Χαλκιδική: «Ο χειριστής έλεγε: “Θα το πάω τέρμα”» – Έρευνα για πειθαρχικές ευθύνες

Υπενθυμίζεται ότι της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης προηγήθηκε η δήλωση της δημάρχου Κασσάνδρας που είχε υποστηρίξει ότι το λούνα παρκ άνοιξε παράνομα φέτος και πως πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χαλκιδική

Την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, με θύμα τον 19χρονο, ζητά το υπουργείο Εσωτερικών λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ο δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης προηγήθηκε η δήλωση της δημάρχου Κασσάνδρας που είχε υποστηρίξει ότι το λούνα παρκ άνοιξε παράνομα φέτος και πως πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αιρετών.

Στο νέο έγγραφο που βλέπει το φως, η εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προς τη δήμαρχο Κασσάνδρας και την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει το εξής:

«Κατόπιν της είδησης του τραγικού ατυχήματος, που έλαβε χώρα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι του Δήμου Κασσάνδρας, τη Δευτέρα 19-8-2024, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός 19χρονου άντρα, για το οποίο η Υπηρεσία μας έλαβε γνώση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε άμεσα αναλυτική έκθεση των πραγματικών περιστατικών του ατυχήματος και τις απόψεις σας, προσκομίζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα της γνωστοποίησης της εν λόγω επιχείρησης και ενημερώσετε την υπηρεσία μας ως προς τις – κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων σας – ενέργειές σας, σχετικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας της, που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».

Η ανακοίνωση του υπουργείο Ανάπτυξης

Η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα. Αυτό ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα-παρκ στη Χαλκιδική αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Η δήλωση της δημάρχου Κασσάνδρας

Στον ισχυρισμό ότι δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο, προχώρησε λίγο νωρίτερα η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, μετά το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον 19χρονο που σκοτώθηκε σε ένα παιχνίδι το οποίο έσπασε.

Ειδικότερα, η δήμαρχος μιλώντας στο protothema.gr υπογράμμισε ότι το λούνα παρκ είχε ανοίξει παράνομα φέτος.

«Το συγκεκριμένο λούνα παρκ είχε ανοίξει παράνομα φέτος. Μέχρι πέρυσι έκανε γνωστοποίηση ενώ φέτος δεν έκανε καμία γνωστοποίηση και για αυτό ο δήμος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των κυρώσεων. Είμαι σοκαρισμένη από το θάνατο του παιδιού, ήταν ένας φρικτός θάνατος και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του» συμπλήρωσε.

Μιλώντας, δε, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η κ.Χαλκιά τόνισε τα εξής για το λούνα παρκ: «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, σοκαρισμένοι είναι όλοι στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με τους συγγενείς του άτυχου νεαρού να αναζητούν ευθύνες. Ο 19χρονος παραθέριζε με τη μητέρα και τα δύο του αδέρφια στην Χαλκιδική και ανέβηκε σε παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει.

Ο 19χρονος σύμφωνα με τα αποτελέσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης πέθανε ακαριαία από την πτώση. Να σημειωθεί ότι η κηδεία του 19χρονου θα γίνει αύριο στις 11.00 στη Βέροια, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Βρείτε τους ενόχους γιατί θα τους βρω εγώ, λέει ο πατέρας του 19χρονου

O πατέρας του 19χρονου που δεν ήταν μπροστά στο δυστύχημα μίλησε συγκλονισμένος στο protothema.gr και δήλωσε:

«Γλίτωσε το δεύτερο παιδί μου, καταλάθος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχασα τον γιο μου άδικα. Ψάξτε να βρείτε τον Δήμαρχο που έδινε άδειες σε αυτά τα σάπια μηχανήματα, τα κακής ποιότητας και διαλυμένα μηχανήματα. Είναι έγκλημα αυτό που έγινε σήμερα. Βρείτε τους γιατί θα τους βρω εγώ!».

Θα το πάω τέρμα, φώναζε ο χειριστής – Τι δήλωσε ο 16χρονος αδερφός του άτυχου 19χρονου

Δραματικές είναι οι δηλώσεις του αδερφού του άτυχου 19 χρονου που μίλησε στην στο photothema.gr και περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε μαζί με τον αδερφό του στο λούνα παρκ. Μητέρα κι αδερφός είδαν το θύμα να πετάγεται στον αέρα και να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους.

«Ανεβήκαμε πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον αδερφό μου . Λίγο πριν ξεκινήσουμε ,αυτός που θα το οδηγούσε , μας άλλαξε θέσεις και τον ακούσαμε να μας λέει : «Θα το πάω τέρμα, θα το πάω δυνατά…». Στην αρχή το πήγαινε σταθερά, μετά όμως άρχισε να πηγαίνει πολύ γρήγορα. Καθόμουν στο ίδιο κάθισμα με τον αδερφό μου και ξαφνικά βλέπω το κάθισμα να ξεκολλάει.

Κοιτάζω τον αδερφό μου και του λέω: « Γιάννη, το κάθισμα ξεκολλάει». Με κοίταζε στα μάτια, δεν πρόλαβε να πει κουβέντα και βλέπω τον αδερφό μου να εξαφανίζεται. Πετάχτηκε στον αέρα από τη μεγάλη ταχύτητα που πήγαινε το παιχνίδι και σκοτώθηκε. Κάτω ήταν η μητέρα μου με τον άλλον αδερφό μου και ούρλιαζαν.

Είδαν τον αδερφό μου να σκοτώνεται. Αυτός που οδηγούσε το παιχνίδι κατάφερε να ξεφύγει ενώ το παιχνίδι ήταν ακόμα εν κινήσει κι εγώ κρατιόμουν από ένα σίδερο για να σωθώ. Άλλοι το σταμάτησαν το μηχάνημα, το καταλαβαίνετε; Θα σκοτωνόμουν κι εγώ αν δεν έβρισκα τη δύναμη να κρατηθώ γερά. Νομίζω ότι βλέπω έναν εφιάλτη, δεν μπορώ να συνέλθω…» είπε κλαίγοντας στο protothema.gr ο αδερφός του θύματος.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Ελλάδα: Ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές – Ο Καθηγητής Α. Καζαντζίδης στην «Π»

Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, παραδόθηκε στο Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού

Κακοκαιρία εξπρές: Αχαΐα και Ηλεία στις 4 περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα, νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Ναυάγιο στη Σικελία: Ειδικευόμενοι δύτες έκαναν κατάδυση στα 50 μέτρα ΦΩΤΟ

Υπουργείο Πολιτισμού: Με άδεια για βόθρο η πισίνα του σπιτιού του Κασσελάκη στις Σπέτσες», η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