«Νεκροταφείο» δένδρων πια η πλατεία Ολγας! Αυτοψία της «Π» συνοδεία της ΟΙΚΙΠΑ

Μπαζωμένες με τσιμέντο και πλακάκια οι ρίζες – Κανέλλης: «Απευθύνω έκκληση προς τον Δήμο να νοιαστεί για την εμβληματική πλατεία»

Νεκροταφείο Κομμένα πολλά από τα δένδρα στην οδό Μιχαλακοπούλου

Σε ένα ιδιότυπο «νεκροταφείο» δένδρων έχει μετατραπεί μεγάλο μέρος της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (Ολγας) στο κέντρο της Πάτρας, με δεκάδες από αυτά να έχουν κοπεί ή ξεριζωθεί και οι ρίζες τους να έχουν… μπαζωθεί ή να έχουν καλυφθεί με πλάκες από τον Δήμο.

Ειδικότερα, η εσωτερική και μέρος της εξωτερικής δεντροστοιχίας της πλατείας στο μέρος της οδού Μιχαλακοπούλου έχει «εξαφανιστεί» ολόκληρη, αφού θυσιάστηκε στον βωμό της αδιαφορίας και της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για τους παρακείμενους χώρους εστίασης. Ανάλογη κατάσταση και στην πλευρά της Κολοκοτρώνη, αλλά και στην οδό Μαιζώνος.

Ο Γ. Κανέλλης δίεχνει στον Παν. Ρηγόπουλο, τα τσιμεντωμένα παρτέρια των δέντρων

Ο Γ. Κανέλλης δίεχνει στον Παν. Ρηγόπουλο, τα τσιμεντωμένα παρτέρια των δέντρων

Η αυτοψία που διενήργησε, προχθές το μεσημέρι, η εφημερίδα «Πελοπόννησος», με τη συνδρομή της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, φανέρωσε το μέγεθος του οικολογικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί στην ιστορική πολύπαθη πλατεία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη χρόνια αστοργία, αμεριμνησία και αδιαφορία των αρμοδίων, ως προς την τύχη της.

Ο Γιώργος Κανέλλης, εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ, συνόδευσε τον φακό της «Π» στην αυτοψία, διαπιστώνοντας και ο ίδιος την έκταση των αποψιλώσεων των δένδρων: «Η πλατεία αυτή είναι μια βασική πλατεία της πόλης. Θα μπορούσε να ήταν υποδειγματική. Δυστυχώς, έχει αφεθεί στο έλεος κάποιων βανδάλων που καταστρέφουν συστηματικά τα μνημεία και τα στοιχεία της. Μαζί με όλα αυτά, έχουμε και το ξερίζωμα δένδρων περιμετρικά της πλατείας. Μάλιστα τα κυκλικά σημεία που ήταν φυτεμένα, έχουν κανονικά τσιμεντωθεί!

Κάποτε εδώ, υπήρχε δένδρο!

Κάποτε εδώ, υπήρχε δένδρο!

Προφανώς, κάποιοι που θεωρούν ότι τα δένδρα του κόβουν τη θέα στην επιχείρησή τους ή εμποδίζουν την κίνηση των πελατών τους, προχώρησαν στην εκρίζωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, με την ανοχή του Δήμου. Το πράσινο είναι στο έλεός τους. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει! Απευθύνω έκκληση προς τον Δήμο, να νοιαστεί γι’ αυτή την εμβληματική πλατεία, με τον καλλωπισμό της, με τον καθαρισμό από τα σπρέι και τα γκράφιτι, που την υποβαθμίζουν, αλλά και με τη συμπλήρωση των ελλείψεων σε δένδρα. Καθώς επίσης να ασχοληθεί με τις προκλητικές περιπτώσεις των τσιμεντώσεών τους. Ακόμα και εκεί όμως που δεν έχει ριχθεί τσιμέντο, το χώμα έχει μετατραπεί σε μια συμπαγή μάζα, σχεδόν ισοδύναμη του τσιμέντου και θα πρέπει να ανασκαφεί βαθιά»

Τραπεζοκαθίσματα πάνω στις τσιμεντωμένες ρίζες

Τραπεζοκαθίσματα πάνω στις τσιμεντωμένες ρίζες

Ο κ. Κανέλλης καλεί μέσω της «Π» τον Δήμο Πατρέων να ξεκινήσει την αποκατάσταση του πράσινου στην ιστορική αυτή γωνιά της πόλης: «Τα δένδρα πρέπει να αποκατασταθούν και σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να τα κόψουν ή να τα δηλητηριάσουν με τη μέθοδο του οξέος στη ρίζα τους, θα πρέπει ο Δήμος να κινήσει και άλλες διαδικασίες. Πάντως, θα πρέπει άμεσα, σε αυτή τη φυτευτική περίοδο, που έρχονται βροχές, να αντικατασταθούν τα δένδρα που λείπουν και να αντικατασταθούν με κατάλληλα είδη που να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα δένδρα της πλατείας, ώστε να αποκατασταθεί το πράσινό της».

Στο "βωμό" των τραπεζοκαθισμάτων θυσιάστηκαν τα δέντρα

Στο “βωμό” των τραπεζοκαθισμάτων θυσιάστηκαν τα δέντρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνής ανησυχία στην αγορά πετρελαίου, άλμα έως και 5% στην τιμή

Υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ από την Standard and Poor’s

Σύγκρουση Πλακιά – Καρυστιανού για τη συναυλία στα Τέμπη: «Τα 57 θύματα είναι τα παιδιά μου» ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η «Π» αποκαλύπτει την έκθεση του «ΕΑΓΜΕ» για το Γηροκομείο

Πάτρα: Γκρεμίστηκε η προβλήτα στο Πόρτο Ρίο