Γέμισαν οι φυλακές στη Βρετανία: Η κυβέρνηση Στάρμερ σκέφτεται να στείλει κρατούμενους στην Εσθονία

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει την αποστολή κρατουμένων στην Εσθονία.

Βρετανία

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει Βρετανούς κρατούμενους να εκτίσουν τις ποινές τους στην Εσθονία προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία.

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ το μέτρο είναι ένα από τα πολλά που εξετάζονται για την αποσυμφόρηση των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου έχουν απομείνει κενά κάπου χίλια κελιά – τον περασμένο μήνα είχαν μειωθεί σε μόλις 100 στα κέντρα κράτησης αρρένων κρατουμένων, εν μέρει λόγω των ποινών φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες ακροδεξιούς που μετείχαν στο κύμα βίας που συντάραξε τη Βρετανία στον απόηχο του θανάτου στο Σάουθπορτ τριών κοριτσιών από επίθεση με μαχαίρι.

Πάνω από 5.000 κρατούμενοι αναμένεται να αποφυλακιστούν νωρίτερα του προβλεπομένου τις ερχόμενες εβδομάδες για να αποσυμφορηθεί η πίεση στο σύστημα των φυλακών στην Αγγλία και τη Βρετανία, όπου ο αριθμός των φυλακισμένων εκτινάχθηκε κατά 1.000 στις 88.350 στις 30 Αυγούστου.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει την αποστολή κρατουμένων στην Εσθονία

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ προειδοποίησε ότι η συμφόρηση στις φυλακές μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της έννομης τάξης, αν δεν ληφθούν μέτρα για την εκτόνωση της πίεσης στο σύστημα των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η συνάδελφός της των Εσωτερικών Άντζελα Ιγκλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενοικίασης κελιών σε φυλακές της Εσθονίας για Βρετανούς κρατούμενους. «Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάζουν οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση του προβλήματος», δήλωσε στο δίκτυο Sky News. «Δεν γίνεται να μην μπορούν να φυλακιστούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για βίαια ή σοβαρά εγκλήματα».

Σύμφωνα με το iefimerida, ήδη η κυβέρνηση Στάρμερ έχει προχωρήσει σε αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει το 40% της ποινής τους, από το ήμισυ που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους δικαστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν την καταδίκη εγκληματιών λόγω των ανησυχιών για τη συμφόρηση στις φυλακές.

Ιδέα των Τόρηδων η αποστολή κρατουμένων στην Εσθονία

Την ιδέα αποστολής Βρετανών κρατουμένων σε φυλακές της Εσθονίας είχε πετάξει πρώτος ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσοκ στο συνέδριο των Τόρηδων τον περασμένο χρόνο, όταν είπε ότι η τότε κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θα ξεκινούσε διερευνητικές επαφές με ευρωπαϊκές χώρες για την πιθανότητα ενοικίασης κελιών στις φυλακές τους.

Η κυβέρνηση Σούνακ είχε επισημάνει ότι ανάλογα βήματα είχαν κάνει και το Βέλγιο και η Νορβηγία που είχαν νοικιάσει κελιά για κρατουμένους τους σε φυλακές στην Ολλανδία την τελευταία δεκαετία.

 

Διαβάστε επίσης:

Βασανίστηκε πριν πυροβοληθεί ο κτηνοτρόφος στο Ρέθυμνο, είχαν στο παρελθόν ρίξει καυστικό υγρό στον γιο του

Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Πατρών: «Κινητήριος δύναμη σε έρευνα-κοινωνία-οικονομία-πολιτισμό»

Αναστάτωση από καπνούς σε ακτινολογικό κέντρο στην Πάτρα – ΦΩΤΟ

Καταθέτει η κόρη της Ζιζέλ Πελικό: «Ο πατέρας σου με νάρκωνε για να με βιάζει»

Ολα τα σενάρια για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, ποιους αφορούν