Αίτημα Σπ. Σκιαδαρέση στον Περιφερειάρχη: Να καθιερωθεί ημέρας τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα»

Αίτημα

Την καθιέρωση ημέρας τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, ως ελάχιστη υποχρέωση διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ζητά με επιστολή του από τον Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης.

Όπως αναφέρει στο αίτημά του, ο κ. Σκιαδαρέσης «τον Οκτώβριο του 1998, με Νόμο του Κράτους ν.2645/1998 καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος» (ΦΕΚ 234/Α/9-10-1998).

Ως γνωστόν τοις πάσι, πολλές περιοχές της πατρίδας μας υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες Έλληνες της Μικράς Ασίας, μεταξύ αυτών και η Περιφέρειά μας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος βρέθηκε στην πόλη των Πατρών. Οι εν Πάτραις πρόσφυγες δημιούργησαν τέσσερις αστικούς (πλ. Ελευθερίας) και δυο αγροτικούς συνοικισμούς (Γηροκομειό, Ρίο, Μιντιλόγλι, Μπάλα και στον Απιδεώνα της Δυτικής Αχαΐας), οι οποίοι αποτελούν σημείο αναφοράς και μνήμης της Προσφυγικής ιστορίας του τόπου μας.

Έλκοντας κατά το ήμισυ από την πλευρά της αειμνήστου μητέρας μου Σοφίας Σκιαδαρέση, το γένος Τσαούσογλου, την καταγωγή μου από την μαρτυρική Σμύρνη και εκφράζοντας το αίτημα πολλών εν Πάτραις συμπολιτών μας Μικρασιατών, αλλά
και πλησιάζοντας προς την 14η Σεπτεμβρίου, θεωρούμε σημαντικό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να εορτάζει και να τιμά κατ’ έτος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με τη δέουσα λαμπρότητα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζει ο Νόμος του Κράτους ν.2645/1998.

Είναι υποχρέωση όλων ημών να τιμούμε εξαιρέτως τις ημέρες ιστορικής μνήμης της πατρίδας μας. Υποχρέωση απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και τους νέους μας, οι οποίοι πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της ιστορίας μας.

Διατελώ, αναμένοντας τα δέοντα».