Πάτρα: Η «Π» αποκαλύπτει την έκθεση του «ΕΑΓΜΕ» για το Γηροκομείο

Το πόρισμα «φωτιά» των γεωλόγων για τα κόκκινα σημεία για πλημμύρες μετά την φωτιά της 9ης Ιουλίου, στο Γηροκομείο. Σύσκεψη φορέων για συντονισμό εργασιών στις 7/10/2024.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Μετά τις εργασίες για την κατασκευή κράσπεδου στην οδό «Ερυθρού Σταυρού» στο Γηροκομειό, στην Πάτρα, τα επόμενα βήματα είναι να χτιστούν τοιχία αντιστήριξης και κορμοδέματα που θα αποτελέσουν τα «αντίδοτα» για να αποφευχθούν πλημμύρες, όπως φοβούνται οι κάτοικοι, μετά τη φωτιά της 9ης Ιουλίου.

Από τη στιγμή που η τεχνική έκθεση του ΕΑΓΜΕ έχει σταλεί, οι αρμόδιοι προγραμματίζουν να γίνουν σχετικά σύντομα και μέσα στον Οκτώβριο οι εργασίες, ώστε να προλάβουν τον βαρύ χειμώνα.

Τα επόμενα βήματα είναι να κατασκευάσουν, σε 2-3 σημεία, τοιχία αντιστήριξης και να τοποθετηθούν κορμοδέματα σε πλαγιές με μεγάλη κλίση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανακόψουν την ταχύτητα του νερού και να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε οικίες.

Η σύσκεψη των φορέων για να υπάρξει συντονισμός για τις εργασίες θα γίνει τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, και του Δασαρχείου Πατρών, ώστε να γίνει καταμερισμός δράσης του κάθε φορέα.

Στην εν λόγω σύσκεψη δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση των κάτοικων, όπως επιθυμεί ο Σύλλογος «Παναγία Γηροκομίτισσα», ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για ο χρονοδιάγραμμα, αλλά και για το είδος των παρεμβάσεων. Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνει και νέα συνάντηση, όπου θα κληθούν εκπρόσωποι του συλλόγου και της επιτροπής αγώνα για να ενημερωθούν για τα δεδομένα.

Η «Π» αποκαλύπτει τι γράφει η έκθεση του ΕΑΓΜΕ

Η «Πελοπόννησος», συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για το θέμα του Γηροκομειό μετά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, προχωρά ένα βήμα παρακάτω.
Χθες Τρίτη 1/10/2-24, αποκάλυψε όσα αναφέρει το πόρισμα του ΕΑΓΜΕ, καθώς έχει στη διάθεσή της όλο το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης που εστάλη στην Περιφέρεια με την ένδειξη κατεπείγουσα!

Το περιεχόμενο είναι τα χέρια της εφημερίδας και σας παρουσιάζει τα προβλήματα που έχουν αποτυπωθεί, αλλά και τις προτάσεις για τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή.

Η αυτοψία επικεντρώθηκε κατά μήκος του ρέματος που ακολουθεί την Οδό Υπαπαντής, κοντά στη δομή «Μέριμνα»– από εκεί πέρασε μεγάλο κομμάτι της πύρινης λαίλαπας- η οποία παρουσιάζει μέτρια μορφολογία και κατά θέσεις υπάρχει έντονη διάβρωση με γεωλογικούς σχηματισμούς που σε κάποια σημεία εμφανίζουν κλίσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τις 45 μοίρες.

Η αναφορά χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριοχές και προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των δεδομένων ανά περιοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην περιοχή 1, που είναι παράλληλα στο ρέμα, παρατηρήθηκαν απότομες τομές, καμένα δέντρα και θαμνώδης βλάστηση. Τα υλικά παρουσιάζουν κίνδυνο πτώσης στον δρόμο και αυξημένη πιθανότητα σε έντονη βροχή να μεταφερθούν υλικά στον δρόμο.

Στην περιοχή 2, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο δρόμους, παρατηρηθήκαν πολλά καμένα πεύκα με κροκάλες και άμμο στο έδαφος. Και εδώ, σε περίπτωση έντονης βροχής, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην απόφραξη και πολλά άλλα, επίσης, στον αστικό ιστό.

Στην περιοχή 3, που βρίσκεται βορειοδυτικά του ρέματος, το πρανές παρουσιάζει έντονη μορφολογική κλίση. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν μπάζα που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη κλίση, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος πλημμύρας, καθώς έχει καεί η θαμνώδης βλάστηση.

Στην περιοχή 4, που βρίσκεται νοτιανατολικά του ρέματος, είναι η πλαγιά του Γηροκομειού στην οποία οι κλίσεις είναι μεγάλες, με κίνδυνο υποσκαφής της βάσης από το ρέμα σε περίπτωση βροχής.

Η έκθεση καταλήγει με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε περιοχή, εκτός από τον γενικό καθαρισμό στην κοίτη και την απομάκρυνση καμένων δέντρων.

Αναλυτικά, ανά περιοχή, οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

Στην Περιοχή 1: Πρέπει να γίνει απομάκρυνση των υλικών πάνω από τον δρόμο και έλεγχος απομάκρυνσης θραυσμάτων σε αρκετή απόσταση λόγω της απουσίας βλάστησης και της μεγάλης κλίσης του πρανούς.

Στην Περιοχή 2: Επειδή σε περίπτωση υπερχείλισης του θα ρέει στο ίδιο επίπεδο με τη Μέριμνα, πρέπει να δημιουργηθεί ανάχωμα. Συστήνεται η κοπή των καμένων δέντρων έπειτα από συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία. Παράλληλα, να εφαρμοστεί η μέθοδος ανάσχεσης από κορμοδέματα. Κατά μήκος του χωματόδρομου, που είναι παράλληλα στο ρέμα, να κατασκευαστεί κράσπεδο, που είναι σχεδόν έτοιμο.

Στην Περιοχή 3: Συστήνεται η κοπή δέντρων έπειτα από συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία. Επίσης, η τοποθέτηση κορμοδεμάτων για τη συγκράτηση υλικών. Παράλληλα, πρέπει να κατασκευαστούν δύο τοιχία αντιστήριξης στο βάθος και στα πλευρά της κοίτης από μπετό ή συρματοκιβώτια για τη συγκράτηση των υλικών διάβρωσης, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του νερού.

Στην Περιοχή 4: Απομάκρυνση των υλικών πάνω στο ρέμα και έλεγχος απομάκρυνσης θραυσμάτων μέσα στην κοίτη, με αποτέλεσμα την απόφραξη της οδού. Επίσης, να γίνει υδραυλική μελέτη για τον υπολογισμό της παροχέτευσης του νερού στις υπάρχουσες διατομές, με στόχο να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη ροή εντός οικιστικής περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mέση Ανατολή: Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, σε ανοικτή επικοινωνία με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Αθήνα

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 2/10, η πρόγνωση για την Πάτρα, πότε έρχεται η νέα κακοκαιρία τύπου «Π», ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ από την Standard and Poor’s

Σύγκρουση Πλακιά – Καρυστιανού για τη συναυλία στα Τέμπη: «Τα 57 θύματα είναι τα παιδιά μου» ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Γκρεμίστηκε η προβλήτα στο Πόρτο Ρίο