Έντονο χρώμα Πατρινού καρναβαλιού στην 88η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης ΦΩΤΟ

Η φετινή έκθεση χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού που επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο εκπροσωπήθηκε όσον αφορά στην Πάτρα από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας αλλά και στις άλλες περιοχές από 5 ακόμη δήμους.

Πατρινού

Τη δική του δυναμική παρουσία έχει αυτές τις μέρες το Πατρινό Καρναβάλι στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με τη συμμετοχή της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Η φετινή έκθεση χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού που επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο εκπροσωπήθηκε όσον αφορά στην Πάτρα από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας αλλά και στις άλλες περιοχές από 5 ακόμη δήμους.

Στους επισκέπτες της έκθεσης που κάνουν στάση στο περίπτερο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εντυπωσιακή ψηφιακή εκτύπωση που κυριαρχεί σε τμήμα του τοίχου με πρωταγωνίστρια τη φιγούρα του τελάλη, βασισμένη σε ιδέα της Μαρίας Αλανιάδη που υλοποιήθηκε γραφιστικά από τον Αλέξη Σακελλαρόπουλο και την Ελένη Ντάκου. Πλήθος επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και Πατρινοί που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη αλλά και πολλοί που βρέθηκαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 και σε παλαιότερες διοργανώσεις, αναζητούν τα πρόσωπά τους μέσα στις πολλές φωτογραφίες από τα αρχεία της ΚΕΔΗΠ και του φωτογράφου Βασίλη Παπαϊωάννου με χαρούμενες καρναβαλικές στιγμές, που συνθέτουν τη φιγούρα του τελάλη. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα «κομφούζιο» χαράς και ευθυμίας στο περίπτερο της ΚΕΔΗΠ.

Η κατεύθυνση της φετινής παρουσίας του Πατρινού Καρναβαλιού στην 88η ΔΕΘ είναι διπλή. Από τη μια πλευρά οι μεγάλες παρελάσεις που έχουν την τιμητική τους τόσο στη μεγάλη γραφιστική-ψηφιακή σύνθεση-εκτύπωση αλλά και στα βίντεο που προβάλλονται με επιλεγμένες, κορυφαίες στιγμές που μεταφέρουν τον παλμό των παρελάσεων. Από την άλλη πλευρά το Καρναβαλικό Εργαστήρι, κορυφαία μονάδα παραγωγής στο είδος της πανελλαδικά εκπροσωπείται από την εμβληματική παρουσία του έργου των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού  Εργαστηρίου ως δείγμα Καρναβαλικής τέχνης και της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας που χαρακτηρίζει τον χώρο αυτό. Πρόκειται για την κεντρική φιγούρα-πιόνι του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου 2024, του «Καρνάβαλου της Παγκοσμιοποίησης» που έπαιζε μια παρτίδα σκάκι με τις χώρες του πλανήτη. Η φιγούρα από τον Καρνάβαλο, χαρακτηριστική μιας σύγχρονης, εναλλακτικής «καρναβαλικής» δημιουργίας απέσπασε πολλά ευμενή σχόλια από τους επισκέπτες της έκθεσης. Πολλοί επισκέπτες, νεαροί και μεγαλύτεροι φωτογραφίζονται τόσο μπροστά στη φιγούρα-πιόνι όσο και στην ψηφιακή εκτύπωση.

Βασικό κομμάτι της παρουσίας της ΚΕΔΗΠ στην 88η ΔΕΘ αποτελεί η παρουσίαση του νέου Δημαρχείου με  προβολή οπτικοακουστικού υλικού και έντυπα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στον κόσμο και ανανεώνοντας το ραντεβού με τους φίλους του Πατρινού Καρναβαλιού στην προσεχή διοργάνωση, αφού ο εμβληματικός χώρος του νέου Δημαρχείου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παράλληλα οι επισκέπτες ξεφυλλίζουν τα έντυπα με φωτογραφικό υλικό  από το Αρχείο της ΚΕΔΗΠ και σε συνδυασμό με την προβολή του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού διαμορφώνουν μια συγκροτημένη εικόνα για τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας και όλης της Ελλάδας. Παράλληλα στο περίπτερο γίνεται ενημέρωση στον κόσμο για τις δράσεις και τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων και τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιούνται για τη μετατροπή του πολυχώρου σε πολυδύναμο Κόμβο Εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που τα συνοδεύει.

Τέλος μικρούς και μεγάλους ξετρελαίνουν οι σοκολάτες που, μαζί με άλλα αναμνηστικά, μοιράζονται με γλυκιά γεύση Πατρινού Καρναβαλιού, τις οποίες προσέφερε η πατρινή επιχείρηση-ζαχαροπλαστείο Εντελβάις.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, στελέχη της ΠΔΕ και των διοργανωτών της ΔΕΘ και πλήθος κόσμου, που εξέφρασε την αγάπη του στο μεγάλο θεσμό της Πάτρας και έδωσε ραντεβού στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την πρωτεύουσα του κεφιού για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το ερχόμενο Πατρινό Καρναβάλι.

Την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας εκπροσώπησε η διευθύντριά της Σοφία Χρυσοπούλου.

 

Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού Πατρινού