ΗΠΑ: Ποινικές διώξεις κατά του Σινουάρ και άλλων 5 ηγετών της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ηγέτης της Χαμάς Σινουάρ πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα.

Χαμάς

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 3/09/2024 την απαγγελία ποινικών κατηγοριών κατά του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και άλλων πέντε επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης σε σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Η ποινική δίωξη που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, με αποτέλεσμα το θάνατο.

«Οι κατηγορίες που αποκαλύφθηκαν σήμερα είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειάς μας να στοχεύσουμε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων της Χαμάς», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ σε μια δήλωση μέσω βίντεο. «Αυτές οι ενέργειες δεν θα είναι οι τελευταίες μας».

«Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, οι εν λόγω κατηγορούμενοι – οπλισμένοι με όπλα, πολιτική υποστήριξη και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ιράν και υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ – ηγήθηκαν των προσπαθειών της Χαμάς να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και να δολοφονήσει αμάχους για την υποστήριξη αυτού του στόχου», προσθέτει ο Γκάρλαντ.

Οι άλλοι ηγέτες της Χαμάς που κατηγορούνται είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε από το Ισραήλ στις 31 Ιουλίου, ο Μαρουάν Ίσα, ο αναπληρωτής ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος βοήθησε στο σχεδιασμό της περσινής επίθεσης και σκοτώθηκε από το Ισραήλ τον Μάρτιο, ο Χάλεντ Μασάαλ, ένας άλλος αναπληρωτής του Χανίγια με έδρα τη Ντόχα και πρώην ηγέτης της ομάδας, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επί μακρόν επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τον οποίο το Ισραήλ σκότωσε τον Ιούλιο, και ο Αλί Μπαράκα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο.

Το αντίκτυπο της υπόθεσης μπορεί να είναι κυρίως συμβολικό, δεδομένου ότι ο Σινουάρ πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα και τουλάχιστον τρεις από τους άλλους κατηγορούμενους που κατονομάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο δεν κατονόμασαν, αναμένεται να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη για να του ασκηθεί δίωξη.