Αιγιάλεια: Νέο αίτημα για να γίνει το αυτονόητο με τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη

Προς ενίσχυση του «αυτονόητου», οι πρόεδροι Ευάγγελος Παναγόπουλος (Ελίκης), Γιώργος Δροσόπουλος (Κερύνειας), Χαράλαμπος Πράσινος (Ριζόμυλου) και Αναστάσιος Μούσκας (Νικολαιίκων) έστειλαν επιστολή στον αχαιό υφυπουργό Ι. Φωτήλα.

Αιγιάλεια

Τη συνέχιση των ανασκαφών για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης ζητούν οι κοινότητες Ελίκης, Κερύνειας, Ριζόμυλου και Νικολαιίκων στην Αιγιάλεια, με επιστολή τους στον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα.

Η «ΠτΔ» ήρθε σε επικοινωνία με την πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, η οποία έχει αφιερωθεί στην ανάδειξη του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες. Ζητούμενο της επικοινωνίας ήταν να φανεί αν έχουν γίνει ενέργειες τα τελευταία χρόνια για να «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες και να συνεχιστεί η ανασκαφή. Η κ. Κατσωνοπούλου εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ξεκάθαρο: «Δεν υπάρχουν βήματα, υπάρχει μόνο η εφαρμογή του νόμου, κάτι που δε συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία».

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο οι εργασίες φροντίδας και προστασίας που γίνονται σε τακτική βάση. Ωστόσο, εξηγεί η κ. Κατσωνοπούλου:

«Οι συντηρήσεις γίνονται, αλλά εδώ και μία δεκαετία έχουν σταματήσει οι ανασκαφές. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων θέτουν το ζήτημα στη σωστή του βάση. Εκεί που για χρόνια αναζητείτο η Αρχαία Ελίκη, η ομάδα μας έλυσε το μυστήριο. Ωστόσο, εδώ και 10 χρόνια υπάρχει μια αναιτιολόγητη εκκρεμότητα. Πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Είναι υποχρέωση να συνεχιστούν οι ανασκαφές, καθώς οτιδήποτε άλλο είναι παράβαση του νόμου. Εμείς κάθε χρόνο εκτελούμε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, ώστε τα μνημεία που έχουν έρθει στο φως να προστατεύονται, όπως οφείλουμε. Τα ευρήματα έχουν βρεθεί σε άριστη κατάσταση. Ομως, η μη συνέχιση των ανασκαφών χωρίς καμία αιτιολογία έχει και αρνητικές συνέπειες στα ανακαλυφθέντα. Το αιτούμενο είναι το αυτονόητο».

Προς ενίσχυση του «αυτονόητου», οι πρόεδροι Ευάγγελος Παναγόπουλος (Ελίκης), Γιώργος Δροσόπουλος (Κερύνειας), Χαράλαμπος Πράσινος (Ριζόμυλου) και Αναστάσιος Μούσκας (Νικολαιίκων) έστειλαν επιστολή στον αχαιό υφυπουργό Ι. Φωτήλα.

Επιχειρηματολογούν, επισημαίνοντας πως «τα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τις πολύχρονες έρευνες και ανασκαφές υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης έχουν παρουσιαστεί στα πέντε διεθνή συνέδρια της Εταιρείας και έχουν τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής.

Αντί, όμως, τα ευρήματα αυτά να έχουν αναδειχθεί προς όφελος του τόπου μας παραμένουν θαμμένα και αναξιοποίητα, αφού την τελευταία δεκαετία, χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία και εντελώς αυθαίρετα, έχουν σταματήσει οι ανασκαφικές έρευνες, με αποκλειστική ευθύνη υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, όπως έχουν αποδείξει τρεις αναλυτικοί έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έχουν αποσταλεί στο ελεγχόμενο υπουργείο Πολιτισμού».

Ζητούν να πάψει η «γραφειοκρατική αυθαιρεσία» και να συνεχιστούν άμεσα οι ανασκαφές από την ερευνητική ομάδα που έφερε στο φως την Αρχαία Ελίκη.

Αιγιάλεια Αιγιάλεια

Διαβάστε επίσης:

Γίνεται πράξη η ανάπλαση: Πέφτουν οι υπογραφές και ξεκινούν σύντομα οι εργασίες στην παραλιακή του Ρίου

Η πρώτη δήλωση Φρέντι Μπελέρη μετά την αποφυλάκισή του: «Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει»

Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του στη Φαρκαδόνα

Γερμανία: Ο ακροδεξιός Χέκε του AfD έχει καταδικαστεί για συνθήματα των ναζί ΒΙΝΤΕΟ