Ελλείψεις σε προσωπικό ή αντιπερισπασμός;

Του Θάνου Δούρου, Δημοτικού Σύμβουλου με το σπιράλ

Μίλησε ο αντιδήμαρχος Πατρέων στον τομέα Οικονομικών σε τοπικό μέσο για τις ελλείψεις του δήμου μας σε προσωπικό και την επιστολή του δημάρχου για νέες προσλήψεις.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δικαίως διεκδικούμε θέσεις εργασίας στο Δήμο μας. Έχουν όντως μειωθεί οι εργαζόμενοι του Δήμου. Ο Δήμος έχει ανάγκες. ΑΛΛΑ ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και μένουν μόνιμα αναπάντητα. Άλλοι Δήμοι δεν έχουν ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό; Τι κάνουν άραγε τόσο καλά αυτοί και προοδεύουν ενώ η Πάτρα μας μένει πάντα ουραγός των εξελίξεων; Γιατί εκεί παρουσιάζουν έργο και δεν μένει στη μέση ενώ εδώ γίνονται όλα τόσο πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό; Γιατί εκεί επαρκούν οι εργαζόμενοι και εμάς πάντα μας λείπουν;

Απαντήσεις υπάρχουν αλλά δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των επί δέκα χρόνια διοικούντων. Καλές πρακτικές πολλές και διαθέσιμες για αξιοποίηση αλλά τα ώτα ερμητικά κλειστά. Ανοίξτε αυτιά και μάτια κύριοι τις δημοτικής αρχής, αποτινάξτε επιτέλους τις κομματικές επιταγές. Έχετε ακόμα μπροστά σας τρία και πλέον χρόνια στο τιμόνι αυτού του Δήμου!

Τα έχουμε πει, τα έχουμε γράψει στο πρόγραμμα μας και τα φωνάζουμε διαρκώς. Επιγραμματικά αναφέρω:

• Αξιοποιούν κοινοτικά κονδύλια και προγράμματα φέρνουν έσοδα στο δήμο τους εκμεταλλευόμενοι τη δημοτική τους περιουσία, τις μαρίνες τους (οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν καν) τα δημοτικά σημεία για διαφήμιση, την πολιτιστική τους κληρονομιά!

• Εισπράττουν(!) δημοτικά τέλη για τραπεζοκαθίσματα και πρόστιμα, συνεργάζονται με φορείς και επιχειρήσεις αναζητώντας χορηγίες προς όφελος του Δήμου, αγκαλιάζουν τα πανεπιστήμια τους (δεν τα απωθούν).

• Ψηφιοποιούν, εκσυγχρονίζουν, οργανώνουν το δήμο τους με οργανογράμματα που ανταποκρίνονται στο σήμερα, παρέχοντας γρήγορες, εύκολες και κυρίως ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες στους πολίτες τους με λιγότερους εργαζόμενους και πολλά άλλα. Ακούστηκε ότι θα παραδοθεί το ληξιαρχείο του Δήμου σε ιδιώτη-έλεος κύριε αντιδήμαρχε, σας παραπέμπω στην ψηφιοποίηση του Δήμου.

• Διεκδικούν με σωστό τρόπο και εκεί που πρέπει κονδύλια για έργα. Έτσι καταφέρνουν να υλοποιούν τα έργα τους και να συντηρούν τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και το πράσινο. Έτσι διατηρούν τις πόλεις τους καθαρές και σύγχρονες, κύριε αντιδήμαρχε.

Αυτά και πολλά περισσότερα από τις άλλες πόλεις έχει τις δυνατότητες να πετύχει η Πάτρα αρκεί να καθοδηγείται και να εμπνέεται από τη δημοτική της αρχή.

Σίγουρα δεν θα γίνει με παρεμβάσεις όπως η σημερινή -με όρους 1950- αντιδημάρχου οικονομικών του τρίτου δήμου της χώρας. Μόνο θλίψη προκαλεί. Μια μονομερής, πολιτική (κομμουνιστική για την ακρίβεια), αναχρονιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Εγώ σας βαρέθηκα. Απορώ με τους Πατρινούς. Σέβομαι την ψήφο τους αλλά απορώ…