Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2027

Άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι πιθανότητες του Εντουάρ Φιλίπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Έντουαρτ Φιλίπ

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

Ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς, ο Φιλίπ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν, την περίοδο 2017-2020.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο αν ο Φιλίπ στην περιοχή της Νορμανδίας, γινόταν πρόεδρος της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στους πολιτικούς που αναφέρονταν στη δημοσκόπηση και είναι μεγαλύτερο από εκείνο για τον Ζορντάν Μπαρντελά και την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού–τα δύο επόμενα ονόματα στο ερωτηματολόγιο.

Ο 53χρονος ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα του «Ορίζοντες» πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Ο σχηματισμός έχει ενταχθεί στο μπλοκ «Ensemble» που πρόσκειται στον Μακρόν.

Τα δεδομένα για το 2027

Άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι πιθανότητες του Εντουάρ Φιλίπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την αναμέτρηση η κεντροαριστερή συμμαχία και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί.

Εξάλλου, όσον αφορά τον «Εθνικό Συναγερμό» δεν είναι ακόμη σαφές αν η Λεπέν θα είναι και πάλι υποψήφια ή θα ρίξει στη μάχη τον νεαρό ηγέτη του κόμματος, Μπαρντελά.

Κατά παράδοση, τα ποσοστά δημοτικότητας στη Γαλλία μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ακόμη απομένουν 2,5 χρόνια μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σύμφωνα με το protothema, στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές το 2017 και το 2022 η Λεπέν έφθασε στον δεύτερο γύρο και τις δύο φορές.

Η νίκη του Μακρόν αυτή τη φορά ενισχύθηκε από έναν σημαντικό αριθμό ψήφων από άλλα πολιτικά στρατόπεδα που θέλησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την άνοδο της Λεπέν στην προεδρία.

 

Διαβάστε επίσης:

Που βρίσκεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας «Φλόκα»: Νέα δεδομένα για τα σκουπίδια, έρχονται δομικές αλλαγές

Αιτωλοακαρνανία: Κεραυνός σκότωσε πάνω από 150 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα ΦΩΤΟ

Ουκρανία: 7 νεκροί στην πόλη Λβιβ μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση, τρία παιδιά ανάμεσά τους ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Eπισκέφθηκε βρεφονηπιακό σταθμό ο Μητσοτάκης: «Έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης σε οικογένειες με μικρά παιδιά»

Γαλλία: «Η κόρη μου γυμνή» ο τίτλος φακέλου που νάρκωνε τη σύζυγό του για να την βιάζουν ΒΙΝΤΕΟ