RGC: «Η κλιματική κρίση έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μας» – Οσα είπαν Λέκκας, Γεωργίτση και Αναστασάκης

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος»

RGC

Μια οδυνηρή πραγματικότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και στη διάρκεια της σχετικής ενότητας του Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις των ομιλητών:

Ευθύμιος Λέκκας (καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ): «Τα φυσικά φαινόμενα που δημιούργησαν τον πλανήτη έπαιξαν ρόλο για την εξέλιξη της ζωής. Με την παρουσία μας καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα φαινόμενα, καταστροφικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όλα αυτά, όμως δεν μπορούμε να αναλύσουμε αυτόν τον κύκλο, ο οποίος επιταχύνεται συνέχεια. Ολο αυτό οφείλεται στην ανθρωπογενή παρέμβαση με τεκμηριωμένα στοιχεία. Δεν είναι κλιματική αλλαγή πλέον, είναι κρίση. Δεν υπάρχει ανθεκτικότητα στα έργα που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή μετά από κάθε φυσική καταστροφή κι αυτό το λέω υπεύθυνα. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να μη τη μεταθέτουμε σε άλλους. Από όλες τις καταστροφές έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία επεξεργαζόμαστε συνεχώς. Από κάθε καταστροφή όλο και κάτι μαθαίνουμε».

Ευαγγελία Γεωργίτση (υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα): «Η λέξη κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε όλα τα κείμενα και στους σχεδιασμούς της. Κλιματική αλλαγή σημαίνει τι κάνουμε για να την επιβραδύνουμε κι τι κάνουμε για να την σταματήσουμε. Ο φιλόδοξος στόχος για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 είναι μια κατεύθυνση. Το δεύτερο κομμάτι αφορά το πως θα προετοιμαστούμε και πως θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει και κοινωνικές συνέπειες, την ερημοποίηση, το δημογραφικό, κλπ. Η κλιματική αλλαγή χτυπάει με πολύ έντονο τρόπο τη γεωργική παραγωγή, που είναι σημαντική για την ΠΑΜΘ. Η ενιαία αγροτική παραγωγή της ΕΕ ενώ είναι πολύ φιλόδοξη, δεν έχει βοηθήσει τους αγρότες και πρέπει να δούμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα στο θέμα της πολιτικής συνοχής. Οφείλουμε να την ενισχύσουμε. Και στην ΠΑΜΘ».

Ιωάννης Αναστασάκης (αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας): «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οι πολιτικές της φαίνονται πολύ αργές και γραφειοκρατικές, ενώ το πρόβλημα εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα. Είναι μια πρόκληση το πως θα διαχειριστούμε το πρόβλημα εντός δημοκρατικών διαδικασιών. Χρειάζεται να χαλάσουμε τον κύβο του Ρούμπικ. Θέλει μια διασύνδεση όλων μας. Οι φτωχές χώρες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πληγούν περισσότερο. Στην πυριτιδαποθήκη προστίθεται υλικό και ο κόσμος κινδυνεύει να εμπιστευτεί τα άκρα. Ο Covid-19 έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει μια διεθνής συνεργασία για λύση. Είναι απαραίτητος ένας εκδημοκρατισμός της Οικονομίας. Για να έχουμε μέλλον πρέπει να δούμε τον κόσμο αλλιώς. Χρειάζεται εκλαΐκευση της κάθε πληροφορίας, για να γίνει κατανοητή σε κάθε νοικοκυριό. Χρειάζεται επίσης ένας κλιματικός ευαγγελισμός. Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κοινωνία, αυτοδιοίκηση, κεντρική κυβέρνηση και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με δημόσιες θέσεις και σταθερή λογοδοσία. Δεν θα μας οδηγήσει σε λύση η φυσική ροή των πραγμάτων, είναι κατηφόρα».

Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ Ηλίας Παλιαλέξης

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής. Το Συνέδριο είναι διήμερο και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Αιγίου: Ζήτησαν 20 ευρώ από Πυροσβέστη με επιληπτική κρίση!

Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε καταφύγιο της Χεζμπολάζ, αγνοείται η τύχη του διάδοχου του Νασράλα ΒΙΝΤΕΟ

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Η 2η ημέρα του Regional Growth Conference σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δείτε ζωντανά