Ρωσία: Φυλακισμένη δημοσιογράφος σε απεργία πείνας κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Πάνω από 20.000 συλλήψεις ανθρώπων που μίλησαν κατά του πολέμου

Μαρία Πονομαρένκο

Η Μαρία Πονομαρένκο, δημοσιογράφος που εκτίει εξαετή ποινή κάθειρξης επειδή εκφράστηκε δημοσίως κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκίνησε απεργία πείνας.

Η 46χρονη τέθηκε υπό κράτηση μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022 επειδή κατηγόρησε τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ότι βομβάρδισε θέατρο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Κρίθηκε ένοχη τον περασμένο Φεβρουάριο για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό από δικαστήριο στη γενέτειρά της Μπαρνάουλ στη δυτική Σιβηρία.

Πάνω από 20.000 συλλήψεις ανθρώπων που μίλησαν κατά του πολέμου

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη τη Ρωσία επειδή έχουν εκφραστεί δημοσίως κατά του πολέμου, σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. Ενώ στους περισσότερους από τους κρατούμενους επιβάλλεται πρόστιμο και λίγο αργότερα αφήνονται ελεύθεροι, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συχνά έχουν πιο σκληρή αντιμετώπιση από τα δικαστήρια.

Συμπεριλαμβανομένης της Πονομαρένκο, συνολικά τέσσερις δημοσιογράφοι του RusNews, ενώ ειδησεογραφικού ιστοτόπου που δημοσιεύει μόνο στα ρωσικά και έχει περιορισμένο ακροατήριο στο εξωτερικό, βρίσκονται στη φυλακή. Η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης λειτουργεί τώρα από το εξωτερικό, σε καθεστώς εξορίας.

Η Πονομαρένκο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με κατηγορίες για επίθεση κατά φρουρών στη φυλακή όπου κρατείται, σύμφωνα με το RusNews.

Η Γούλια Γκαλιαμίνα, πρώην σύμβουλος στον δήμο της Μόσχας, δήλωσε ότι η Πονομαρένκο βρίσκεται σε κελί απομόνωσης αφού αξιωματούχοι της φυλακής παραποίησαν τις εκθέσεις επιθεώρησης σε βάρος της, με αποτέλεσμα να δηλώνει ότι ξεκινά απεργία πείνας κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο χθες, Δευτέρα.

«Η Μάσα είναι σε πολύ κακή κατάσταση», δήλωσε η Γκαλιαμίνα στο Reuters, χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό του μικρού ονόματος της Πονομαρένκο και μιλώντας τηλεφωνικά από το Μπαρνάουλ, όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία. «Έκλαψε πολύ (στο δικαστήριο) καθώς αισθανόταν ανίσχυρη. Ήθελε ακόμα και να αυτοκτονήσει».

Το RusNews δήλωσε ότι η Πονομαρένκο ξεκινά απεργία πείνας αλλά και πάλι αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο στο Reuters.

Η Πονομαρένκο δήλωσε σε ακροαματική διαδικασία τον περασμένο μήνα ότι θα κόψει τις φλέβες της σε διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής της σε κέντρο προφυλάκισης, σύμφωνα με το RusNews.

Η υπηρεσία ρωσικών φυλακών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με το iefimerida, η εφημερίδα Kommersant είχε αναφέρει πέρυσι ότι η Πονομαρένκο είχε διαγνωστεί με «υστερική διαταραχή προσωπικότητας» ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και ότι είχε κόψει τις φλέβες της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Πονομαρένκο έπασχε από κλειστοφοβία και είχε σπάσει ένα παράθυρο.

Στην Γκαλιαμίνα, που ανταλλάσσει επιστολές με την Πονομαρένκο, επιβλήθηκε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή πριν από τέσσερα χρόνια για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου. Η ίδια στη συνέχεια κηρύχτηκε «ξένος πράκτορας» και δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στην πολιτική.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Σε πλήρη διερεύνηση ο καθηγητής που έβγαλε φωτογραφία ανήλικη – Παιδόφιλος ή προστάτης ανηλίκων;

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ΒΙΝΤΕΟ

Απίστευτο! Επιβάτες ΚΤΕΛ κατέληξαν να ταξιδεύουν κλειδωμένοι στην μπαγκαζιέρα, καταγγελίες ΒΙΝΤΕΟ

Κατάθεση Ντομινίκ Πελικό: Είμαι βιαστής όπως και οι συγκατηγορούμενοί μου

Οικογενειακή τραγωδία στο Βόλο: Επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του, το βέλος του διαπέρασε το κρανίο