Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Δεν θα βγω στη σύνταξη» – Στοχευμένα μέτρα με ορίζοντα τριετίας

Ο Μητσοτάκης σημείωσε πως θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία και ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρό χρόνο 1.000 ημερών, βάζοντας «φρένο» σε σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Μητσοτάκης - ΔΕΘ

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. στη συνέντευξη Τύπου της 88ης ΔΕΘ, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο να διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία, ως πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα ήταν αλαζονικό και αυτοαναφορικό να μιλά για το τι θα γίνει το 2027.

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ απαντώντας στην ερώτηση του iefimerida.gr και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πέραν αυτής της ΝΔ. Είμαι πρωθυπουργός, είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν σκοπεύω να βγω σε σύνταξη»,

Όπως είπε και χθες στο Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία και ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρό χρόνο 1.000 ημερών, βάζοντας «φρένο» σε σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Οι αυξήσεις μισθών και οι δραστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Παιδεία, και οι ουσιαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού, βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τους βασικούς στόχους μέχρι το 2027.

Στόχοι η αύξηση των μισθών και η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε ως στόχους της τετραετίας την αύξηση των μισθών, ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος αλλά και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Ξέρω πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας αλλά και καλοπληρωμένοι γιατροί, και ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν τότε η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Με τις εισπράξεις από την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια, καταβάλλεται και φέτος έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ αρκεί να μην είναι δικαιούχοι μόνιμης αύξησης λόγω προσωπικής διαφοράς

Συνταξιούχοι:

200 € για συντάξεις έως 700 €
150 € για συντάξεις έως 1100 €
100  € για συντάξεις 1100 έως 1600 €

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων θα εισπράξουν μια μηνιαία ενίσχυση, σε όσους εισπράττουν αναπηρικά επιδόματα θα δοθούν 200 ευρώ, ενώ προσαύξηση 50% θα γίνει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου.

Για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάμψη τιμών, λέγοντας πως ο πληθωρισμός και στη χώρα μας «βαίνει μειούμενος». Αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της στέγης, μια σημαντική παράμετρος για τον πληθωρισμό, και τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε σχετικά από τη ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί βασικό πρόβλημα για όσους ενοικιάζουν κατοικία.

Δεσμεύτηκε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα συνεχίζονται έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα, οι οποίοι όπως είπε «είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Σχετικά με τα τιμολόγια «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα, έκανε λόγο για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνοντας  ότι θα στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Για τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρώιμη την ονοματολογία για την πρόταση που θα κάνει η ΝΔ για τον/την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προταθεί για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητική τη συζήτηση για την νυν Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και για τον θεσμό.

«Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως γιατί σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ερωτηθείς αν θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «προφανώς η πρόθεση είναι να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά από την άλλη ο νέος νόμος μας έχει απεγκλωβίσει από τον κίνδυνο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, λόγω πιθανής αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας».

Σε «πολιτική αφασία» ο ΣΥΡΙΖΑ -«Πυρά» και στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κόμμα που βρίσκεται σε «πολιτική αφασία», ενώ επετέθη στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι αν και χαρακτηρίζεται προοδευτικό, είπε «όχι» σε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση.

Για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και  δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν κακό για τη ΝΔ.

«Η συζήτηση περί ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος έχει γίνει και η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν ήταν ένα κακό αποτέλεσμα αλλά ένα αποτέλεσμα κάτω των προσδοκιών της κυβέρνησης» απάντησε χαρακτηριστικά.

Για στέγαση

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει πλέγμα μέτρων για περισσότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν οι πολίτες το δικό τους σπίτι και να υπάρξουν περισσότερα σπίτια στην αγορά. Τέλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται στο χώρο της ΧΡΩΠΕΙ να γίνουν κοινωνικές κατοικίες.

Για παραβατικότητα

Ο πρωθυπουργός, για το ζήτημα της ασφάλειας και της παραβατικότητας ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει αισθητή βελτίωση και στους αριθμούς της αστυνόμευσης. «Η παραβατικότητα αφορά τις παραλίες, την αυθαίρετη δόμηση. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς παραβατικότητα. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος τους εφαρμόζει. Όταν αισθάνονται όλοι ότι η παραβατικότητα είναι ανεκτή, αυτός που είναι νόμιμος σκέφτεται να παρανομήσει», είπε.

