Πρόσκληση από το Κέντρο Πρόληψης Καλλίπολις για εθελοντική δραστηριοποίηση σε ομάδα δράσης

Ο ρόλος των ευαισθητοποιημένων πολιτών στην προώθηση των στόχων της πρόληψης είναι κομβικός καθώς η πρόληψη για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Κέντρο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις», προσκαλεί Απόφοιτους των Τμημάτων Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Σχολών και Κοινωνικής Εργασίας προκειμένου να συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις του φορέα που αφορούν παιδιά, έφηβους και νέους ενήλικες με ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις πρόληψης που εφαρμόζονται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο ρόλος των ευαισθητοποιημένων πολιτών στην προώθηση των στόχων της πρόληψης είναι κομβικός καθώς η πρόληψη για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας. Οι εθελοντές μέσα από τη δική τους εκπαίδευση, το δικό τους βίωμα και την προσωπική τους αλλαγή μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην κοινότητα τους. Ειδικότερα εθελοντές που προέρχονται από τον χώρο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση αυτής της συλλογικής προσπάθειας μέσα από την αξιοποίηση των ειδικότερων γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία εφαρμογής στο πεδίο την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν στον επαγγελματικό τους ρόλο άμεσα ή μελλοντικά.

Ειδικότερα, οι εθελοντές οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Ομάδα Δράσης του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας, πρόκειται:

  • να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της πρόληψης των εξαρτήσεων, στη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία των παρεμβάσεων πρωτογενούς πρόληψης έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στις δράσεις, σε συνεργασία με τα επιστημονικά στελέχη του φορέα,
  • να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την βιωματική προσέγγιση,
  • να αποκτήσουν γνώσεις για την δυναμική της ομάδας και τους ρόλους που αναδύονται σε αυτήν,
  • να εκπαιδευτούν σε βασικές δεξιότητες συντονισμού ομάδας καθώς και σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά που απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας,
  • να αποκτήσουν μια ευρεία γνώση και αντίληψη των δυνατοτήτων και των δυσκολιών ανάπτυξης και εφαρμογής ενός προγράμματος πρόληψης, στο πλαίσιο αξιολόγησης των παρεμβάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς,
  • να συμμετέχουν σε μηνιαίες συναντήσεις υποστήριξης και εποπτείας από τα Επιστημονικά Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η δυνατότητα δέσμευσης των εθελοντών για την τρέχουσα τουλάχιστον σχολική περίοδο 2024-25, κατά βάση πρωινές ώρες καθώς και κάποια Σαββατοκύριακα. Η συχνότητα και η χρονική διάρκεια της εθελοντικής δέσμευσης θα καθοριστεί έπειτα από σχετική συνεννόηση αναλόγως των χρονικών τους δυνατοτήτων.

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι 25 Σεπτεμβρίου, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/KeLWUeov3VV4TPET8 και να αποστείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο email του Κέντρου Πρόληψης kallipolis@kpachaia.gr.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης: 2610.226948 & 2610.623290, καθημερινά 8:00-15:00, υπεύθυνη κα Σπυριδούλα Μπεκίρη-Κοινωνιολόγος ή στο email: kallipolis@kpachaia.gr.