Ο Δήμος Ναυπακτίας ανακηρύσσει επίτιμη δημότη την Ολυμπία Βικάτου

Θα ακολουθήσουν τα Εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου στο Κάστρο Ναυπάκτου από την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη.

Δήμος Ναυπακτίας

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, το Σάββατο, 31 Αυγούστου και ώρα 18:00’, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, ανακηρύσσεται Επίτιμη Δημότης Ναυπακτίας η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ.Ολυμπία Βικάτου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου κ.Βασίλη Γκίζα για την ανακήρυξη της κ. Βικάτου σε Επίτιμη Δημότη Ναυπακτίας, ως ελάχιστη αναγνώριση, ανταμοιβή και έπαινο για την πολλαπλή προσφορά της μέχρι πρόσφατα Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Στη σχετική εισήγησή του ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις της, μεταξύ των οποίων ήταν η στερέωση, αναστήλωση, ανάδειξη και προβολή των μνημείων του Δήμου Ναυπακτίας, με εμβληματικότερη την αναστήλωση των επιθαλάσσιων τειχών του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου. Επίσης, η ίδρυση του πρώτου Μουσείου της Βυζαντινής Ναυπάκτου στο Κάστρο, η ανασκαφή, αποκάλυψη, στερέωση και ανάδειξη του Βεζύρ Τζαμιού, η αποκατάσταση των οθωμανικών κρηνών, η συντήρηση και προβολή μέσω εντύπων εκκλησιαστικών μνημείων της Ναυπακτίας, καθώς και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Κάστρου του Αντιρρίου, που προσφάτως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι, η κ. Βικάτου υπηρέτησε από τις 16.12.2010 ως Διευθύντρια της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από τη συνένωση της υπηρεσίας στις 27.10.2014 και έως το τέλος του 2023, ως Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.  Τονίζεται δε ότι, κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, η ίδια με το πολυσχιδές έργο της κατάφερε τη μέγιστη απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΠΙΤΙΜΗΣ ΔΗΜΟΤΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΤΗΣ Δρος ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΒΙΚΑΤΟΥ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

18:00

·         Προσφώνηση από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλειο Γκίζα.

·         Προσφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεο.

·         Τιμητικός λόγος από τον Δρ Ανδρέα Γ.Βλαχόπουλο, καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

·         Ανάγνωση της  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελο Σταυρόπουλο.

·         Αντιφώνηση από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρ Ολυμπία Βικάτου.

·         Χαιρετισμός από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

·         Επίδοση Αναμνηστικών Δώρων.

·         Πέρας τελετής.

 

Θα ακολουθήσουν τα Εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου στο Κάστρο Ναυπάκτου από την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη.

Τα εγκαίνια του Μουσείου θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου σε έργα Ελλήνων συνθετών. Ο Γ. Κριδεράς και η Α. Χριστοδουλοπούλου θα αποδώσουν το Παραδοσιακό τραγούδι ‘’Η ΝΟΒΕΝΑ’’ κανένας δεν επάτησε το Κάστρο του Επάχτου (φωνή-λαούτο).