Δημοσκόπηση DATA C: Οι εκπρόσωποι Τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρόθεση ψήφου και την ακρίβεια

Νίκος Ρωμανός και Θανάσης Γλαβίνας σχολιάζουν τη δημοσκόπηση της DATA Consultants

DATA

Η επανέναρξη του προγράμματος του Peloponnisos FM 104,1 συνέπεσε με τη μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η Data Consultants για την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το pelop.gr και η οποία αποτύπωσε, μεταξύ άλλων, τη δυναμική των ελληνικών κομμάτων.

Ρωμανός: «Υπάρχει φθορά και γενικότερη χαλαρότητα…»

Για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔς, μίλησε χθες στην πρεμιέρα της εκπομπής «Πρώτη Ενημέρωση» του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

«Βλέπουμε την εικόνα που έχουμε όλο το τελευταίο διάστημα, από τις ευρωεκλογές και μετά, αν κι εγώ θα τολμούσα να πω και πριν, οι οποίες ήταν βέβαια σημαντικό σημείο, καθώς πρόκειται για επίσημη καταγραφή. Ποια είναι αυτή η εικόνα; Οτι υπάρχει μια φθορά που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και μια γενικότερη χαλαρότητα σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η οποία εγώ θεωρώ ότι δεν μας βοηθάει και δημοσκοπικά και ουσιαστικά. Η έλλειψη αντιπολίτευσης, που παρατηρείται σε κάθε ευκαιρία, δεν είναι χρήσιμη για κανέναν» σχολίασε ο Ν. Ρωμανός και πρόσθεσε:


«Για να κουνηθεί η βελόνα πρέπει να δούμε τη χρονοσειρά από εδώ και πέρα. Από τη ΔΕΘ και έπειτα. Θα δούμε πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες και πώς θα διαμορφώνεται και πώς θα ξετυλίγεται πρακτικά η μάχη με την καθημερινότητα. Βρισκόμαστε στο τέλος ενός καλοκαιριού στο οποίο έγιναν οι ευρωεκλογές και από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα, μετά την επανεκκίνηση που έγινε με τον ανασχηματισμό, με μια σειρά κινήσεων και με κορωνίδα τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Προσωπικά, πάντως, εστιάζω στην ανάγκη για μια σοβαρή και δημιουργική αντιπολίτευση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε. Αυτό είναι προβληματικό και για την κυβέρνηση και καταγράφεται στη δημοσκόπηση».

Ο Ν. Ρωμανός ερωτήθηκε και για το κομμάτι της ακρίβειας και της εμπιστοσύνης που δείχνουν δημοσκοπικά οι πολίτες στην κυβέρνηση. «Πράγματι είναι ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και δείχνει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν αποστασιοποιηθεί ή θέλουν να εκφράσουν μια δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο για τη χώρα. Εμείς θα θέλαμε αντιπαράθεση προτάσεων, προγραμμάτων και λύσεων των προβλημάτων των πολιτών, αλλά αυτό δεν υπάρχει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπήρχαν συγκρίσεις και θα αναδεικνύετο η υπεροχή του δικού μας προγράμματος. Αυτήν τη στιγμή οι πολίτες είναι πάνω από τη δυναμική του προγράμματός μας με τον μεγεθυντικό φακό και με μια άνιση μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι ο μόνος μας αντίπαλος. Οι εθνικές εκλογές είναι κομβικό σημείο. Εκεί θα σταθμίσουν και θα κρίνουν οι πολίτες. Ο πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ για όλα όσα υποσχέθηκε πέρυσι και τα οποία έγιναν φέτος. Αυτό θα κάνουμε και του χρόνου και μέχρι το τέλος της τετραετίας. Εμείς έχουμε προτάξει δυο σημαίες. Την αύξηση των εισοδημάτων για όλους σε κατώτατο μισθό, συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ. και τη στήριξη στην υγεία με μια σειρά μέτρων. Ολα αυτά είναι μετρήσιμα, χειροπιαστά και πραγματικά, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από δανεικά».

Θανάσης Γλαβίνας: «Καμία προσδοκία από αποτυχημένη κυβέρνηση»

Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης την ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει να κινείται πολιτικά και να τοποθετείται επί θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Μπορεί στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να μην πείστηκε ιδιαίτερα η κοινωνία, αλλά έγιναν τα πρώτα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων. Αυτό αποτυπώθηκε με την αύξηση των ποσοστών μέχρι ενός σημείου, ενώ σε συνδυασμό με την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποκομίζει οφέλη και δημοσκοπικά.

Το γεγονός αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της DATA Consultants με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 13.9% στη δεύτερη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, κατά 1,1% πιο πάνω από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας μίλησε στην «Π» και σχολίασε τη δημοσκόπηση της DATA Consultants, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και στάθηκε στην απάντηση των ψηφοφόρων για το αν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των τιμών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας:

«Με τους Ελληνες να φτωχοποιούνται διαρκώς, έχοντας πλέον τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη -καλύτερη μόνον από αυτή της Βουλγαρίας- και 2,5 εκ. συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν ορατό κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, μία ακόμη έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών, αισθάνεται τελείως απροστάτευτο από τις πολιτικές της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. Τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες εναποθέτουν σημαντικά τις ελπίδες τους στην Πολιτεία για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτόν τον τομέα αποτυγχάνει παταγωδώς, συγκρινόμενη μάλιστα με παραδείγματα άλλων χωρών, στις οποίες η Πολιτεία επέδειξε αντανακλαστικά, αξιοποίησε εργαλεία και μεθόδους ρύθμισης της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών».

Επιπλέον, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας:
«Η ακρίβεια δεν είναι ανίκητη και το καταλαβαίνουν και οι πολίτες σύμφωνα με την έρευνα. Η κυβέρνηση υστερεί στην πολιτική βούληση σύγκρουσης με τα συμφέροντα που λυμαίνονται την αγορά. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: εφόσον η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, γιατί δεν το κάνει μέχρι σήμερα; Ο πρωθυπουργός θα απαντούσε για ακόμη μια φορά ότι σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα. Μόνο που πέρασαν ήδη 5,5 χρόνια για να τα δούμε. Δεν υπάρχει καμία προσδοκία από μία αποτυχημένη κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Σε πλήρη διερεύνηση ο καθηγητής που έβγαλε φωτογραφία ανήλικη – Παιδόφιλος ή προστάτης ανηλίκων;

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ΒΙΝΤΕΟ

«Σπίτι μου 2»: Δύο νέες διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πόσοι είναι οι συνολικοί πόροι

Υπερόπλο της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Αυτόματες κατασχέσεις – Ερχονται λουκέτα

Οικογενειακή τραγωδία στο Βόλο: Επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του, το βέλος του διαπέρασε το κρανίο