Πρόσθεσε πως σήμερα «έχουμε κάμερες παντού, ηλεκτρονική ταυτοποίηση εισιτηρίου, δουλεύει το σύστημα ρολόι», είπε και πως έχει ζητήσει «πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για να ελέγχουμε την παραβατικότητα του ΚΟΚ».

Για την ακροδεξιά

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είπε πως είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο επισημαίνοντας ότι δεν αποτυπώθηκε με την ένταση που είχε προβλεφθεί στις ευρωεκλογές αλλά οπωσδήποτε σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία είναι ανησυχητική. Διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα και ότι ο ίδιος δεν θα κατηγοριοποιήσει κάποια κόμματα ως ακροδεξιά.

Για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία

Για τα ζητήματα σχετικά με τη δημόσια δωρεάν παιδεία και την ενίσχυσή της και ειδικότερα για τη συγχώνευση τάξεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία που διευκολύνει το εκπαιδευτικό έργο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα. Στάθηκε επίσης στην παρέμβαση για τη σχολική στέγη λόγω της δυσκολίας ανταπόκρισης των δήμων.

Για τα Airbnb

Ερωτώμενος για την βραχεία μίσθωση σπιτιών, (Airbnb) είπε ότι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση και για την ώρα δεν θα κάνει η κυβέρνηση άλλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.

Για πυρκαγιές

Για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, πυροσβέστες και εθελοντές είπε ότι οφείλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. «Φέτος, ως τώρα, έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και ταυτόχρονα πολύ περισσότερες πυρκαγιές με τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών» είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα απέδωσαν αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, και μια φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. «Και προφανώς την μελετάμε και θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».

«Δεν θα δεχθώ μια μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση η οποία ακυρώνει όλη τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε», είπε. «Γινόμαστε καλύτεροι. Οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους» πρόσθεσε.

Για εσωκομματικά

Κληθείς να απαντήσει στο εάν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και το ερμήνευσε σωστά, είπε ότι δεν συμφωνεί με την κριτική που ασκείται. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες», είπε, και σημείωσε ότι ακούει και την κριτική και στο τέλος της τετραετίας οι επικριτές θα έχουν διαψευστεί.

Για οδική ασφάλεια στην Κρήτη

Για τον ΒΟΑΚ είπε ότι είναι το πιο σύνθετο και περίπλοκο έργο που έχει διαχειριστεί και αφού είπε ότι το κομμάτι Ηράκλειο Αγιος Νικόλαος προχωράει άμεσα , σημείωσε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει η συμφωνία για το κομμάτι Χανιά -Ηράκλειο. Επίσης είπε ότι έχει ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια αναφέροντας ότι θα τοποθετηθούν στον δρόμο κολονάκια.

Νησιά και λειψυδρία

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα νησιά και τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν το φαινόμενο της λειψυδρίας και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης» τονίζοντας ότι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα.

Είπε ότι τα προβλήματα ύδρευσης που έχουμε στα νησιά ιδίως στις Κυκλάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Πρόσθεσε πως έχουμε μία όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι και τόσο ανησυχητική μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής. Εκτίμησε ότι η πιθανότητα να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με προβλήματα αντίστοιχα της τελευταίας διετίας είναι μικρή.

Για ελεύθερους επαγγελματίες

Σχετικά με τη νομοθέτηση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα που προκάλεσε αντιδράσεις. Θύμισε ότι για το 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα των διασταυρώσεων στοιχείων αλλά απαιτείται και περαιτέρω πρόοδος.

Για Συνταγματική Αναθεώρηση

Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η συζήτηση αυτή να γίνει συντεταγμένα από τις αρχές του 2025 αλλά οραματίζεται μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς από το Σύνταγμα υπάρχει η υποχρέωση διερεύνησης ευρύτερων συναινέσεων. «Μακάρι η αντιπολίτευση σε αυτή τη συζήτηση όταν καταφέρει να βρει το δρόμο της να μπορέσει να προσέλθει με ένα πνεύμα δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν», είπε.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Γιατί την επιλογή Τζιτζικώστα ως Επίτροπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το σκεπτικό της απόφασή του να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου ανέφερε τα εξής: «Είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι μπορεί να είναι πολύ καλός επίτροπος. Δεν θα μιλήσω για τα χαρτοφυλάκια. Θα τα ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μυστικό ότι ακούγονται κάποια. Η χώρα θα έχει σημαντικό. Στο πρόσωπό του τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί κατ ανάγκη να είναι όλοι οι επίτροποι τεχνοκράτες. Η χώρα έκανε αυτή την επιλογή στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Απόστολος θα τιμήσει τη χώρα, θα εργαστεί για την Ευρώπη και θα βοηθήσει την πατρίδα μας».

