Πάτρα: Μπαίνουν έξυπνα συστήματα σε κάδους σκουπιδιών

Οριστικοί ανάδοχοι σε έναν «έξυπνο» διαγωνισμό για καθαριότητα και πυροπροστασία

συστήματα

Οριστικοί ανάδοχοι αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε δύο «έξυπνα» έργα που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Πάτρα το επόμενο διάστημα.

Οι έξυπνες εφαρμογές μπαίνουν στη ζωή μας και ο Δήμος της Πάτρας με αργά αλλά σταθερά βήματα τις χρησιμοποιεί προς όφελος των πολιτών. Σε αυτή την τροχιά εντάσσονται και οι έξυπνοι κάδοι. Ουσιαστικά, πρόκειται για αναβάθμιση του συστήματος καθαριότητας της Πάτρας, ώστε να χρειάζεται λιγότερος χρόνος για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, εντός των κάδων θα τοποθετούνται αισθητήρες που θα μετρούν την πληρότητα. Ετσι, θα γνωρίζουν κατά τη χάραξη των δρομολογίων των απορριμματοφόρων ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι, κάθε πότε γεμίζουν, αλλά και άλλα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Επιπλέον, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων θα έχουν εντός του οχήματος ένα τάμπλετ που θα τους δείχνει αν οι επόμενοι κάδοι που θα συναντούν, έχουν μέσα απορρίμματα, ώστε αν δεν χρειάζεται να μην κάνουν στάση και να εξοικονομείται χρόνος. Το έργο θα κοστίσει λίγο πάνω από 215.000 ευρώ.

Ο τομέας της καθαριότητας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από τις υποστελεχομένες υπηρεσίες του Δήμου, καθώς τα παράπονα ακόμα και για τον καθαρισμό των κάδων απορριμμάτων είναι τακτικά από συμπολίτες.

ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Στον ίδιο μεγάλο διαγωνισμό με τις έξυπνες εφαρμογές, ο Δήμος αξιοποίησε τη χρηματοδότηση για να εντάξει στη φαρέτρα της πυροπροστασίας ένα σύστημα για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών στα τέσσερα περιαστικά δάση της Πάτρας. Μάλιστα, αν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες νωρίτερα, ενδεχομένως θα είχε εντοπιστεί πιο γρήγορα η φωτιά στο Γηροκομείο που απείλησε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ως προς το έργο, ο εργολάβος θα εγκαταστήσει 100 αισθητήρες ειδικά σχεδιασμένους για την ανίχνευση πυρκαγιάς. Οι αισθητήρες θα μεταδίδουν ασύρματα δεδομένα θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι με χρήση φωτοβολταϊκού panel.

Επιπλέον, θα τοποθετηθούν οπτικές κάμερες με εξειδικευμένες αναλύσεις βίντεο από το απαραίτητο λογισμικό, ενώ θα εγκατασταθούν και κάμερες προστασίας των σημείων εγκατάστασης από δολιοφθορά ή βανδαλισμό.

Στον διαγωνισμό περιλαμβάνεται και η προμήθεια ενός λογισμικού συλλογής δεδομένων και διαχείρισης αισθητήρων ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς, αλλά και παρακολούθησης και ενημέρωσης έκτακτων γεγονότων στις επιτηρούμενες δασικές εκτάσεις.

Οι εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες θα καταθέτουν τις προτάσεις τους μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, στη συνέχεια θα προχωρούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχων και από τη μέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση θα χρειαστούν 12 μήνες για την εγκατάσταση των εξοπλισμών. Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 192.280 ευρώ. Παρόμοιο έργο αναμένεται να ξεκινήσει και για την περιοχή του Δασυλλίου, ώστε να καλυφθεί και αυτός ο πνεύμονας πρασίνου της Πάτρας με κάμερες πυρανίχνευσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η «ΠτΔ» είχε αποκαλύψει και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εγκαταστήσει ειδικούς αισθητήρες σε δάση της Αχαΐας. Συγκεκριμένα, τα σημεία είναι: ιερός ναός Αγ. Βαρβάρας στη λίμνη Τσιβλού, ιερός ναός Προφήτη Ηλία στα Κεφαλαίικα Αχαΐας, στη μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στο Βερίνο Αιγίου, στην περιοχή Ασυρμάτου στην Αρόη Πατρών, στο βοηθητικό κτίριο του αρχαιολογικού χώρου Αράξου και στο πάρκο κεραιών στο Κομποβούνι Αχαΐας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα, πότε αναμένεται να “χτυπήσει” η κακοκαιρία

Τροχαίο δυστύχημα με δύο αδέρφια στο Δραγώγι Ανδρίτσαινας, νεκρός ο ένας

Ένας νεκρός σε ναυάγιο στο Παλέρμο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 6 αγνοούμενους ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Συμπλοκή στη Χαλκιδική: Τι θα υποστηρίξουν οι κατηγορούμενοι, στο μικροσκόπιο η βουλγάρικη μαφία

Κουρσκ: Η Ουκρανία κατέστρεψε και τρίτη γέφυρα ΒΙΝΤΕΟ