Ακρότητες

* Η Αναστασία Στρατούλια είναι τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής Αθηνών

Ακρότητες

Ζιζέλ: Ονομα, που στο πρώτο άκουσμα παραπέμπει στη λάμψη και αναγνωρισιμότητα του ομώνυμου super model.

Η Ζιζέλ είναι η 73χρονη γαλλίδα, που διεκδικεί αποκατάσταση της δικαιοσύνης ύστερα από 10 χρόνια βιασμών από σχεδόν τόσους άντρες όσα και τα χρόνια ζωής της. Μιας ζωής φρικιαστικής, μιας και ο επί 50 έτη σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό τη νάρκωνε, προκειμένου να τη βιάζουν άγνωστοι, που ο ίδιος είχε στρατολογήσει από το διαδίκτυο και ο ίδιος βιντεοσκοπούσε.

Η γυναίκα αυτή καλείται να δει τους βιντεοσκοπημένους επανειλημμένους βιασμούς της και απαιτεί «δημόσια» δίκη, προκειμένου να εκθέσει τους θύτες και να μεταφέρει το βάρος της ντροπής στους ίδιους και όχι στο θύμα. Μια πράξη αλληλεγγύης προς όσες γυναίκες δεν αναγνωρίστηκαν ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η θαρραλέα στάση της τονίζει πως κάθε θηλυκότητα πρέπει να εκφράζεται, να αντιδρά ηχηρά σε ό,τι την προσβάλλει και όχι να θεωρεί πως de facto η θηλυκή ψυχή είναι καταδικασμένη να κακοποιείται λεκτικά ή σωματικά και να σιωπά. Καμία δεν είναι μόνη. Η βαθιά συνειδητοποίηση του πόνου της έχει προκαλέσει τον διεθνή αποτροπιασμό και θύελλα διαμαρτυριών για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη χημική υποταγή.

Πόσο σοκαριστικό είναι πως 50 ταυτοποιημένοι άντρες -οικογενειάρχες, επαγγελματίες, με μεγάλο ηλικιακό εύρος- δεν δίστασαν να βιάσουν μια αναίσθητη γυναίκα; Επικαλούμενοι μάλιστα πως δεν θεωρείται βιασμός η πράξη τους, καθώς νόμιζαν ότι η γυναίκα είχε συναινέσει. Πώς γνωρίζουν κάτι τέτοιο, όταν δεν έθεσαν καν το ερώτημα στο θύμα που βρισκόταν υπό την επήρεια υπνωτικών;

Ο ίδιος ο Ντομινίκ Πελικό στη δίκη ομολογεί: «Είμαι βιαστής, όπως και αυτοί που βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα. Γνωρίζουν τα πάντα. Δεν μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο».

Η μανία έμφυλης υπεροχής του ακραίου Πελικό τού δίνει την ψευδαίσθηση εξουσίας επί της συζύγου του. Απόρροια της κατοχής ενός αντικειμένου αποτελεί η παραχώρησή του. Δεν μπορείς να παραχωρήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου. Η υπόθεση Πελικό επιβεβαιώνει το ότι οι άντρες βιαστές διακατέχονται από την πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι αντικείμενο, κατώτερο από εκείνους, επομένως το χρησιμοποιούν προς δική τους τέρψη, το δανείζουν, το παραχωρούν, το εξευτελίζουν.

Επιπλέον, ο πρώην σύζυγος του θύματος είναι ένα πολυδιάστατα διαστροφικό άτομο, πράγμα που φαίνεται από τις ακραίες, ασυνήθιστες σεξουαλικές πρακτικές του. Σίγουρα, η πολυδιαστροφικότητά του θα γίνει αντικείμενο μελέτης από τους συμπατριώτες τους ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές.

* Η Αναστασία Στρατούλια είναι τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής Αθηνών