Βρετανία: Νεκρός ο πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στη Μάγχη

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βρετανία

Βρετανία

Σε συντριβή ελικοπτέρου στην Μάγχη σκοτώθηκε ένας αξιωματικός του Βασιλικού  Ναυτικού, στην Βρετανία, κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης, στην οποία συμμετείχε το αεροπλανοφόρο “Βασίλισσα Ελισάβετ”.

Το περιστατικό αφορούσε σε ένα ελικόπτερο Merlin Mk4 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων με το αεροπλανοφόρο, κοντά στο Ντόρσετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελικόπτερο επέβαιναν εκείνη τη στιγμή τρία μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων τα δύο διασώθηκαν με τη βοήθεια της Βρετανικής Ακτοφυλακής, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς και δεν υπήρξαν άλλα θύματα. Η οικογένεια του νεκρού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, έχει ενημερωθεί. Ένα δεύτερο ελικόπτερο Merlin συμμετείχε στην ίδια άσκηση και βρισκόταν επίσης στον αέρα τη στιγμή της συντριβής, πρόσθεσε το BBC. Ο Πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε “βαθιά θλιμμένος” από το περιστατικό και απέτισε φόρο τιμής στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, από το οποίο απονηώθκε το ελικόπτερο που χάθηκε.

Ο Στάρμερ, έγραψε στο Χ: “Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον τραγικό θάνατο ενός μέλους του Βασιλικού Ναυτικού. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους αγαπημένους του κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής στιγμής. ‘Αποτίω φόρο τιμής στην ομάδα του πλοίου, ιδιαίτερα σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης’. Κατά την επίσκεψή του στο Πόρτσμουθ, ο υπουργός Άμυνας John Healey δήλωσε: “Φοβερά νέα. Πραγματικά τρομερά νέα. “Όλες οι σκέψεις μου και οι σκέψεις όσων από το ευρύτερο ναυτικό με το οποίο ήμουν μαζί σήμερα είναι με την οικογένεια, τους φίλους και τους στενούς συναδέλφους εκείνου που χάσαμε σήμερα”.

Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού δήλωσε: “Με μεγάλη θλίψη πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα μέλος του Βασιλικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του μετά από περιστατικό εκπαίδευσης χθες το βράδυ. “Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια – η οποία έχει ενημερωθεί – και όλους όσους επηρεάζονται σε αυτή τη θλιβερή στιγμή. Θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα”.

Το αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισσάβετ, περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού ως “το μεγαλύτερο και ισχυρότερο σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό” και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 αεροσκάφη.

Το Merlin MK 4 είναι ένα από τα πιο προηγμένα ελικόπτερα του βρετανικού Στόλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την από αέρος μεταφορά ειδικών δυνάμεων και πεζοναυτών στη μάχη, ενώ το Merlin Mk2 χρησιμοποιείται κυρίως ως ανθυποβρυχιακές αποτολές (κυνηγός υποβρυχίων).