Λίβανος: Κομάντος του Ισραήλ διείσδυσαν νότια της χώρας

Η επικείμενη, όπως φαίνεται, ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα είναι η τέταρτη σε διάστημα 50 χρόνων.

Ισραήλ

Οι δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν εδώ και εβδομάδες στόχους στον Λίβανο, ενώ ειδικές δυνάμεις του φέρονται να εξαπέλυσαν επιθέσεις επί του εδάφους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη στρατιωτικούς κύκλους, ειδικές μονάδες του Ισραήλ προχώρησαν σε αναγνωριστικές αποστολές και στοχευμένες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο για τη συλλογή πληροφοριών, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν τούνελ της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας προηγουμένως στο ABC News είχαν κάνει λόγο για «συνοριακές μετακινήσεις» στον Λίβανο. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων θα μπορούσαν να προετοιμάζουν το έδαφος για μια μεγάλη χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Ο Αμίρ Αβίβι, πρώην υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός, είπε στη Wall Street Journal ότι η χερσαία επίθεση είναι «επικείμενη» κι ότι οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων θα πρέπει να θεωρηθούν ως προετοιμασία της εισβολής, όπως είχε γίνει και στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίβανος: «Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή» ΒΙΝΤΕΟ

Ήδη, παραμονές της μαύρης επετείου της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, στο Ισραήλ κινητοποιήθηκαν αρκετές ταξιαρχίες εφέδρων. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλέβι διέταξε την περασμένη εβδομάδα τα στρατεύματα που βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο βόρειο Ισραήλ να προετοιμαστούν για ελιγμούς εδάφους εντός του νοτίου Λιβάνου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο, αναφέρει η WSJ, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει το Ισραήλ.

Ακόμη και η μορφή που θα λάβει αυτή η χερσαία επίθεση παραμένει ανοικτή, καθώς οι IDF θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην κατοχή τμήματος του νοτιου Λιβάνου για μεγαλύτερο διάστημα ή να εξαπολύσουν μια σειρά μεγαλύτερων επιθέσεων και στη συνέχεια να αποσυρθούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επί θύραις η τέταρτη σε μισό αιώνα ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο

Η επικείμενη, όπως φαίνεται, ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα είναι η τέταρτη σε διάστημα 50 χρόνων.

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκεχειρία με το Ισραήλ

Σύμφωνα με το iefimerida, αρκετοί φοβούνται ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις της ως αντάρτικη δύναμη στο περίπλοκο έδαφος του νότιου Λιβάνου, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά ισραηλινών μονάδων από σήραγγες και στήνοντας ενέδρες.

«Θα είναι δύσκολη επιχείρηση, δύσκολη και αιματηρή για όλες τις πλευρές», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ μιλώντας στην Washington Post.

Από την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το Ισραήλ βρίσκεται μπλεγμένο σε ένα είδος πολυμέτωπου πολέμου με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ δέχεται επιθέσεις -και απαντά – από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμμάχους του Ιράν.

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και νέο μήνυμα από το 112, αναμένεται η ταυτοποίηση των 2 σορών

Εσβησε κάθε ελπίδα για τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Στην Πάτρα φιλοξενούνται 53 μετανάστες, συλλήψεις διακινητών και η «ταρίφα»

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Μαρινέλλα: Ποια η κατάσταση της υγείας της

Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια