Για τα επόμενα 50 χρόνια

Ο Γεράσιμος Α. Φεσσιάν είναι μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-μέλος ΝΕ Αχαΐας

Με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την 3η Σεπτέμβρη, που ο Ανδρέας διακήρυξε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με μια γρήγορη σκέψη θα ευχόμουν και στα επόμενα πενήντα.

Αν και μακριά από το τότε, σήμερα οι συνθήκες λίγο πολύ μοιάζουν ίδιες. Κυβερνά η ΝΔ σχεδόν από το 2004.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ΠΑΣΟΚ, μολονότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει ανοδική πρόοδο, αυτή παραμένει σταθερά αργή, ενώ δημιουργεί ερωτηματικά γιατί δεν απορροφά άμεσα τη φθορά, από τη διαφαινόμενη διάλυση του κόμματος του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Η απάντηση δόθηκε μοιραία το βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών, όταν διάφορα στελέχη επέλεξαν να στρέψουν τους προβολείς, όχι στην πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας κατά 10%, μέσα σε ένα έτος, αλλά στο αν εμείς προσπεράσαμε την αξιωματική αντιπολίτευση στη δεύτερη θέση.

Λυπάμαι αλλά ματαιοπονούν, αν πιστεύουν ότι έτσι θα κερδηθεί ο Μητσοτάκης, που μονοπωλεί το αφήγημα της σταθερότητας και μόνο.

Το Κίνημά μας για να εισέλθει σε κυβερνητική τροχιά θα πρέπει πρώτα από όλα να βρει το νέο του αφήγημα. Αυτό που θα προσφέρει διέξοδο στα πραγματικά προβλήματα της προοπτική στην κοινωνία και όχι μεταξύ των στελεχών μας. Σε αυτά που θα αποτελούν μια αισιόδοξη και με εθνική κατεύθυνσης για την επίλυση του δημογραφικού, του προβλήματος που μας απειλεί πλέον ως Εθνος.

Αυτό το αφήγημα που θα μιλά ξεκάθαρα και με ευκρίνεια πως θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο της Πατρίδας μας, που θα μοιράζει σωστά το κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή θα υπάρχει μια νέα φόρμα για τη διανομή του πλούτου της χώρας μας, και όχι μια επιδοματική πολιτική.

Αυτό το αφήγημα που θα εισαγάγει νέους όρους στα σύγχρονα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα επιλύει με όρους κοινωνικά οικονομικούς τις αδικίες των παρελθόντων ετών, ενώ παράλληλα θα δίνει και ένα περιθώριο της κατανόησης των συγχρόνων οικογενειακών αναγκών κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα. Μακριά από κάθε τι πελατειακό, εξυπηρετώντας πρώτα τη βιωσιμότητα, όχι του χρέους, αλλά του ανθρώπου.

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά εύκολα ή από μόνα τους; Σίγουρα όχι.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα γραφτεί από τον λαό για τον λαό και όχι απλά για να κυβερνήσει του ΠΑΣΟΚ.

Η ανάγκη αυτό του νέου κοινωνικού συμβολαίου πρέπει να φέρει φαρδιά πλατιά την κοινωνική αποδοχή και κατανόηση των σύγχρονων αναγκών βιωσιμότητας της Πατρίδας μας. Και σίγουρα δεν μπορεί να γραφτεί ψευδεπίγραφα για την κατάληψη της εξουσίας.

Απαιτείται ειλικρίνεια, σοβαρότητα, σεβασμός και κατανόηση με όρους κοινωνικής συνυπευθυνότητας όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.

Αυτά τα πενήντα επόμενα χρόνια οραματίζομαι για ένα νέο, σύγχρονο και Κινηματικό ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την ανάγκη που υπερασπίζομαι το Κίνημά μας χρειάζεται έναν εκφραστή πως θα έχει τη θέληση αλλά και τη βούληση να αφουγκραστεί το πάνδημο κοινωνικό αίτημα και να το φέρει εις πέρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για τα επόμενα πενήντα χρόνια του Κινήματος στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και επόμενο πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για να αποκτήσει η Ελλάδα και πάλι Δημοκρατία παντού.