Ισραήλ: Η κάλπη δείχνει συμμαχίες, πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από Νετανιάχου

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και υπολογίζεται στο 77,7%. Στο στρατόπεδο του απερχόμενου πρωθυπουργού δηλώνουν ότι θα περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα

Ισραήλ: Η κάλπη δείχνει συμμαχίες, πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από Νετανιάχου

Στο Ισραήλ κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά μπλοκ δεν καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ προκειμένου να κυβερνήσει αυτοδύναμα, σύμφωνα με τα exit polls.

ΗΠΑ: Χάκαραν την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου

Παράλληλα την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα και δηλώνει ότι ο ισραηλινός λαός «απέλυσε» τον Νετανιάχου. Στο στρατόπεδο του απερχόμενου πρωθυπουργού δηλώνουν ότι θα περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan. Το προβλεπόμενο προβάδισμα του «Λικούντ» έρχεται σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες έδειχναν το κόμμα να υστερεί έναντι του Γιάσαρ του Γκάντι Άιζενκοτ.

Το Kan προβλέπει ότι το Λικούντ θα κερδίσει 25 έδρες στην Κνεσέτ από τις 120 συνολικά, έναντι 21 εδρών που δίνονται στο κόμμα Γιάσαρ. Συνολικά το πολιτικό μπλοκ της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Άιζενκοτ προβλέπεται να κερδίσει περισσότερες -συνολικά 53- και το μπλοκ υπό τον Νετανιάχου 50 έδρες.

Τα αραβικά κόμματα, που είναι αντίθετα με τον Νετανιάχου και δεν έχουν «γέφυρες» συνεργασίας με την αντιπολίτευση, προβλέπεται να κερδίσουν 17 έδρες. Έτσι φαίνεται ότι τα δύο μπλοκ δεν θα φτάσουν την πλειοψηφία των 61 εδρών που απαιτείται για τη συγκρότηση κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής δρόμος προς τη νίκη ούτε για τον Νετανιάχου ούτε για τον Άιζενκοτ.
Ισραήλ: Η κάλπη δείχνει συμμαχίες, πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από Νετανιάχου

Ως εκ τούτου, και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον θα δοθεί. Εάν δηλαδή θα την πάρει από τον Ισραηλινό πρόεδρο ο Γκάντι Άιζενκοτ καθώς η αντιπολίτευση έχει κερδίσει περισσότερες έδρες ή ο Νετανιάχου καθώς το κόμμα του πήρε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Θεωρείται πιθανό ότι η εντολή θα δοθεί πρώτα στον Νετανιάχου.

Επίσης υπάρχει η εκτίμηση ότι κανένα από τα δύο πολιτικά μπλοκ δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς εξαιτίας των θέσεων τους στο παλαιστινιακό δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο συνομιλιών με τα αραβικά κόμματα. Το σενάριο να συνεργαστούν τα κυβερνητικά κόμμα με την αντιπολίτευση φαίνεται δύσκολο με βάση και τις δηλώσεις που κάνουν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση των exit polls περί «απόλυσης» του Νετανιάχου από τον λαό.

Στην τρίτη θέση, το κόμμα «B’Yachad» του Ναφτάλι Μπένετ προβλέπεται να κερδίσει 14 έδρες. Ο συναπισμός των αραβικών δυνάμεων «Κοινή Λίστα» και οι αριστεροί «Δημοκράτες» προβλέπεται να κερδίσουν από 10 έδρες. Το κόμμα «Yisrael Beytenu» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν εκτιμάται ότι θα καταλάβει 8 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα «Otzma Yehudit» και το ισλαμιστικό κόμμα «Ra’am» προβλέπεται να κερδίσουν από 7 έδρες. Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα συμπληρώνουν τα υπερορθόδοξα κόμματα «Shas» και «United Torah Judaism», καθώς και το κόμμα «Religious Zionism» του Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, που καταλαμβάνουν από 6 έδρες.
Ισραήλ: Η κάλπη δείχνει συμμαχίες, πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από Νετανιάχου

Η πρώτη αποτίμηση των exit polls

Τα exit polls δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή καθώς τα δύο κυρίαρχα μπλοκ δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Η σκληρή προεκλογική εκστρατεία του Νετανιάχου πριν από την ημέρα των εκλογών φαίνεται ότι επέδωσε καρπούς αφού το κόμμα του φαίνεται ότι αυξάνει τις ψήφους του και παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κνεσέτ.

Ωστόσο, αυτά τα κέρδη φαίνεται να έχουν επιτευχθεί εις βάρος των συμμάχων του Νετανιάχου καθώς τρία exit polls δείχνουν ότι το μπλοκ των εβραϊκών κομμάτων που είναι αντίθετα με τις πολιτικές του υπερτερούν αριθμητικά σε έδρες από τα εβραϊκά κόμματα που τον υποστηρίζουν. Τα τηλεοπτικά δίκτυα 11, 12 και 13 προέβλεπαν όλα ότι οι υποστηρικτές του Νετανιάχου θα κέρδιζαν 50 έδρες στην Κνεσέτ έναντι 52 ή 53 εδρών που λαμβάνει η αντιπολίτευση.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου προβλέπεται να κερδίσει 24 ή 25 έδρες — λιγότερες από τις 32 που κατέχει σήμερα, αλλά περισσότερες από τις 21 έως 23 που προβλέπονται για τον κύριο αντίπαλό του, το κόμμα Γιάσαρ.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες δείχνουν σε μεγάλο βαθμό ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία των 61 εδρών στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς είναι το ρεκόρ ποσοστού που κατέκτησαν τα αραβικά κόμματα, το οποίο προβλέπεται να αντιστοιχεί σε 17 ή 18 έδρες.
Ισραήλ: Η κάλπη δείχνει συμμαχίες, πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, στάση αναμονής από Νετανιάχου
Τα αραβικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος, δεν έχουν κερδίσει ποτέ στην ιστορία τόσες πολλές έδρες. Σήμερα κατέχουν μόλις 10 έδρες στην Κνεσέτ.

Τα κόμματα υπό αραβική ηγεσία αντιτίθενται επίσης στην επανεκλογή του Νετανιάχου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία 70 εδρών στην Κνεσέτ που αντιτίθεται στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό εβραϊκή ηγεσία έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε συνασπισμό με αραβικά κόμματα, οπότε αν τηρήσουν αυτή την υπόσχεση, ο δρόμος προς τη δημιουργία συνασπισμού ενδέχεται να αποκλειστεί.

Υπήρχαν άλλα τρία exit polls, εκ των οποίων δύο από φιλοκυβερνητικά κανάλια, οι οποίες έδειχναν ένα πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα για τον Νετανιάχου. Το Κανάλι 14 έδειξε το μπλοκ του Νετανιάχου να κερδίζει 60 έδρες, λίγο λιγότερες από την πλειοψηφία, με το μπλοκ της αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει μόλις 43 και τα αραβικά κόμματα 17. Και το φιλο-Νετανιάχου i24 News έδειξε το μπλοκ του Νετανιάχου με 55, την αντιπολίτευση με 49 και τα αραβικά κόμματα με 16.

Το Channel 16, ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο, έδειξε το μπλοκ του Νετανιάχου με 53 έδρες, την αντιπολίτευση με 51 και τα αραβικά κόμματα με 16.

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δημοσιεύονται την ώρα που η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει αρχίσει την καταμέτρηση των ψήφων. Η επιτροπή θα ανακοινώνει επίσημα αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα πραγματικά αποτελέσματα συχνά διαφέρουν από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων εξόδου.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο