Η «Γλυκιά ζωή» του Φελίνι ανοίγει το αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο στις 17 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δημαρχείο της Πάτρας

Ξεκινούν από τις 17 Σεπτεμβρίου οι προβολές- αφιέρωμα στον ιταλικό Κινηματογράφο στο Νέο Δημαρχείο

Δημαρχείο

Τρεις εξαιρετικές ταινίες των Φεντερίκο Φελίνι, Νέρι Μαρκόρε και Λούκα Λουτσίνι, συνθέτουν το πάζλ των προβολών του φετινού αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο, που διοργανώνει και φέτος η αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας στον αίθριο χώρο του νέου Δημαρχείου της Πάτρας.

Η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου με την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι “La dolce vita” (Γλυκιά ζωή), στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, η Ανίτα Έκμπεργκ και η Ανούκ Αϊμέ.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα παρακολουθήσουν ένα από τα αριστουργήματα του Φεντερίκο Φελίνι, τη θρυλική ταινία που εξόργισε το Βατικανό του ’60 και άγγιξε  κοινωνικές συνειδήσεις.

Σημείο αναφοράς και πρωταγωνιστής ο Μαρτσέλο ένας δημοσιογράφος στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Με τα ρεπορτάζ του καλύπτει τις κοινωνικές ειδήσεις, σταρ του κινηματογράφου, θαύματα και σκάνδαλα της αριστοκρατίας.

Η ταινία καλύπτει επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο ο οποίος παρ’ όλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία, ζητάει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή και νομίζει ότι το μυστικό της ζωής βρίσκεται στον πλούτο, που κατά την γνώμη του απελευθερώνει τον άνθρωπο από την συμβατότητα της ζωής. Όταν όμως χάνει τον καλύτερό του φίλο, καταλαβαίνει ότι αλλού είναι το νόημα της ζωής…

Η Γλυκιά Ζωή απέσπασε πολλά βραβεία.  Βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1960. Το 1961 πήρε βραβείο New York Film Critics Circle στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.

Επίσης το 1961 πήρε τρία βραβεία Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani για τον Α’ Ανδρικό ρόλο, για το καλύτερο σενάριο και για τα καλύτερα σκηνικά.  Η Ανούκ Εμέ βραβεύτηκε από την Étoile de Cristal ως καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.  Το 1962 η ταινία έλαβε Όσκαρ για τα καλύτερα κοστούμια.

 

Το υπόλοιπο Πρόγραμμα

Τετάρτη        18/09 «Zamora»

Σκηνοθεσία:             Νέρι Μαρκόρε

Πρωταγωνιστούν:   Αλμπέρτο Παραντόσι, Μάρτα Γκαστίνι, Νέρι Μαρκόρε

Πέμπτη 19/9   «Le mie ragazze di carta»

Σκηνοθεσία:             Λούκα Λουτσίνι

Πρωταγωνιστούν:   Αλβίζε Μαρασκάλκι, Ρομπέρτο Αλφάνο, Αλεσάντρο Μπρεσανέλο

Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο είναι δωρεάν.