Αδικία για την Ολυμπία, χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα

Ο Πέτρος Ψωμάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων και επικεφαλής δημοτικής παράταξης σπιράλ

Πάτρα

Η Πάτρα είναι Ολυμπιακή Πόλη. Η Έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας που διοργανώνει το σπιράλ στην «Οικία Παλαμά» -και η οποία θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2024- υπενθύμισε σε διοργανωτές και επισκέπτες αυτή τη μεγάλη αλήθεια. Όσοι ασχοληθήκαμε με το θέμα περαιτέρω ήρθαμε αντιμέτωποι με ισχυρή τεκμηρίωση αυτής της ιδιαιτερότητας αλλά και με τεράστιες ευκαιρίες αξιοποίησης και δημιουργίας προοπτικών.

Και, να, που «πριν αλέκτωρ φωνήσαι», μία μεγάλη ευκαιρία για την Πάτρα αναδεικνύεται. Αλλά μοιάζει, δυστυχώς, εκ προοιμίου χαμένη! Ο λόγος για την επόμενη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την οποία θα γίνει και η εκλογή νέου προέδρου, μία σύνοδος που είναι προγραμματισμένη για την Άνοιξη του 2025. Θα έρθει Ελλάδα, θα «προσεγγίσει» Αρχαία Ολυμπία, αλλά στην ουσία θα λάβει χώρα στη Μεσσηνία.

Θα έπρεπε να φιλοξενηθεί αποκλειστικά στην Ολυμπία αυτή η σύνοδος. Για ιστορικούς, ηθικούς και συμβολικούς λόγους. Εκεί η γενέτειρα των Αγώνων, εκεί η ολυμπιακή παράδοση, εκεί η παγκόσμια μνήμη, εκεί η καρδιά του Ντε Κουμπερτέν, εκεί η «καρδιά» του Ολυμπισμού. Είναι μία απόφαση που παραβλέπει την ιστορία και αδικεί την Ολυμπία. Είναι μία απόφαση που αξίζει –και μακάρι- να αλλάξει.

Παραμένει όμως το ερώτημα «προς τι η προς Μεσσηνία κίνηση;». Η Πάτρα μας; Είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όπου υπάγεται η Ολυμπία), η μεγαλύτερη πλησιέστερη πόλη, είναι Ολυμπιακή Πόλη! Γιατί αγνοήθηκε; Γιατί δεν εκτιμήθηκε ως εναλλακτική; Γιατί δεν διεκδίκησε αυτή τη Σύνοδο; Γιατί δεν αξιοποιεί την ολυμπιακή της παράδοση; Πραγματικά, αν υπάρχει μία πόλη στην περιοχή στην οποία οι «αθάνατοί» της ΔΟΕ θα έπρεπε να βρεθούν, με αυτή τη συγκυρία, είναι η Πάτρα.

Το επιβάλλουν οι ολυμπιακές προσωπικότητες του Κωστή Παλαμά και της Κούλας Πράτσικα. Το δικαιούνται οι Ολυμπιονίκες μας, αρχαίοι, νέοι και εν ζωή. Το δικαιολογεί ο με κόπο κατεκτημένος τίτλος της «Ολυμπιακής Πόλης». Το θέλουν οι Πατρινοί που είναι φίλοι του ολυμπισμού και αναζητούν ευκαιρίες ανάδειξης και κέρδους για την πόλη τους.

Μόνο που δεν το θέλει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Αυτός εχθρεύεται το ολυμπιακό πνεύμα, διέκοψε τη διέλευση της δάδας από την πόλη επί επταετία, έκανε φέτος -ως αγγαρεία- μια πρόχειρη τελετή υποδοχής της φλόγας, στην έκθεση του σπιράλ δεν βρήκε χρόνο να πατήσει, δεν αξιολογεί ως σοβαρό το πέρασμα των ανθρώπων της ΔΟΕ από την πόλη μας, δεν διεκδίκησε καν (τι λέω, ούτε είδηση δεν πήρε) κι έτσι… η Μεσσηνία πανηγυρίζει κι εμείς βγαίνουμε ξανά χαμένοι.

Κερδισμένη η Μεσσηνία, αδικημένη η Ολυμπία, χαμένη η Πάτρα μας.