«Βρίζουν, πίνουν και καπνίζουν» τα «φάντομ», γιορτή για το ιωβηλαίο της προσφοράς

Πρόκειται για τα μαχητικά αεροσκάφη που έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ και τα αγόρασε η Ελλάδα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

φάντομ

Η Μοίρα των «φάντομ» της Ανδραβίδας έχει την τιμητική της φέτος γιατί συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που εντάχθηκαν στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Την προσεχή Τετάρτη πάνω από τον ουρανό της Δυτικής Ελλάδας το ατσάλινο μαχητικό «αρσενικό» θα μας θυμίσει τα χρόνια του και όση ένδοξη ιστορία κουβαλάει, πετώντας και φυλάσσοντας τις Θερμοπύλες των αιθέρων.

Οι ίδιοι οι «φαντομάδες» αρκετοί από τους οποίους διετέλεσαν αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας, βάφτισαν «αρσενικό» το «φάντομ» γιατί βρίζει, πίνει και καπνίζει. Αλληγορικός φυσικά ο χαρακτηρισμός, που έχει φυσικά την εξήγησή του. Το «φάντομ» με τις μηχανές του να μουγκρίζουν… βρίζει, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες κηροζίνης… πίνει και με τα καυσαέρια που εκπέμπει… καπνίζει.

Την προσεχή Τετάρτη, λοιπόν, διοργανώνεται στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του αεροσκάφους F-4 στην υπηρεσία της πατρίδας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δοξολογία-επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση Ημερήσιας Διάταξης, προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον χώρο της 338 Μοίρας, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήση μαχητικών F-4 της Μοίρας και πτήσεις με εξομοιωτές F-4.

Με αφορμή την εκδήλωση, οι διατελέσαντες αρχηγοί, καθώς βετεράνοι και οι νυν πιλότοι θα δώσουν το «παρών» για να αποτίσουν τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής στην «γηραιό» των αιθέρων.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι πρόκειται για τα μαχητικά αεροσκάφη που έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ και τα αγόρασε η Ελλάδα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η ένταξή τους στο οπλοστάσιο της πατρίδας μας συνέπεσε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και δεν είναι λίγοι επαΐοντες ακόμη και σήμερα που ισχυρίζονται ότι ίσως να άλλαζε η εικόνα της εισβολής αν τα ελληνικά «φάντομ» επιχειρούσαν τότε στη Μεγαλόνησο…