Καλάβρυτα: «Στέγνωσε» το έργο του Χιονοδρομικού – Κίνδυνος διακοπής έργων λόγω κρατικών κονδυλίων που αργούν

Αγριος στην «Π»: «Υπάρχει καθυστέρηση, αλλά έχουμε διαβεβαίωση οτι θα έρθουν χρήματα εγκαίρως» – Πιθανά εκτός μάχης η πολυσυχναστη πίστα «Στύγα»

Καλάβρυτα Ο αναβατήρας είναι έτοιμος αλλά υπάρχει σενάριο να μη λειτουργήσει

Πώς σας θα φαινόταν αν λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχοντας εκτός μάχης τον αναβατήρα «Στύγα» που είναι το «όπλο» της εγκατάστασης και αποτελεί κράχτη για πολλούς έμπειρους σκιέρ να επισκεφτούν την περιοχή.

Και όμως, αυτό το σενάριο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και αυτό επειδή κινδυνεύουν να μη συνεχιστούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει από τον εργολάβο στο πλαίσιο της β’ φάσης ανάπλασης που διεξάγεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων από την Περιφέρεια.

Τον προηγούμενο μήνα στο περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διακοπούν οι εργασίες γιατί ο εργολάβος δεν έχει εισπράξει χρήματα από το ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τις εργασίες κάτι που δεν έχει αλλάξει ούτε τις τελευταίες μέρες.

Παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει, κοντά στο 80-85%, υπολείπονται ακόμα αρκετές διαδικασίες προκείμενου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί.

Το γεγονός ότι υπάρχει… ξηρασία στο οικονομικό είναι πιθανό να οδηγήσει τον εργολάβο σε παύση εργασιών γιατί και ο τελευταίος έχει ένα όριο στη διαδικασία των έργων που υλοποιεί. Ακόμη και στο σενάριο που ο εργολάβος αποφασίσει να προχωρήσει με δικά του χρήματα και να ολοκληρώσει τις εργασίες στην εγκατάσταση χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, υπάρχει ο «σκόπελος» που αφορά την ιταλική εταιρεία που προμηθεύει τον εξοπλισμό για τον αναβατήρα. Αν η Ιταλική εταιρεία δεν εισπράξει χρήματα, δεν πρόκειται να προχωρήσει στους ελέγχους πιστοποίησης του έργου και έτσι, ακόμα και να είναι έτοιμος ο αναβατήρας, δεν θα έχει άδεια λειτουργίας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για τον Δήμο Καλαβρύτων η λειτουργία του Χιονοδρομικού είναι κομβική για την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος έχει ετοιμάσει επιστολή την οποία αναμένεται να στείλει στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ξεμπλοκαριστεί η χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και να συνεχιστούν τα έργα ανάπλασης, ειδάλλως βρίσκεται στον «αέρα» η εύρυθμη λειτουργία. Στον Δήμο υπάρχει προβληματισμός και εκτιμούν ότι με την επιστολή θα πιέσουν καταστάσεις και φυσικά θα γίνουν και προσπάθειες να υπάρξουν απευθείας συζητήσεις με τους αρμόδιους για να μην δοθούν χρήματα στον εργολάβο.

ΑΓΡΙΟΣ

Αλέξης Αγριος

Αλέξης Αγριος

Η «Π» μίλησε για το θέμα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Αλέξη Αγριο, που κι αυτός, από την πλευρά του, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Αυτή τη στιγμή εκτελούνται κανονικά οι εργασίες στο Χιονοδρομικό Κέντρο, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν δοθούν χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση να μην πιστοποιηθεί ο νέος αναβατήρας από την εταιρεία που έχει δώσει τον εξοπλισμό» είπε ο Αλεξης Αγριος και πρόσθεσε: «Υπάρχει καθυστέρηση, όμως έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση από κυβερνητικά στελέχη ότι σύντομα θα έρθουν τα χρήματα και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. Πάντως, το χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι κομβικό για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της χειμερινής σεζόν. Να σημειωθεί ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να είμαστε έτοιμοι».

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που αφορούν τη β΄ φάση ανάπλασης, περιλαμβάνουν κυρίως την ανακατασκευή του αναβατήρα «Στύγα», η οποία πλέον θα έχει σημαντική βελτίωση της ασφάλειας, της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας του αναβατήρα και όλα αυτά μειώνουν τον χρόνο αναμονής και ανάβασης των επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, ο προηγούμενος αναβατήρας ήταν διθέσιος και ο χρόνος που εκτελούσε το δρομολόγιο από τα 1.860 μέτρα στα 2.340, ήταν περίπου 16-17 λεπτά. Με την αλλαγή που έγινε, πλέον ο αναβατήρας είναι 6θέσιος, είναι πιο σύγχρονος και το δρομολόγιο μεταφοράς διαρκεί πλέον μόλις τέσσερα λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η δυνατότατα μεταφοράς περισσότερων σκιέρ καθημερινά. Επίσης, γίνονται εργασίες και για νέα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον υποσταθμό του Χιονοδρομικού Κέντρου και για διάφορα άλλα ζητήματα.

Ο αναβατήρας «Στύγα» μεταφέρει τους σκιέρ στις δύο πιο δύσκολες πιστές του Χιονοδρομικού. Πρόκειται για τη μαύρη πίστα που απευθύνεται σε πραγματικά πολύ καλούς και έμπειρους σκιέρ. Το μήκος της φτάνει τα 1.400μ. Ομως, μόνο στα πρώτα 900μ. είναι μαύρη. Στα υπόλοιπα 500μ. είναι πράσινη, αφού περνά μέσα από το πλατό της Βαθιάς Λάκκας.

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση DATA C: Οι εκπρόσωποι Τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρόθεση ψήφου και την ακρίβεια

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Τα υπάρχοντα του Καζίνο Ρίου στο σφυρί – Σε πλειστηριασμό κουλοχέρηδες και ρουλέτες

Θλίψη για τον Πατρινό Γιώργο Αποστολόπουλο, «έσβησε» ενώ παρακολουθούσε αγώνες στον Βόλο

Πάτρα: Απεβίωσε ο Σπύρος Μπούσιας, παράγοντας του στίβου

Πάτρα: Πατέρας μαθητή «σήκωσε χέρι» σε Διευθυντή Γυμνασίου!

Επιμελητήριο Αχαΐας: «Πραξικόπημα» κατά της υποψηφιότητας Θ. Λουλούδη – Η ανήθικη τροπολογία και το «καθεστώς»