Θόδωρος Λουλούδης – Λένα Καλεντζώτη για Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Στο Επιμελητήριο αλλά στο ΕΣΠΑ όχι. Γιατί;

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
*Η Λένα Καλεντζώτη είναι μηχανικός, επιχειρηματίας, π. δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».

Λουλούδης

H Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων (ΔΕΠ) ιδρύθηκε το 1996 και λειτουργεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) έργων από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Του Θεόδωρου Λουλούδη και της Λένας Καλεντζώτη *

Στους σκοπούς της εταιρείας είναι –μεταξύ άλλων- η υποβοήθηση εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων μέσω προγραμμάτων.

Μέσω της ΔΕΠ τα ίδια τα θεσμοθετημένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των επιχειρήσεων διαχειρίζονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στις επιχειρήσεις και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό.

Ωστόσο, από τις 25.756 επιχειρήσεις/επαγγελματίες μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, υλοποιήθηκαν μόλις 2.338 ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Αχαΐας. Μόλις το 9% ωφελήθηκε.

Μόλις 82 εκατ. € απορροφήθηκαν – μόνο το 63% – από τα περίπου 130 εκατ. € της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης των Ενταγμένων Εργων για την Αχαΐα (Πηγή: Στατιστικά ΓΕΜΗ 10/07/24, Στοιχεία από Διαδικτυακό Τόπο: https://anaptyxi.gov.gr)

Η ΔΕΠ πρέπει να αναβαθμίσει τη διοίκησή της, να συμβάλει στην αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στην επιχειρηματικότητα και στην καλύτερη κατανομή των πόρων στους κατάλληλους άξονες και δράσεις, με κανόνες πλήρους διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Επίσης, ως διοίκηση θα διεκδικήσουμε την αύξηση των κλάδων δραστηριότητας των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

Θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια:
⦁ Να εντάσσονται στα προγράμματα περισσότερες επιχειρήσεις και να στηρίζονται, ώστε να ξεπερνούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν,
⦁ Ανταποκρινόμαστε στο έντονο αίτημα που έχουν πολλά μέλη για περισσότερη και ποιοτικότερη επικοινωνία και ενημέρωση ως προς τα προγράμματα επιδοτήσεων,
⦁ Αξιοποιούμε ουσιαστικά τις «αντένες», δηλαδή τους κατά τόπους υπαλλήλους στις έδρες των Επιμελητήριων, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του φορέα,
⦁ Αυξάνουμε την αυτονομία της διοίκησης της ΔΕΠ, η αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, η ενίσχυση της ποιότητας του συστήματος προσλήψεων και άλλα, με γνώμονα πάντα τη μέγιστη ποιότητα διαχείρισης των έργων, και με κανόνες πλήρους διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης,
⦁ Καλύτερη επικοινωνία με τους μελετητές διαχείρισης έργων/συμβούλους επιχειρήσεων, μειώνοντας τις επισφάλειες διαχειριστικού λάθους προς όφελος του επενδυτή επιχειρηματία,
⦁ Επιδιώκουμε συνεργασία με όλες τις περιφέρειες στις οποίες η ΔΕΠ δραστηριοποιείται για την ανάληψη ως ενδιάμεσος όλων των ΠΕΠ,
⦁ Εκπονούμε μελέτη οφέλους σχετική με το εάν η ΔΕΠ θα μπορούσε να γίνει και φορέας προώθησης μικροπιστώσεων στην περιοχή σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με πόρους και από τα ΠΕΠ των περιφερειών που έχει δράση,
⦁ Εκπονούμε μελέτη σχετική με το εάν η ΔΕΠ θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο Ενδιαμέσου Φορέα σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια, ή σε δήμους που έχουν έλλειψη προσωπικού και των νομικών προσαρμογών που απαιτούνται (όπως τροποποίηση καταστατικού, έγκριση υπουργείου κ.ά.).

Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στις κάτωθι πρωτοβουλίες:
⦁ Κατάθεση επίσημων προτάσεων από την ΔΕΠ προς το υπουργείο, την ΕΥΔ του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», την γγ ΕΣΠΑ και τις περιφέρειες, σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, εκτινάσσοντας το διαχειριστικό κόστος των επενδύσεων για τις επιχειρήσεις και τους σύμβουλους μελετητές (π.χ. μέσω συνεχών προτάσεων βελτίωσης της λειτουργικότητας των «Οδηγών» των Δράσεων).
⦁ Βελτίωση της μεθοδολογίας των προσλήψεων (Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην δημοσιότητα κ.ά.) αλλά και της μεθοδολογίας σύνδεσης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των εργαζόμενων με τα καθήκοντα που τους ανατίθενται με κανόνες πλήρους διαφάνειας.
⦁ Πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα στα κλιμάκια ελέγχου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της γγ ΕΣΠΑ, τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας ΥΠΕΚΑ, Υπηρεσίες Δόμησης κ.λπ.) καθώς και τα Επιμελητήρια  (ΤΕΕ, ΟΕΕ) προκειμένου να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις των ελέγχων.
⦁ Πραγματοποίηση ερευνών για την καταγραφή της γνώμης των ωφελούμενων επιχειρήσεων και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
⦁ Υλοποίηση σε τακτική βάση συνεργατικών ενημερωτικών ημερίδων με μελετητές/ συμβούλους επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία αρτιότερων επιχειρηματικών σχεδίων και την αποφυγή σφαλμάτων κατά την υλοποίηση των έργων.
⦁ Διεκδίκηση για τους επιχειρηματίες, εκτός των εθνικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, της συμμετοχής τους και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με δεδομένο ότι υπάρχει η αναγκαία τεχνογνωσία αλλά και δομή.
⦁ Επιδίωξη για αύξηση της εμπλοκής του ΕΦΕΠΑΕ και στη διαχείριση των επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.
⦁ Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, δημιουργία τμήματος υποστήριξης των επιχειρήσεων για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
⦁ Αναβάθμιση του ρόλου των κατά τόπους αντενών του Φορέα με την εμπλοκή τους στην διαχείριση των έργων.

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
*Η Λένα Καλεντζώτη είναι μηχανικός, επιχειρηματίας, π. δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».