Πάτρα – Πλατεία Ελευθερίας: Προχωρά ο διαγωνισμός για το έργο ανακατασκευής

Στην περιοχή των Προσφυγικών, πέρα από τη μεγάλη ανάπλαση των σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Πατρέων θέλει να αλλάξει και το «κέντρο» της συνοικίας. Η πλατεία Ελευθερίας δεν συμπεριλήφθη στην μελέτη της γενικής ανάπλασης της περιοχής και πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Προχωρούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στα Προσφυγικά με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και να έχουν κατατεθεί έξι προσφορές από εργολάβους που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο.

Στην περιοχή των Προσφυγικών, πέρα από τη μεγάλη ανάπλαση των σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Πατρέων θέλει να αλλάξει και το «κέντρο» της συνοικίας. Η πλατεία Ελευθερίας δεν συμπεριλήφθη στην μελέτη της γενικής ανάπλασης της περιοχής και πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο.

Θα γίνουν βασικές αλλαγές σε υποδομές που θα δώσουν μία άλλη δυναμική σε αυτό τον χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική συνοικία. Με προϋπολογισμό 935.000€ η πλατεία των Προσφυγικών θα ανακαινιστεί και συντηρηθεί. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και αν όλα κυλήσουν ομαλά στο γραφειοκρατικό σκέλος, ακόμα και μέσα στο 2024 θα έχει βρεθεί ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο διαγωνισμός του έργου έχει προχωρήσει και ήδη έχουν κατατεθεί οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο. Ωστόσο, από τις έξι προσφορές, η μία που κρίνεται η οικονομικά προτιμότερη έχει ποσοστό έκπτωσης 25,03%. Το ποσοστό είναι κατά σχεδόν 12% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των υπολοίπων πέντε προσφορών και με βάση τη νομοθεσία, η εταιρεία που έχει καταθέσει την προσφορά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις εντός λίγων ημερών.

Αν αυτές οι εξηγήσεις κριθούν επαρκείς, τότε θα προχωρήσει ο διαγωνισμός κανονικά και θα είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να υπογράψει τη σχετική σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο. Ειδάλλως, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που θα φέρει και μια σχετική καθυστέρηση στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

Σκοπός της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι αρχικά να αποκαταστήσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και στη συνέχεια, με ήπιες παρεμβάσεις, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βασικών χαράξεων του υφιστάμενου σχεδιασμού της πλατείας, αλλά και να προτείνει νέα στοιχεία και τεχνικές που να συνδυάζονται αρμονικά με τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής και με μια σύγχρονη προσέγγιση και αισθητική, να συμβάλει στην σταδιακή αναβάθμισή της. Παράλληλα, η χρηστικότητα, η πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία αποτελούν στοιχεία της μελέτης.

Την πλατεία περιβάλλουν οι οδοί Πόντου – Προύσσης – Φωκαίας – Περγάμου, εκ των οποίων οι οδοί Προύσσης και Περγάμου έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν ως πεζόδρομοι.

Το έργο της πλατείας αφορά κυρίως ανακατασκευή δαπέδων -πλακοστρώσεις, συντήρηση – εμπλουτισμό φύτευσης, αποκατάσταση φθορών, αντικατάσταση φωτισμού, σύνδεση με τους δύο πεζόδρομους που συνορεύει η πλατεία, αντικατάσταση αστικού εξοπλισμού, αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή της παιδικής χαράς, συντήρηση -ανάδειξη μνημείων της πλατείας.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ακριβότερη η φοιτητική στέγη, με «καπέλο» 10% φέτος τα διαμερίσματα

Ναυάγιο στη Σικελία: Βρέθηκε νεκρή η 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς

Καρκίνος πνεύμονα: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA

Αγρίνιο: Πυροσβεστικό όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ηλικιωμένο

Πάτρα: Ένταση στην Κανακάρη για διπλοπαρκάρισμα, έκρηξη Στριφτούλια για υπέρμετρη αυστηρότητα της Τροχαίας