Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται από τη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Οι αλλαγές στο μίγμα των κρατήσεων της ΕΑΣ θα γίνουν σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι λόγω τη αύξησης που θα πάρουν θα αλλάξουν κλίμακα.

Σύνταξη

Οι μειώσεις από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παγώνουν όταν λόγω της αύξησης της σύνταξής τους αλλάζουν κλίμακα κρατήσεων και πληρώνουν μεγαλύτερη εισφορά με αποτέλεσμα να καταλήγουν όχι μόνο με μηδενική αύξηση αλλά ακόμη και με μείωση της σύνταξης.

Η σχετική ρύθμιση προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και θα ισχύσει άμεσα ώστε οι συνταξιούχοι που θα πληρωθούν τις αυξήσεις του 2025 τον Δεκέμβριο να πάρουν στην τσέπη την αύξηση αντί να βρεθούν με μικρότερη σύνταξη επειδή θα ανέβει η ΕΑΣ.

Το υπουργείο Eργασίας αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα τροπολογία με την οποία θα θεσπίζεται αυτόματος «κόφτης» κρατήσεων σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες μηδενίζεται η αύξηση ή η μείωση που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή. Η διαφορά θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ ενώ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Από τα σενάρια που εξετάζονται οι συνταξιούχοι μπορεί να βγουν κερδισμένοι με καθαρές αυξήσεις συντάξεων ως και 50 με 60 ευρώ μηνιαίως με πάγωμα ή και μείωση της κράτησης της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αλλάζει κλίμακα λόγω της αύξησης, να παίρνει την αύξηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη είτε το σύνολο είτε ένα μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκαλεί η ΕΑΣ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που παίρνει 1.395 ευρώ δεν πληρώνει ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση που θα πάρει το 2025 και εκτιμάται στο 2,5%, η σύνταξη θα ανέλθει στα 1.430 ευρώ και αυτομάτως θα χάσει από την ΕΑΣ τα 30 ευρώ και θα μείνει με αύξηση μόλις 5 ευρώ.

Σύμφωνα με το protothema, με τη ρύθμιση που προωθείται εξετάζεται είτε να πάρει ολόκληρη την αύξηση, (35 ευρώ) είτε να καταβάλει τη μισή ΕΑΣ για να του μείνουν 17 ευρώ αύξησης.

Οι αλλαγές στο μίγμα των κρατήσεων της ΕΑΣ θα γίνουν σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι λόγω τη αύξησης που θα πάρουν θα αλλάξουν κλίμακα.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ

Περίπου 35.000 απόστρατοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 27 μηνών που θα φτάσουν τα 2.600 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους και θα είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης με τα ποσά που θα λάβουν να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.600 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορινθία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά με πολλές ενεργές εστίες και νέες εκκενώσεις, ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις

Αιγιάλεια: Πένθιμο κλίμα για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, το λιποθυμικό επεισόδιο στο Δημαρχείο και το μούδιασμα

Μέση Ανατολή: Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες από τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Πότε αναμένεται η νέα κακοκαιρία, τι προβληματίζει τους μετεωρολόγους

Πάτρα: «Φράκαρε» το σύμπαν, κυκλοφοριακά προβλήματα σε Περιμετρική, Πανεπιστημίου και παραλιακή ΦΩΤΟ