Η ΕΑΣ ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων

Ο Θόδωρος Ξούλος είναι οικονομολόγο-σύμβουλος ασφαλιστικών, εργατικών, συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Από τις ευρωεκλογές έως και τη ΔΕΘ η κυβέρνηση δημιούργησε πολλές προσδοκίες για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, που η ίδια με τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ήρθε να τις διαψεύσει.

Φανερή ήταν η έλλειψη αναφοράς για κατάργηση ή έστω αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι, ακούγοντας τον πρωθυπουργό, αντιλήφθηκαν πως και το 2025 η

Προσωπική Διαφορά, αλλά και η Εισφορά Αλληλεγγύης θα κρατούν καθηλωμένες τις συντάξεις τους. Ειδικά, 550.000 περίπου, στις συντάξεις των οποίων επιβάλλεται ΕΑ δεν θα καταλάβουν καν την πολύ μικρή αύξηση του 2,2% έως 2,5% στις συντάξεις τους, καθώς αυτή θα εξαφανιστεί.

Εάν λοιπόν, η αύξηση δεν συνδυαστεί με αναπροσαρμογή της επί 14 χρόνια άδικης παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης, πολλοί συνταξιούχοι θα δουν και φέτος μειώσεις στις καθαρές συντάξεις τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένας συνταξιούχος, που λαμβάνει σύνταξη 1.395 ευρώ μεικτά, το 2024 δεν έχει κράτηση για ΕΑΣ. Ωστόσο, με την αύξηση 2,5% το 2025, η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.429,8, οπότε εμπίπτει στο πεδίο των κρατήσεων 3%, που σημαίνει ότι η σύνταξή του θα μειωθεί, αντί να αυξηθεί, στα 1.386,9 €.

Τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει για τέταρτο συνεχόμενο έτος, οδηγώντας τις τιμές στα τρόφιμα έως 50% υψηλότερα, την ενέργεια και το ρεύμα να υπακούουν μόνο στα Χρηματιστηριακά «ράλι», οι συνταξιούχοι θα αρκεστούν σε μια αύξηση του 2,2% έως 2,5%, χαμηλότερη ακόμα και του δομικού πληθωρισμού. Στην πράξη, αποτελεί μείωση της σύνταξης ως πραγματικού εισοδήματος. Ενώ και το επίδομα Προσωπικής Διαφοράς, έως και 200 € για όσους συνταξιούχους έχουν ΠΔ, είναι «ψίχουλα», αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχει φτάσει το κόστος ζωής.

Με τα φορολογικά έσοδα να έχουν αυξηθεί, ύστερα και από την υπερφορολόγηση πολλών κοινωνικών ομάδων, δίνεται η δυνατότητα για περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα στήριξης του Κοινωνικού Κράτους.

Για άμεση αναπροσαρμογή της ΕΑΣ, αποσύνδεση της Προσωπικής Διαφοράς από τις αυξήσεις των συντάξεων, καθώς επίσης και την άμεση σύνδεση της αύξησης με τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία.