Γερμανία: Η AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών στο Βραδεμβούργο
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κρατιδίου, αρκεί μία έδρα με απευθείας εκλογή προκειμένου ένα κόμμα να εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή, ακόμη και αν συνολικά δεν φθάσει το όριο του 5%.
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διατηρεί το προβάδισμά της ενόψει των εκλογών της Κυριακής στο Βραδεμβούργο.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό των Märkische Oder Zeitung, Lausitzwer Rundschau και Märkische Allgemeine Zeitung, η AfD προηγείται με 28,5% (+4,5 από τις εκλογές του 2019), ενώ το SPD βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 25% (-1,2) και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην τρίτη με 16% (+0,4).
Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) ακολουθεί με 14% και οι Πράσινοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του τοπικού κοινοβουλίου, καθώς περιορίζονται στο 4% (-6,8). Η Αριστερά συρρικνώνεται στο 3% (-7,7) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 2% (-2,1). Σύμφωνα πάντως με τους κανονισμούς του κρατιδίου, αρκεί μία έδρα με απευθείας εκλογή προκειμένου ένα κόμμα να εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή, ακόμη και αν συνολικά δεν φθάσει το όριο του 5%.
Σύμφωνα με το protothema, εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, ακόμη και ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU δεν θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Καθώς όμως όλα τα κόμματα απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της BSW σε κυβερνητικό σχήμα. Ήδη το κόμμα, μετά τις εκλογές στην Σαξονία και στην Θουριγγία, βρίσκεται σε διερευνητικές συνομιλίες με το CDU.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έχει πάντως ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, εάν το κόμμα του – για πρώτη φορά από το 1990 – δεν κερδίσει τις κρατιδιακές εκλογές.
Διαβάστε επίσης:
Κόβεται το τσιγάρο και σε εξωτερικούς χώρους, τι προβλέπεται
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς και όχι τους άλλους;
Το αδιέξοδο της Meta και τα smart glasses
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο νοσοκομείο για επέμβαση
Ρεύμα: Ποια τιμολόγια συμφέρουν και ποια κρύβουν ρίσκο – Η μεγάλη ανατροπή
Το Blade Runner 2099 έχει επιτέλους trailer και ημερομηνία – όλα όσα ξέρουμε
Φουρέιρα: Καλοκαιρινές οικογενειακές στιγμές στο πλευρό του Μποτία ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Βίκυ Κουλιανού: Πόζαρε με μπικίνι στη Μύκονο ΦΩΤΟ
