«Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»: Οκτώ μήνες δίχως Συμπαραστάτη του Δημότη ο Δήμος Πατρέων, κατά παράβαση της νομοθεσίας

Τι αναφέρει σε ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Σταθόπουλος.

Πάτρα

Aπαντήσεις για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεν έχει προβεί- 8 μήνες μετά την εκ νέου εγκατάστασή της στη διοίκηση του Δήμου Πατρέων- στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ζητά στο πλαίσιο της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι».

Με ερώτηση που θα υποβάλλει ο Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Σταθόπουλος στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, ζητείται επίσης ενημέρωση για το πότε η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει να προβεί στις κατά το νόμο ενέργειες προκήρυξης της εν λόγω θέσης, αλλά και για τον αριθμό των ζητημάτων που έχουν τεθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στον δήμο και άπτονται αυτών που επιλαμβάνεται ο Συμπαραστάτης. «Πόσα αιτήματα έχουν υποβληθεί, πώς απαντήθηκαν και πόσα εκ των ζητημάτων που ετέθησαν έχουν επιλυθεί;» ρωτάει η παράταξη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,

σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134) επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/2010, με το οποίο θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.

Ειδικότερα, ο Συμπαραστάτης δέχεται και διερευνά επώνυμες καταγγελίες πολιτών ή επιχειρήσεων, διά των οποίων του γνωστοποιούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης δημοτικών υπηρεσιών ή δημοτικών νομικών προσώπων. Αποστολή του Συμπαραστάτη αποτελεί η διαμεσολάβηση μεταξύ του θιγόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου και της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιλυθεί το καταγγελθέν πρόβλημα.

Ο Δήμοι άνω των 20.000 κατοίκων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, έχουν την υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη.

Σύμφωνα με την νομοθεσία η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.

Σήμερα με την παρέλευση οκτώ (8) μηνών μετά την εκ νέου εγκατάσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ως Δημοτική Αρχή στο Δήμο Πατρέων, έχοντας εξαντλήσει κάθε εύλογο χρονικό διάστημα πέραν του προβλεπόμενου διμήνου κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεν έχετε προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες επιλογής του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Θα θέλαμε να μας απαντήσετε γιατί συμβαίνει αυτό;

Επίσης να μας ενημερώσετε για το πότε προγραμματίζετε να προβείτε στις κατά νόμο ενέργειες προκήρυξης της εν λόγω θέσης;

Τέλος παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τον αριθμό των ζητημάτων που έχουν τεθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στον δήμο και άπτονται αυτών που επιλαμβάνεται ο Συμπαραστάτης. πως κατατέθηκαν αυτά, πως απαντήθηκαν και πόσα επιλύθηκαν οριστικά».