Πάτρα: Ο Κλάδης απάντησε στη Σιώρου για τα ζητήματα ύδρευσης της Καλλιθέας

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης ανέλαβε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί

Κλάδης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Διονύσης Κλάδης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση που ετέθη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την παράταξη του κ. Σβόλη για το νερό στην Καλλιθέα:

«Πάτρα Ενωμένη» Μάχη Σιώρρου: Εχουν αφήσει χωρίς ύδρευση και άρδευση την Καλλιθέα!

«Για την απρόσκοπτη παροχή νερού ποιοτικού και στην φθηνότερη τιμή, σε όλο το Δήμο της Πάτρας, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και έχει κάνει ένα σημαντικό έργο, η αξία του οποίου φαίνεται στις σημερινές πιο δύσκολες συνθήκες. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε και σχετική αναλυτική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα για τα ερωτήματά σας:

Για τη βελτίωση της ύδρευσης της Θέας και της Καλλιθέας από το 2019 αλλάξαμε τον κεντρικό αγωγό που ξεκινά από την οδό Ακρωτηρίου και φτάνει στη Θέα. Κατασκευάστηκε καινούργιο αντλιοστάσιο από στη δεξαμενή Λεχουρίτη, με εφεδρικό αντλητικό, αναβαθμίστηκαν όλες οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που βελτίωσε κατά πολύ την κατάσταση που υπήρχε πριν, όπου υπήρχαν συνεχείς βλάβες στον παλιό αγωγό, διακοπές κτλ. Με την αντικατάσταση του αγωγού αυτού μπορέσαμε να βελτιώσουμε την ύδρευση και στη Θέα αλλά και στην Καλλιθέα, όπου ένα κομμάτι της (ο Καλλιθεόκαμπος) παίρνει από αυτό το νερό και όλη αυτή η υποδομή μπορεί να αξιοποιηθεί

Για την υδροδότηση της Καλλιθέας και της Θέας από το νερό του φράγματος, δηλαδή από νερό των δικτύων της πόλης, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει, εδώ και χρόνια, υποδομές. Κύρια είναι ο αγωγός και οι υποδομές που αναφέραμε προηγούμενα. Όμως, για να έχουμε τις αναγκαίες ποσότητες νερού για να τροφοδοτήσουμε γενικότερα το Δήμο της Πάτρας από τα δίκτυα της πόλης, κατ’ επέκταση και του φράγματος, πρώτα πρέπει κατασκευαστεί το νέο διυλιστήριο για το οποίο έχουμε ώριμες μελέτες και διεκδικούμε χρηματοδότηση. Το νερό που μπορούμε να διυλίσουμε στο διυλιστήριο μας αυτή τη στιγμή, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλου του Δήμου, χρειαζόμαστε το νέο διυλιστήριο και διεκδικούμε γι’ αυτό 22 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού. Να επισημάνουμε ότι στην Πάτρα ξεκινήσαμε να παίρνουμε νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου αμέσως όταν ξεκίνησε αυτό να δίνει και ξεκινήσαμε τη μελέτη για το νέο διυλιστήριο, έγκαιρα, από το 2020.

Το προηγούμενο διάστημα, όταν συνέβη η βλάβη στη γεώτρηση, που βρίσκεται στην οδό Γλαύκου, η οποία τροφοδοτεί τη Θέα και τον Καλλιθεόκαμπο, είχαμε τη θολότητα και στη συνέχεια τη διακοπή στη Θέα, ενώ υπήρξε και μια απορρύθμιση στην Καλλιθέα, αφού σταμάτησε και αυτή να παίρνει από αυτό το νερό. Να σημειωθεί ότι με αυτοθυσία από τις υπηρεσίες μας η υδροδότηση της Θέας αποκαταστάθηκε μέσα σε 24 ώρες κατασκευάζοντας δίκτυο και παίρνοντας νερό από άλλη κοντινή γεώτρηση. Η γεώτρηση που παρουσίασε βλάβη έχει ήδη επισκευαστεί.

Στην Άνω Καλλιθέα, η ύδρευση γίνεται από την πηγή που δίνει νερό στη δεξαμενή, στο πάνω μέρος του χωριού. Από υπερκατανάλωση και σε συνδυασμό με το ότι η πηγή φέτος έχει μειωμένη παροχή λόγω της γενικότερης κατάστασης με την έλλειψη νερού, η δεξαμενή άδειασε. Πήραμε μέτρα, κάναμε ελέγχους και δώσαμε κάποιες λύσεις. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα και αντιμετωπίζεται με νυχτερινές διακοπές. Φέτος, από το φθινόπωρο με τις υπηρεσίες μας θα εξετάσουμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την υδροδότηση στην Άνω Καλλιθέα. Επίσης, άμεσα θα προχωρήσουμε και στη διάνοιξη του δρόμου για να μπορεί να προσεγγίσει τη δεξαμενή υδροφόρα, σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό μας είναι και η αντικατάσταση των δικτύων στις κοινότητες, μεταξύ των οποίων και η Καλλιθέα (πιστεύουμε ότι θα γίνει γρήγορα), για των περιορισμό των διαρροών και των απωλειών νερού.

