ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή: «Κούρεμα» προστίμων ως και 50% όταν ο φορολογούμενος αποδέχεται την παράβασή του, η προϋπόθεση

Προϋπόθεση η μη προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια

ΑΑΔΕ

Eπιχειρήσεις και επαγγελματίες που αναγνωρίζουν τις φορολογικές παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει και προχωρούν σε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, κλείνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, μπορούν να πετύχουν «κούρεμα» προστίμων έως και 50% .

Από την 1η Οκτωβρίου τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους που αποδέχονται ότι διέπραξαν φοροδιαφυγή θα μειώνονται από 25% έως 50% με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να ακυρώσουν το φόρο που τους έχει επιβληθεί μετά από έλεγχο.

Με την αποδοχή της παράβασης και την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, μειώνεται αυτόματα το πρόστιμο, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το νέο μέτρο έχει διπλό στόχο. Ο ένας είναι η άμεση είσπραξη των φόρων και των προστίμων που καταλογίζουν οι ελεγκτικές αρχές, και ο άλλος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από πιθανές προσφυγές κατά του Δημοσίου.

Ουσιαστικά το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα με τη νέα ρύθμιση:

  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση του σχετικού φόρου που προκύπτει, από τους ελεγκτές. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση του φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται τον Οκτώβριο. Το υπόλοιπο της οφειλής πρέπει να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μειώσουν το πρόστιμο που τους έχει υποβληθεί θα πρέπει από τον Οκτώβριο να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ την πρόθεσή τους.

Το όριο των ελέγχων …

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο για τους ελέγχους έχει επεκταθεί κατά 6 μήνες, με αποτέλεσμα εάν και σ’ αυτό το διάστημα δεν έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Συγκεκριμένα, η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι μήνες.

Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που αιτιολογούνται ειδικώς.

Μόνο αν από τον μέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής, επιτρέπεται, με απόφαση του διοικητή, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας, παράταση της διάρκειας του ελέγχου μέχρι οκτώ ακόμη μήνες από τη λήξη της προθεσμίας.

Αν δεν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος εντός των προθεσμιών, δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος που να καλύπτει το αντικείμενο της αρχικής εντολής.

Πηγή: ertnews.gr