Ξεκινούν οι χρηματοδοτήσεις έργων: Αυξάνονται οι πόροι ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σήμα για επανάληψη της ροής πληρωμών – «Με προϋπολογισμό 628 εκατ.€ έχουν βγει προσκλήσεις για το 60%»

χρηματοδοτήσεις Ενα από τα έργα που κινδύνευε με «πάγωμα» είναι η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος

Νέα ώθηση στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναμένεται να δώσει η 3η αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, για την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,19 δις. ευρώ.

Με την 3η αναθεώρηση του ΕΠΑ και τους πρόσθετους πόρους που τη συνοδεύουν, επιτυγχάνεται η αύξηση της ροής χρηματοδοτήσεων, για έργα που είχαν παγώσει ή κινδύνευαν να σταματήσουν.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετώπιζαν πρόβλημα πληρωμών αρκετά έργα. Είναι ενδεικτικό ότι το όριο πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 ήταν στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς υποχρεώσεις πληρωμών ανέρχονται σε περίπου 32 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέχρι σήμερα είχαν πληρωθεί λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία, ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου διατέθηκε για έκτακτες ανάγκες έργων αποκατάστασης φυσικών καταστροφών του 2023. Ετσι, οι ανάγκες αποπληρωμής έργων ξεπερνούσαν το όριο πιστώσεων των 27 εκατ. ευρώ που είχε η Περιφέρεια για το 2024.

Η αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, δίνει ανάσα σε πολλά έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα εκταμιευθούν από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περίπου 37 εκατ. ευρώ και μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένονται ακόμα 15 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα έρθει και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αναμένεται να διπλασιάσει το όριο πληρωμών για φέτος σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Η παρέμβαση αυτή, έστειλε το σήμα για την επανάληψη της ροής πληρωμών σε πολλά έργα, που άρχισε να αποτυπώνεται ήδη στην αγορά.

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 628 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν βγει προσκλήσεις για το 60% του ποσού και οι εντάξεις ανέρχονται στο ίδιο ποσοστό, γεγονός που δείχνει επιτάχυνση στην πορεία απορρόφησης.