Δεν θεωρούμε ότι προσβάλλουμε τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας, όπως υποστήριξε η παράταξη του κ. Σβόλη, επειδή παρείχαμε εμφιαλωμένο νερό, αντίθετα πιστεύουμε ότι είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και είναι πολύς ο κόσμος που μας το ζήτησε. Στη Θέα παρείχαμε εμφιαλωμένο νερό για τις περίπου 24 ώρες που κράτησε η διακοπή και για τις επόμενες μέρες, μέχρι που πήραμε τις απαραίτητες αναλύσεις για την ποιότητα του νερού και ανακοινώσαμε ότι είναι πόσιμο και κατάλληλο για όλες τις χρήσεις, με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τη ΔΕΥΑΠ. Στην Άνω Καλλιθέα στείλαμε εμφιαλωμένο νερό για το μικρό διάστημα που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προαναφέραμε. Θεωρούμε το ότι το να προσπαθούμε να βρισκόμαστε δίπλα στις ανάγκες των συνδημοτών μας και να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε δεν είναι προσβλητικό.

Είναι φανερό, για όλα τα ζητήματα, η αντιπολίτευση κάνει μια προσπάθεια να εμφανίσει το άσπρο, μαύρο. Έχετε την εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο θα χτυπήσετε τη Δημοτική Αρχή. Ενώ πραγματοποιείται ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, που δεν το συναντάμε σε άλλους Δήμους, προσπαθείτε συνεχώς να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα.

Ξαναλέμε ότι η Πάτρα, εδώ και χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του φράγματος, αλλά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παίρνει 1300 κυβικά αδιύλιστου νερού την ώρα και 200 κυβικά  διυλισμένου νερού την ώρα, συνολικά 1500 κυβικά νερού την ώρα από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Ελπίζουμε αυτό να έχει εμπεδωθεί πια από ορισμένους που κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν. Ενημέρωσαν αναλυτικά οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ τον  κ. Σβόλη και την αντιπροσωπεία της παράταξής σας στην πρόσφατη επίσκεψη που ζητήσατε και κάνατε στο διυλιστήριο. Δεν σας έχουμε ακούσει, όμως, να λέτε τίποτα, να ζητάτε από την κυβέρνηση σας χρηματοδότηση για το νέο διυλιστήριο, κριτική στη δημοτική αρχή κάνετε για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η Δημοτική Αρχή έχει αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, δεν έχει χαρατσώσει το λαό της Πάτρας και παρέχει καθαρό – ποιοτικό νερό, στη φθηνότερη τιμή. Αυτή είναι η διαφορά μας με εσάς που είστε υπέρ της παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού και στηρίζεται την κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή.

Μιας και έχουμε λογοδοσία σήμερα, μια καλή σκέψη θα ήταν, εσείς που είστε σε καθημερινή επαφή με τους βουλευτές και τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζετε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σε επόμενη συνεδρίαση να μας κάνετε μια ενημέρωση για τους σχεδιασμούς εμπορευματοποίησης του νερού και για τα σχέδια περί συγχώνευσης των ΔΕΥΑ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, για τα ζητήματα αυτά ξέρετε τίποτα;

Τέλος θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτό που προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας, όλων των Πατρινών, είναι όταν οι δυνάμεις αυτές που ευθύνονται για τα προβλήματα κουνάνε και το δάχτυλο, όπως κάνετε και εσείς τώρα. Είστε η δημοτική παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ – την κυβέρνηση, συμφωνείτε με αυτή  την πολιτική που αφήνει τη χώρα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και τα δίνει όλα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Δεν μπορεί να εμφανίζονται ως τιμητές οι δυνάμεις που έχουν ευθύνη για το ότι η χώρα μας για άλλη μια φορά ήταν ανοχύρωτη στις μεγάλες και καταστροφικές φωτιές και η φωτιά κόντεψε να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας, οι δυνάμεις που στηρίζουν κυβερνήσεις όπως η σημερινή που εντελώς προκλητικά εξήγγειλε κονδύλι 11 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (ας κάνουμε μια διαίρεση να δούμε τι ποσό είναι να πάρει η κάθε ΔΕΥΑ και ο κάθε δήμος και τι προβλήματα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με τα χρήματα αυτά). Ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε καθημερινά για να είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας, τους ακούμε, συζητάμε μαζί τους, συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους τους – όπως κάναμε και με τους προέδρους της Καλλιθέας και της Θέας με τους οποίους είχαμε και μια πολύ καλή συνεργασία και προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια μας είστε και εσείς, γιατί στηρίζετε αυτή την πολιτική, είσαστε κομμάτι αυτής της απάνθρωπης πολιτικής που τη συναντάμε συνεχώς μπροστά μας. Ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργήσετε μια στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα, όπως επιχειρείτε να κάνετε σε αυτό το θέμα και σε πολλά άλλα, και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με γνώμονα τις ανάγκες του λαού μας, διεκδικώντας μαζί του».

Διαβάστε επίσης:

Πείτε ποιος φταίει για την πανώλη: Μηνυτήρια αναφορά από τον Σατόλια – Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν καταλογισμό για την καταστροφή

Διαγράφεται η Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τροχαίο με νεκρό 18χρονο οδηγό στο Παγκράτι, μάχη για τη ζωή του δίνει ο συνομίληκος συνεπιβάτης του

Στο υπουργικό ο Μητσοτάκης: Σταδιακά τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα όσον αφορά την ακρίβεια

Έρχεται τριήμερο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες από Πέμπτη έως και Κυριακή, σε ποια περιοχή θα είναι έντονα τα φαινόμενα ΒΙΝΤΕΟ