Ναυάγιο στη Σικελία: «Το μαρτύριο διήρκεσε 16 λεπτά», αγνοούμενη παραμένει η 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας στη Σικελία

Ναυάγιο - Σικελία
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ναυάγιο με τη βύθιση του σούπερ γιοτ Bayesian στα ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας, αλλά και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 6 άτομα, ενώ η 18χρονη Χάνα Λιντς, κόρη του Βρετανού ιδιοκτήτη του σκάφους και μεγιστάνα Μάικλ Λιντς, παραμένει αγνοούμενη.

Σκάφη όπως το superyacht Bayesian είναι «αβύθιστα», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Τζιοβάνι Κοσταντίνο, CEO του «The Italian Sea Group», δήλωσε στο Sky News ότι δεν υπάρχουν ελαττώματα στον σχεδιασμό και την κατασκευή του superyacht που ανατράπηκε μετά από καταιγίδα στη Σικελία, τη Δευτέρα.

«Όντας ο κατασκευαστής του Perini (τύπος του σκάφους), γνωρίζω πολύ καλά πώς σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν πάντα τα σκάφη», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «καθώς το Perini είναι ένα ιστιοπλοϊκό… τα ιστιοφόρα είναι φημισμένα ως τα ασφαλέστερα». Διευκρινίζει μάλιστα, ότι η δομή και η καρίνα τους τα καθιστούν «αβύθιστα σώματα». «Αυτό το περιστατικό ακούγεται σαν μια απίστευτη ιστορία, τόσο τεχνικά όσο και ως γεγονός», παραδέχεται ο ίδιος.

Οι ιταλικές και βρετανικές αρχές, οι οποίες ερευνούν τις συνθήκες του περιστατικού, δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει πότε άρχισε να γεμίζει με νερό το σκάφος, αν οι καταπακτές ήταν ανοιχτές ή αν το πλήρωμα έβαλε μπροστά τη μηχανή και προσπάθησε να κάνει ελιγμούς, για να αποφύγει τον κίνδυνο.

Ο Κοσταντίνο είπε ότι χρειάστηκαν 16 λεπτά μέχρι να βυθιστεί το γιοτ, γεγονός που θα έπρεπε να δώσει χρόνο στο πλήρωμα να σώσει τους επιβάτες.

«Το μαρτύριο διήρκεσε 16 λεπτά. Βυθίστηκε όχι σε ένα λεπτό, όπως είπαν κάποιοι επιστήμονες. Βυθίστηκε σε 16 λεπτά», δήλωσε ο ίδιος. «Μπορείτε να το δείτε από τους χάρτες, από τον χάρτη εντοπισμού του AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης)».

Οι ρεπόρτερ της Financial Times επαλήθευσαν ότι τα δεδομένα του AIS συμφωνούν με τους χρόνους του Κοσταντίνο, αλλά δεν είναι δυνατόν σε αυτό το στάδιο να επιβεβαιωθεί η πεποίθησή του για το τι μπορεί να συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

σικελία

Συνεχίζονται οι έρευνες στο γιοτ του Μάικ Λιντς

Οι Ιταλοί εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από τους επιζώντες. Την Τρίτη ανέκριναν τον καπετάνιο για περισσότερες από δύο ώρες, ώστε να αποκτήσουν μία πιο σαφή εικόνα του τι συνέβη και να αποκτήσουν χρήσιμες τεχνικές λεπτομέρειες.

Τέσσερις Βρετανοί επιθεωρητές βρίσκονται στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική αξιολόγηση των γεγονότων. Ειδικοί εμπειρογνώμονες καλούνται να εξετάσουν όλες τις σχετικές πτυχές του συμβάντος.

Metrica