Με «καπέλο» ο φόρος των εφημεριών

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ιατρός-πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ- μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε την επαναφορά της «Αυτοτελούς Φορολόγησης των Εφημεριών» των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά… από την Ανοιξη του 2025!

Η εξαγγελία αυτή καταντάει τουλάχιστον… φάρσα, αν όντως, θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι γιατροί έχουν αδικηθεί.

Διότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα στο ποσοστό 20%, που ίσχυε προτού καταργηθεί το 2010-2011 και όχι να εφαρμοστεί με συντελεστή φορολόγησης 22%, που σημαίνει μεγαλύτερη φορολόγηση και μάλιστα να παραπέμπεται στις καλένδες!

Θυμίζουμε πως οι εφημερίες εξαρχής φορολογούντο αυτοτελώς, επειδή ο χρόνος εφημέρευσης των γιατρών, πολλές φορές ξεπερνάει και τον συνολικό χρόνο κανονικής εργασίας αλλά παρά ταύτα, αυτός ο χρόνος ΔΕΝ προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια μας. Κατά συνέπεια, η κατάργηση για πάνω από 10 χρόνια, της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών, δεν αποτελεί απλά άδικο μέτρο, αλλά εγκληματική πολιτική που εξουθένωνε οικονομικά και κοινωνικά τους γιατρούς, υποχρεώνοντάς τους σε παράνομη υπερωριακή εργασία και μάλιστα με αμοιβή ψιχίων, αφού και ο συντελεστής καθορισμού του ωρομισθίου είχε μειωθεί από 0,079 σε 0,054, διαμορφώνοντας έτσι εξευτελιστικές αμοιβές εφημεριών.

Για να μην παρεξηγιόμαστε κιόλας, ένας νοσοκομειακός γιατρός εργάζεται 35 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή 4Χ35=140 ώρες τον μήνα, ενώ με 6 καθημερινές ενεργείς εφημερίες (6Χ17=102 ώρες) και τουλάχιστον 3 ενεργείς εφημερίες αργίας (3Χ24=72 ώρες) εργάζεται 174 ώρες τον μήνα! Συνολικά 140+174=314 ώρες τον μήνα! Σε ποιον άλλο κλάδο ο εργαζόμενος απασχολείται τόσες ώρες;

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να την αρνηθεί, αλλά ούτε και να την αμφισβητήσει.

Δυστυχώς όμως, οι ώρες εφημέρευσης δεν προσμετρώνται στα συντάξιμα χρόνια των νοσοκομειακών γιατρών! Αυτή είναι η πιο κραυγαλέα αδικία που συντελείται σε βάρος του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών, που ο υπουργός Υγείας λοιδορεί δημοσίως…

Τι ζητάμε;

Να εφαρμοσθεί άμεσα η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών σε ποσοστό 20%!

Να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες, οικονομικές και συνταξιοδοτικές που συντελούνται σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών!