Πανώλη: Με απόφαση υπουργείου «ελεύθερη» η Αχαΐα, από χθες μπορεί να γίνεται σφαγή προβάτων

Ελεύθερες οι σφαγές και οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων στην Αχαΐα, σε αντίθεση με Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Πανώλη

Χαρούμενα νέα για τους κτηνοτρόφους και όσους εμπλέκονται στον κλάδο, καθώς με χθεσινή του απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι στην ΠΕ Αχαΐας μπορούν να γίνουν μετακινήσεις ή σφαγές προβάτων σε αντίθεση με Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία .

Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αχαΐα φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί τα τελευταία 24ωρα να υπήρχαν κρούσματα σε Ηλεία, Κορινθία και Αιτωλοακαρνανία, όμως κανένα στην Αχαΐα.

Ετσι, από χθες επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό, εκτός από τις μονάδες που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, καθώς υπάρχουν μονάδες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αυτές της Κορινθίας.

Αντίθετα, απαγορευτικό ισχύει στις εξής ενότητες: ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Ανδρέας Φίλιας

Ανδρέας Φίλιας

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον αντιπερεφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, ο οποίος είπε: «Είναι σημαντικό ότι απελευθερώνεται το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης ζώων για σφαγή ώστε να μπορεί να δουλέψει ο κλάδος. Παράλληλα όμως οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές και αυτό που θέλω είναι να επιστήσω σε όλους την προσοχή για την τήρηση των μέτρων ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η εξαφάνιση της νόσου της πανώλης».

ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ 14 ΖΩΑ

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, ολοκληρώθηκε η φάση της κλινικής εξέτασης και πραγματοποίησης δειγματοληψιών σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις πέντε ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την πανώλη των αιγοπροβάτων στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση της μαζικής κλινικής εξέτασης ελέγχθηκαν περίπου 1.700 εκμεταλλεύσεις και 260.000 ζώα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλoακαρνανίας και 685 εκμεταλλεύσεις και 100.000 ζώα στις ζώνες της Ηλείας, ενώ πραγματοποιήθηκε εκ νέου και στοχευμένος επανέλεγχος σε 400 εκτροφές και 60.000 ζώα στις ζώνες προστασίας. Από τους επανελέγχους προέκυψαν δύο νέα κρούσματα σε μικρές εκτροφές αιγών στην περιοχή της Γαστούνης και του Δοκιμίου, σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρωτογενή κρούσματα. Τα ζώα και των δύο εκτροφών (συνολικά 14 αίγες) θανατώθηκαν και διαχειρίστηκαν, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από κλιμάκια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις μονάδες με κρούσματα και γίνονται επανέλεγχοι.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε στην Πάτρα: Στο Μιντιλόγλι το 5ο κρούσμα στην Αχαΐα, δόθηκε εντολή για ψεκασμούς

Χαλκιδική: «Κυνηγητό» και δικαστήρια του ιδιοκτήτη του μοιραίου λούνα παρκ με τον δήμο Θερμαϊκού και την ΕΛΑΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Η Χάνα Λιντς βρέθηκε μόνη στην καμπίνα της, χωριστά από τον πατέρα της και τις άλλες σορούς

ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ: Οι πληρωμές για την περίοδο 26 με 30 Αυγούστου

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 1975 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, εκδίδει την απόφασή του΄ θάνατος για τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο, τι άλλο συνέβη