Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ΒΙΝΤΕΟ

Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας και όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ο κ. Τζιτζικώστας πήρε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού.

Κομισιόν - Τζιτζικώστας

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας και όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ο κ. Τζιτζικώστας πήρε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: “O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής πριν προχωρήσει στη δομή και τα χαρτοφυλάκια. Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο αλληλένδετη δομή, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Τόνισε ότι «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν».

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε 6 αντιπροέδρους, 4 γυναίκες και 2 άνδρες.

Πρόκειται για τους:

Τερέζα Ριμπέρα εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Ανταγωνισμού

Χένα Βιρκούνεν εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας και Τεχνολογίας

Στεφάν Σεζουρνέ εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την Ευημερία και την Οικονομική Ασφάλεια

Κάγια Κάλλας εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική

Ροξάνα Μιντζάτου εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ραφαέλε Φίτο εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι

Επίτροποι Κομισιόν

  • Απόστολος Τζιτζικώστας Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
  • Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
  • Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία)για τη Μεσόγειο
  • Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα υγείας
  • Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος
  • Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση
  • Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και διαστήματος
  • Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης
  • Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας
  • Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  • Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού
  • Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα ενέργειας και στέγασης
  • Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
  • Μάικλ ΜακΓκράθ (Ιρλανδία) για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου
  • Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα Γεωργίας και τροφίμων
  • Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
  • Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων

 

Το περίπλοκο μείγμα του τιμ της Φον ντερ Λάιεν

Η κατάρτιση του ρόστερ της νέας Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση και απαίτησε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, πολιτικές ίντριγκες, πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής και αιφνιδιαστικές παραιτήσεις, όπως εκείνη χθες του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που είχε διαφωνήσει ανοικτά σε κάποιες περιπτώσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέταξε στην επιστολή παραίτησής του καρφιά για την «αμφισβητήσιμη διακυβέρνησή της».

Άλλοι υποψήφιοι είδαν τις ελπίδες τους να ματαιώνονται καθώς η Φον ντερ Λάιεν επιδίωκε όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών στη νέα της ομάδα. Η απόφαση της υστάτης στιγμής της Σλοβενίας να προκρίνει τελικά γυναίκα υποψήφια, αφού επί μακρόν επιθυμούσε να στείλει τον Τόμαζ Βέσελ στις Βρυξέλλες, προκάλεσε σφοδρές εσωτερικές αναταράξεις.

Με πληροφορίες από το iefimerida, το τελικό ρόστερ αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων υποβάθρων, αρχής γενομένης από την Φον ντερ Λάιεν, που είχε σπουδάσει γυναικολόγος. Μεταξύ των επιτρόπων, που προτείνει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην ΥΠ ΕΞ, πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών και δέκα ευρωβουλευτές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη δημοσιογράφους (Βέλγιο και Φινλανδία), ακαδημαϊκούς (Κύπρος και Κροατία) και διπλωμάτες καριέρας (Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία).

Το επόμενο διάστημα οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στην Ευρωβουλή

Στη συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να εμπλακεί στη συζήτηση για το πότε θα αναλάβει το νέο τιμ της καθήκοντα τονίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη θέλει η νέα Κομισιόν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το newsit, οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία.

Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά διπλωμάτες κάνουν λόγο για φιλόδοξο στόχο με το Politico να σημειώνει ότι η 1η Δεκεμβρίου είναι πιθανότερη ως ημερομηνία για να σηκώσει τα μανίκια της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε ερώτηση για την αποπομπή του Τιερί Μπρετόν

Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε στη συνέντευξη Τύπου μια ερώτηση για το κατά πόσον έπεισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει την υποψηφιότητα του Τιερί Μπρετόν με αντάλλαγμα ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέταξε το μπαλάκι στο Παρίσι, λέγοντας ότι την απόφαση πήρε ο Μακρόν «σε διαβουλεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ» και έπλεξε το εγκώμιο του Στεφάν Σεζουρνέ: «Τον γνωρίζω πολύ καλά, εργάστηκε πολύ καλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι πεπεισμένη ότι θα είναι ένας υπέροχος επίτροπος», είπε, χωρίς να πει ούτε μια καλή κουβέντα για τον Μπρετόν.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός με βροχές και καταιγίδες, πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, πρόγνωση για την Πάτρα

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ οι ανακοινώσεις της Φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν: Ανακοινώνει τους νέους Επιτρόπους – Ποιο χαρτοφυλάκιο πήρε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Απίστευτο! Επιβάτες ΚΤΕΛ κατέληξαν να ταξιδεύουν κλειδωμένοι στην μπαγκαζιέρα, καταγγελίες ΒΙΝΤΕΟ

Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης για οχήματα και ακίνητα από το 2025

Χανιά: Χαράκωσαν το πρόσωπο μαθητή σε ΕΠΑΛ με μαχαίρι!