Ωρα Πατρών: Ανυπάκουη Δημοτική αρχή….σε ότι τη συμφέρει

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ωρα Πατρών», με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο.

Ωρα

Σε ανακοίνωση της η παράταξη «Ωρα Πατρών», με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο αναφέρει:

«Ας υποθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό ¨αστικό¨ σύστημα συνωμότησε στην μη χρηματοδότηση της δημοτικής αρχής της Πάτρας με σκοπό την αποδυνάμωσή της και την καταστροφή της πόλης. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το οικονομικό.
Ας εξετάσουμε όμως πως η Δημοτική αρχή αντιμετωπίζει θεσμικά ζητήματα Δημοκρατίας που φέρνουν τον πολίτη πιο κοντά στους αρμούς της εξουσίας, εκεί που δεν χρειάζονται χρήματα.

1.Το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη ανέδειξε στο Δημοτικό συμβούλιο ο Δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Σταθόπουλος ρωτώντας γιατί επί οκτώ μήνες δεν έχει προχωρήσει στον ορισμό του. Θα προσθέταμε και άλλα τέσσερα χρόνια 2019- 2023, όπως σαν παράταξη είχαμε αναδείξει και στο παρελθόν.
Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη μεσολαβεί μεταξύ των επιχειρήσεων, πολιτών και του Δήμου επιλύοντας σειρά θεμάτων χωρίς αυτά να φτάνουν σε δικαστικές αίθουσες.
Δεν υλοποιούμε αστικούς θεσμούς απαντάει η Δημοτική αρχή προτάσσοντας Ανυπακοή στο σύστημα…

2.Η Επιτροπή Διαβούλευσης συστάθηκε το 2022 με πρόταση που έφερε η αντιπολίτευση και αναγκάστηκε τελικά να συστήσει και να συγκαλέσει η δημοτική αρχή.
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης συμμετείχαν οι φορείς της πόλης επαγγελματικοί, επιστημονικοί, εργατικό κέντρο πολιτιστικοί σύλλογοι, προκειμένου να έχουν συμβουλευτικό λόγο για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Από την σύστασή της πριν δύο χρόνια και ενώ σε όλη την Ελλάδα, Δήμοι την είχαν αναγάγει σε θεσμικό όργανο της πόλης, στην Πάτρα είχε συγκληθεί μόνο ΜΙΑ φορά ανά έτος, ως η ελάχιστη προβλεπόταν…

3.Όλοι οι Δήμοι έχουν παραχωρήσει γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως ορίζει ο νόμος. Ο μοναδικός δήμος στην χώρα που δεν υλοποιεί το “αστικό μέτρο” είναι ο Δήμος Πατρέων… Από τις αρχές του 2019 σε συνάντηση που είχε γίνει στο Δημαρχείο ο δήμαρχος κ. Πελετίδης είχε υποσχεθεί ότι θα παρέχει γραφεία στις παρατάξεις και ότι όταν θα μεταφερθεί στο νέο Δημοτικό Μέγαρο θα τους παραχωρήσει γραφεία στο παλιό Δημαρχείο στη Μαιζώνος….Ακόμα περιμένουν….Με διάφορα προσχήματα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι παρατάξεις συνεχίζουν να είναι άστεγες.
Τα αυτονόητα δηλαδή που προβλέπονται και υλοποιούν ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, δεξιοί δήμαρχοι, ο “κομμουνιστής” δήμαρχος δεν υλοποιεί, προφασιζόμενος ανυπακοή στο σύστημα…

4.Η Επιτροπή Ισότητας συγκλήθηκε μετά από υπογραφές της αντιπολίτευσης πριν δύο χρόνια χωρίς όμως να έχει αναλάβει ενώ με τη νέα Δημοτική περίοδο, εκκρεμεί ακόμα η σύγκλιση της.

5.Το Δημοτικό Συμβούλιο νέων παραμένει στα χαρτιά, ενώ πληθαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ιδιαίτερα στην πόλη μας.

Φαίνεται ότι βγάζει σπυράκια η Δημοτική αρχή σε κάθε τι που φέρνει τον πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Όλα αυτά δηλαδή, που ανά την Ελλάδα διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση, στην Πάτρα τα απαξιώνει.

Η σχέση τους με την Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς έχει πάρει διαζύγιο.

Δεν έδειξαν όμως την ίδια στάση “ανυπακοής” απέναντι στο νόμο Βορίδη, για τους συμβασιούχους, για την απλή αναλογική. Τον υλοποίησαν μέχρι την τελευταία παράγραφο και πέταξαν τους εργαζόμενους της κοινωφελούς στο δρόμο.

Η υποκριτική τους όμως στάση ξεδιπλώνεται στις απευθείας αναθέσεις που πραγματικά αναδεικνύονται σε πρωταθλητές. Μόλις σε μία συνεδρίαση τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου εικοσιέξι τον αριθμό. Πιθανόν να πρόκειται και για νέο Πανελλήνιο ρεκόρ συγκρινόμενο σε αριθμούς με τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης.
https://e-patras.gr/sites/default/files/2024-08/662%20%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CE%91%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD%202024%20%CE%91%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf

Έτσι ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ καταγγέλλει τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, στην Πάτρα τον έχουν ξεχειλώσει.
Ας επανέλθουμε και στην υπόθεση που κάναμε στην πρώτη παράγραφο του δελτίου. Δεν χρειάζεται κανείς να συνωμοτήσει εναντίον του “κομμουνιστή” Δημάρχου.

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής, των επιλογών τους και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, χάθηκαν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης 2014-20, άνω των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ που θα καλυφθούν από το νέο πρόγραμμα, μειώνοντας ουσιαστικά τη χρηματοδότηση νέων έργων.
Δεν χρειάζεται επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αστικό σύστημα να συνωμοτήσει κατά του κομμουνιστή Δημάρχου, από μόνη της η Δημοτική αρχή βάζει τα “χεράκια της και βγάζει τα ματάκια της”, δυστυχώς όμως πρόκειται για τα “ματάκια” της πόλης».