Πάτρα: Οι αντιδρομήσεις οδεύουν προς ΣτΕ – Ποια εμπλοκή έχει προκύψει

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να ξεπεράσει το πρόβλημα νομιμότητας, σε έργα και κυκλοφοριακές αλλαγές στον αστικό ιστό της Πάτρας. Κορίνθου και Ελ. Βενιζέλου το μέγα πρόβλημα, με εμπλεκόμενες… αλά Ελληνικά Περιφέρεια και Δήμο. Στον «αέρα» και Κανακάρη, Ζαΐμη, Αράτου, Κωνσταντινουπόλεως, Αγίας Σοφίας.

Πάτρα

Μονόδρομο αποτελεί για τον Δήμο Πατρέων η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ξεπεράσει το «μπλόκο» έγκρισης νομιμότητας του Σχεδίου Αντιδρομήσεων στο κέντρο της πόλης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, ως γνωστόν, έκρινε ότι ο Δήμος είναι αναρμόδιος να προβαίνει σε παρεμβάσεις οδών, που ανήκουν στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, όπως Κορίνθου και Βενιζέλου, αρμοδιότητα, που κατά την ίδια, ανήκουν στην Περιφέρεια και γι’ αυτό απαιτείται από εκεί έγκριση αλλαγών.

Ο Δήμος Πατρέων προσέφυγε, το καλοκαίρι, στην «Επιτροπή του αρ. 152», για να κρίνει εάν η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης για τις αντιδρομήσεις ήταν σύννομη.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», η Επιτροπή έθεσε – προ ημερών – τον φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο, ως μη έχουσα αρμοδιότητα.

Πάτρα

Τασία Τογιοπούλου

Η ουσία είναι πως η υπόθεση των κυκλοφοριακών αντιδρομήσεων σε Κορίνθου, Κανακάρη, Ζαΐμη, Αράτου, Κωνσταντινουπόλεως και η αμφιδρόμηση της Αγίας Σοφίας, επιστρέφει στο σημείο μηδέν για τον Δήμο Πατρέων.

Η αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακού Τασία Τογιοπούλου δηλώνει στην «Πελοπόννησο»: «Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν – γιατί η Υπηρεσία δεν έχει παραλάβει ακόμα κάποιο σχετικό έγγραφο – τότε είναι μονόδρομος για την δημοτική Αρχή να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως ύστατη λύση. Χρειαζόμαστε εγκριτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για εφαρμογή αυτών των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κι από τη στιγμή που η κρατική αρχή επικαλείται αναρμοδιότητα του Δήμου, το θέμα έχει παγώσει».

Διονύσης Παναγιωτοπουλος

Διονύσης Παναγιωτοπουλος

Ο διευθυντής Χωροταξίας Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διονύσης Παναγιωτοπουλος, είπε στην «Π»: «Εμείς δεν ακυρώσαμε την απόφαση του Δήμου για τις αντιδρομήσεις. Απλά είπαμε ότι δεν υπάρχει δικαιοδοσία του Δήμου να προβαίνει σε αυτές τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις».
Μάλιστα, αποκάλυψε στην«Π» ότι: « Η Υπηρεσία δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τον φάκελο, που έχει στείλει εδώ και μήνες ο Δήμος. Η δημοτική Αρχή παρατύπως ξεκίνησε το έργο της Πεζοδρόμησης της Μαιζώνος, από τη στιγμή που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι αντιδρομήσεις. Εμείς λέμε ότι αναρμοδίως ο Δήμος μάς έστειλε τον φάκελο των αντιδρομήσεων. Η Περιφέρεια πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ως έχουσα την αρμοδιότητα του κεντρικού οδικού δικτύου».

Η κ. Τογιοπούλου επέμεινε στην «Π» ότι: «Η στάση της Αποκεντρωμένης εμποδίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η Περιφέρεια έχει απαντήσει στον Δήμο, ότι δεν έχει αρμοδιότητα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης. Θα πάμε στο ΣτΕ. Χρειάζεται εγκριτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη για να εφαρμόσουμε τις αντιδρομήσεις κι αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό, για το πού και από ποιον ασκείται ο έλεγχος του οδικού δικτύου. Δεν έχω το δικαίωμα να μην το κάνω. Το οφείλω απέναντι στην πόλη, στη νομιμότητα και στην ανάγκη χρηστής διοίκησης»

Η κ. Τογιοπούλου πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Πεζοδρόμηση της Μαιζώνος δεν κινδυνεύει να παγώσει από αυτή την εμπλοκή, όμως κινδυνεύουν να παγώσουν οι αντιδρομήσεις, ενώ η Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου θα έχει ολοκληρωθεί και ο κόσμος θα υποβάλλεται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Διαβάστε επίσης

Εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος – Δραματικές στιγμές για τη ζωή του Δημάρχου Αιγιάλειας

Πάτρα: Εκεί ξεκίνησε η φωτιά στο Γηροκομειό – Η Πυροσβεστική βρήκε το σημείο «μηδέν»

Έκτακτο Δελτίο Καιρού από την ΕΜΥ: Ποιες περιοχές της χώρας αφορά

New York Times: Μυστικοί πράκτορες του Ισραήλ είχαν διεισδύσει στη Χεζμπολάχ από το 2006

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ερντογάν: Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα

Πάτρα: Λαμπρός εορτασμός για την επανακομιδή της κάρας του Αγίου Ανδρέα ΦΩΤΟ

Πάτρα: Βαθιά οδύνη για το θάνατο της Ρένας Μπαλή – Τη Δευτέρα η κηδεία της