Πάτρα: «Γυναικών πάθη», από την «από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας την Τετάρτη στο Θεατράκι Μαρίνας

Ο σκηνοθέτης Φώτης Λάζαρης μιλά στην «ΠτΔ».

Πάτρα

Ολες τους οι θεατρικές δουλειές φέρουν τη σφραγίδα της ποιότητας, που αποτυπώνει την αγάπη και το μεράκι τους για το θέατρο. Εξ ου και αγγίζουν βαθιά στους θεατές. Ο λόγος για τη θεατρική ομάδα «από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, που παρουσιάζει τα «Γυναικών Πάθη», την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00) στο Θεατράκι Μαρίνας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Αυτεπιστασίας.

«Στόχος μας είναι να διεισδύσουμε στο ζήτημα των γυναικείων παθών, δηλαδή η παράστάση να μην αφορά  μόνο την έμφυλη βία του καιρού μας, αλλά γενικότερα την κατάσταση που ζουν οι γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας» εξηγεί, μιλώντας στην «ΠτΔ», η «ψυχή» της ομάδας Φώτης Λάζαρης, ο οποίος έκανε την επιλογή κειμένων, τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία.

Η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται στο ότι συνδυάζει  τον λόγο, με τη μουσική, τα τραγούδια και την κίνηση. «Πρόκειται για μονολόγους πέντε γυναικών, που στην ουσία είναι η ίδια γυναίκα, είτε από τον Λίβανο είτε από την Αμερική (Μπλανς Ντιμπουά)» σημειώνει ο Φ. Λάζαρης, για να συνεχίσει: «Ταυτόχρονα, υπάρχουν τα τραγούδια, που αποδίδει το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Timbres» υπό τη διεύθυνση της σπουδαίας δασκάλας Δώρας Πετρίδη, καθώς και οι μουσικές, που εντείνουν τη γυναικεία αίσθηση, τη γυναικεία φύση, που μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε».

Τι τον δυσκόλεψε περισσότερο; «Το να μετατραπεί η χορωδία της Δώρας Πετρίδη σε Χορό γυναικών. Τους εξήγησα ότι για να αποδοθεί η γυναικεία αίσθηση θα έπρεπε να μην ερμηνεύουν τα τραγούδια, αλλά να συμπάσχουν με τις γυναίκες των μονολόγων» .

«Δεν έχουν νόημα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες» καταλήγει «Η κοινωνία που ονειρευόμαστε είναι να είμαστε μαζί. Και πρέπει να βρεθεί μια γενιά που θα κόψει το νήμα που συνδέει όλες τις κακοδαιμονίες ανά τους αιώνες».

*Ερμηνεύουν: Ολγα Κάνιστρα, Μαρία Δαλαμήτρου, Μαρία Καζάκου, Αγγελίνα Βγενοπούλου, Ελένη Νταή. Χορός: Κορυφαία: Δώρα Πετρίδη, Μέλη: Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Ελένη Αθανασοπούλου, Διονυσία Ασπρογέρακα, Εφη Γκώτση, Χρυσή Καραπαναγιώτη, Ευτυχία-Μαρία Κοντογεωργοπούλου, Σταυρούλα Κορδέλλα, Ευαγγελία Λιώλη, Χρυσαφένια Μπατσαούρα, Γωγώ Χρυσανθοπούλου, Μαρίνα Χρυσανθοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαγεωργίου: βιολοντσέλο, Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου: κιθάρα, Μάρκος Κατσιγιάννης: κρουστά.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Διαβάστε επίσης:

 

Μάριος Σαλμάς: Εκτός και από τη Νέα Δημοκρατία – Μετά τη διαγραφή από την ΚΟ

«Γάμος στα τυφλά»: Σοκ με το ριάλιτι που φέρνει ο Ατζούν στην Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Αυτές είναι οι 6 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

O Παύλος Πολάκης απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη: «Κι εγώ εδώ είμαι, άλλος;»