«Μέσα στο ρέμα κατασκευές και τοιχία»: Αποκαλυπτικός ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στην «Π» για το Γηροκομειό ΦΩΤΟ

Ζαΐμης: «Είναι θέμα λόγω της Πολεοδομίας του Δήμου Πατρέων αν πρέπει να αφαιρεθούν»

Ζαΐμη

«Από τις αυτοψίες που έχουμε κάνει βλέπουμε ότι με γυμνό οφθαλμό υπάρχουν κατασκευές ακόμα και μέσα στο ρέμα του Γηροκομειού που εμποδίζουν» δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, λέγοντας ότι είναι θέμα του Δήμου για να κινήσει τις νομικές διαδικασίες.

Ο Φωκίων Ζαΐμης μιλώντας στην «Πελοπόννησο» αναφέρθηκε στα καυτά ζητήματα που αφορούν στην πληγείσα περιοχή του Γηροκομειού της Πάτρας και τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά τη λαίλαπα του Ιουλίου.

Ζαΐμη-Σε τι στάδιο βρισκόμαστε και τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Δευτέρας;

Εχω καλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με συμμετοχή Δήμου, Δασαρχείου και Ιεράς Μητρόπολης. Θέλω να ενημερώσω τους φορείς για το πόρισμα του ΕΑΓΜΕ που γράφει τις προτάσεις και να ξεκαθαρίσουμε αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια έχει ήδη κινηθεί και έχει κάνει καθαρισμούς στο ρέμα. Αυτές τις μέρες θα υπογραφεί σύμβαση για να γίνουν έξτρα έργα στον χείμαρρο και θα μπουν κάποια τσιμεντένια τοιχία για να ανακόπτεται η ταχύτητα του νερού. Εχουμε στείλει αίτημα στο Δασαρχείο για να καθαρίσει τα καμένα δέντρα, αλλά παρότι μας έχει υποσχεθεί, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτά θα τα δούμε στη σύσκεψη για να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει.

– Ησασταν αυτός που ενεργοποιήσατε το μνημόνιο με τον ΕΑΓΜΕ για να δοθούν λύσεις;

Ναι, και η αλήθεια είναι ότι τώρα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η περιοχή δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι λιγότερο από 700 στρέμματα και έχουμε διχογνωμία για να δούμε αν ορισμένα από αυτά ανήκουν στο Δασαρχείο ή στον Δήμο. Θα κάνουμε σύσκεψη για να ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά και θέλουμε είναι να μην μείνουν άκοπα τα καμένα σέντρα. Εμείς θα καθαρίσουμε το ρέμα και το Δασαρχείο είχε ενημερώσει ότι θα κόψει και θα απομακρύνει δέντρα, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα. Είτε ο Δήμος, είτε το Δασαρχείο, θα πρέπει να τα απομακρύνουν τα δέντρα.

-Οι παρατυπίες που έχουν βρεθεί θα μείνουν στην άκρη;

Αυτά θα αποτυπωθούν πλήρως μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη για την οριοθέτηση του ρέματος και τρέχει αυτές τις μέρες. Η μελέτη θα δείξει ακριβώς τα όρια του ρέματος και θα δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν και με γυμνό οφθαλμό βλέπουμε ότι ακόμα και μέσα στο ρέμα υπάρχουν κατασκευές και τοιχία. Δεν ξέρω αν είναι νόμιμες ή αν μπορούν να νομιμοποιηθούν, αλλά δεν είναι καλό να υπάρχει η κατασκευή μέσα σε ένα ρέμα και δημιουργεί πρόβλημα. Ο Δήμος θα αποφασίσει αν θα απομακρυνθούν.

-Είναι θέμα του Δήμου να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη;

Ναι, είναι δικό του θέμα λόγω της Πολεοδομίας, αν θα πρέπει να αφαιρεθούν. Βέβαια, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη. Είδαμε ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε η προβλήτα στο Ρίο, που είχε βγει να κατεδαφιστεί πριν 20 χρόνια. Δυστυχώς, έχουμε ένα κράτος με μεγάλη γραφειοκρατία, όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.