Για οπαδική βία

Ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για την οπαδική βία και αν είμαστε κοντά ή μακριά στις μετακινήσεις οπαδών ανέφερε τα εξής: «Έχουμε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίσουμε παραβάτες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές. Έχουμε αυτοματοποιημένο ποινολόγιο που μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε εντός των ορίων. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας πω. Θα το θέλαμε. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με γεμάτο ΟΑΚΑ με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου αγώνα».

Για υπερτουρισμό

Για το ζήτημα του υπερτουρισμού είπε ότι «ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο». Για την κρουαζιέρα σημείωσε ότι επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’ αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ.

Για Τέμπη

Για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες και θα φανεί αυτό από την έρευνα της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μην ξεκινήσει η δίκη μέχρι το τέλος του έτους, γιατί -προσέθεσε- θα πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης εάν δεν κάνει ότι περνάει από το χέρι της να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό.

Για μη κρατικά ΑΕΙ

Για τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο για ίδρυση παραρτημάτων που περνούν από τριπλό φίλτρο. Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον σημείωσε, και για συμπράξεις με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέσα στους επόμενου μήνες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Για Οικονομία

Σύμφωνα με το iefimerida, ερωτώμενος για τα περιθώρια κινήσεων σε δαπάνες, κοινωνικό κράτος, και το ενδεχόμενο να πάμε σε λιτότητα, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λιτότητας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις οροφές που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά έχουμε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους αλλά οι βασικές μας υποχρεώσεις θα καλύπτονται απόλυτα, και όσο μεγεθύνεται το ΑΕΠ θα δαπανώνται περισσότεροι πόροι στο κοινωνικό κράτος, άμυνα κλπ. Δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να περάσει περίοδο λιτότητας ή να ξαναζήσει εποχές εποπτείας ή παρακολούθησης από την ΕΕ για μη επίτευξη στόχων είπε και τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για τον ίδιο.

Για τραγωδίες σε λούνα παρκ και κατασκήνωση

Όλοι σοκαριστήκαμε από αυτό το συμβάν και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποτέ ξανά. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Αλλοι δήμοι έκαναν σωστά. Γνωρίζουμε πολύ καλά που είναι ευθύνη για την τραγωδία στη Χαλκιδική. Καμία έκπτωση για την ασφάλεια των πολιτών. Τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται.

Για αυξήσεις στους ενστόλους

Πρώτος αναγνώρισα μία κίνηση κατώτερη των προσδοκιών, αλλά μετά από πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά και γίνεται μία αρχή.

Ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και γι αυτό κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα.

Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

«Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και προσπάθησα την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό. Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε καλύτερη συνεργασία, την visa εξπρές αλλά ο πυρήνα του τουρκικου αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να μπούμε στον πυρήνα, την υφαλοκρηπίδα… Η Ελλάδα μπορεί πια να καλύπτει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σχολίασε πως «υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον για αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ:Τα επόμενα βήματα για εκλογή νέου αρχηγού – Πέρασε η πρόταση μομφής – Εκνευρισμένος ο Κασσελάκης ΦΩΤΟ

ΔΕΘ-Μητσοτάκης: «Οι βασικοί στόχοι της θητείας μου» – Μήνυμα για νέα θητεία – Η συνέντευξη Τύπου ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Λιβαδειά: Σοκαριστική η περιγραφή της γυναίκας που «πιάστηκε» στις πόρτες του τρένου ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι φέρνει η κακοκαιρία Atena – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

«Πασαρέλα» σούπερ γιοτ στο λιμάνι της Πάτρας: Δείτε το 56μετρο ιστιοφόρο του ιδιοκτήτη των McArthurGlen ΦΩΤΟ