Βρετανία: Σκέψεις για απαγόρευση καπνίσματος ακόμα και έξω από τις παμπ!

Ο Κιρ Στάρμερ είπε τον Ιούλιο ότι θα συνεχίσει την άκρως φιλόδοξη πολιτική της μάχης κατά του καπνίσματος του προκατόχου του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στους νέους κάτω των 15 ετών είναι παράνομο σήμερα να πωλούνται τσιγάρα.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανέφερε σήμερα πως θέλει να λάβει νέα μέτρα στη μάχη κατά του καπνίσματος, τα οποία προβλέπουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, την απαγόρευση να καπνίζει κανείς στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των γηπέδων ποδοσφαίρου.

Ο Κιρ Στάρμερ είπε τον Ιούλιο ότι θα συνεχίσει την άκρως φιλόδοξη πολιτική της μάχης κατά του καπνίσματος του προκατόχου του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στους νέους κάτω των 15 ετών είναι παράνομο σήμερα να πωλούνται τσιγάρα.

Όπως γράφει η ταμπλόιντ The Sun, η κυβέρνηση θέλει επίσης να απαγορεύσει το κάπνισμα σε πολλούς δημόσιους χώρους. Βάσει αυτού του σχεδίου, δεν θα είναι πλέον δυνατόν να ανάβει κανείς τσιγάρο στους κήπους των παμπ, στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και έξω από τα νυχτερινά κέντρα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και στα πεζοδρόμια κοντά στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, σε ορισμένα πάρκα και αλλού.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις πληροφορίες, ο Κιρ Στάρμερ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Παρίσι, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι θα ήθελε να λάβει νέα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Θα λάβουμε αποφάσεις σε αυτό το θέμα, περαιτέρω λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν», δήλωσε ο ίδιος.

«Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν, ένα τεράστιο φορτίο για το NHS (το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας) και σίγουρα ένα βάρος για τον φορολογούμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το σχέδιο χαιρέτισαν επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων από τους φορείς νυχτερινής διασκέδασης, όπως τις παμπ, ένας κλάδος που αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

«Είναι πολύ ανησυχητικό» είπε η Έμμα ΜακΚλάρκιν, γενική διευθύντρια της ένωσης British Beer and Pub Association, ζητώντας από την κυβέρνηση να «επανεξετάσει» τα σχέδιά της.

«Τέτοιου είδους περιορισμοί θα έχουν έναν καταστροφικό αντίκτυπο στις παμπ, οι οποίες ήδη δίνουν μάχη με την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας», πρόσθεσε η ίδια.