Εορτολόγιο: Ποιο σπάνιο όνομα γιορτάζει σήμερα;

Δείτε ποια ονόματα γράφει για σήμερα το εορτολόγιο.

Εορτολόγιο

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Οκτωβρίου: Οσία Πελαγία – Πελαγής, Πελάγιος, Πελαγία, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελαγιώ

 

Η οσία Πελαγία έζησε στην Αντιόχεια στα μέσα του Γ’ αιώνα. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αγαπούσε τα στολίδια, ντυνόταν προκλητικά, ήταν ωραία και ζούσε στο βούρκο της ακολασίας.

Στο έτος 453 μ.Χ. μία μέρα που οι χριστιανοί τελούσαν πανήγυρη υπέρ κάποιων μαρτύρων άκουσε θερμό κήρυγμα για την αγνότητα από τον άγιο επίσκοπο Νόννο. Τόσο πολύ επηρεάστηκε από το κήρυγμα και από την αγνή όψη των χριστιανών, ιδιαίτερα των νεαρών ανδρών και γυναικών, που είδε στη σύναξη που την συνταράχθηκε βαθειά μέσα της.

Κατευθείαν απαρνήθηκε την προηγούμενη άσωτη ζωή της, μετανόησε πραγματικά και αφού κατηχήθηκε για την χριστιανική πίστη βαπτίστηκε. Πώλησε όλα τα υπάρχοντά της και έδωσε τα χρήματα στους φτωχούς. Στο εξής ήταν απεριποίητη και φορούσε τρίχινα φορέματα. Μετά από ένα διάστημα πήγε στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και παρέμεινε εκεί. Αποσύρθηκε στο όρος των Ελαιών και εκεί σε ένα κελί η οσία πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της με σκληρή άσκηση μέχρι την κοίμησή της.

Πραγματικά η οσία Πελαγία αποτελεί την απόδειξη του λόγου του Χριστού προς τους Φαρισαίους ότι «οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Αποδεικνύεται πως αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία και τον αγιασμό δεν είναι ο φαρισαϊκός περιορισμός σε μία κοινωνική αξιοπρέπεια και μία τυπική χριστιανική ζωή, αλλά πρωτίστως η συναίσθηση της αμαρτωλότητας και η αληθινή μετάνοια.

Η μνήμη της οσίας Πελαγίας τιμάται στις 8 Οκτωβρίου.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Είμαι θετικός να κάνουμε ένα debate με τον Χάρη Δούκα – Τι θέλει να αλλάξει

Νετανιάχου: Κήρυξη «Πολέμου Αναγέννησης» με επιθέσεις σε Λίβανο και πολεμικό συμβούλιο στις 7 Οκτωβρίου

Καιρός: Μετά την «Κασσάνδρα» μίνι καλοκαίρι, η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη 10/10

Κυψέλη: Άγνωστος έκοψε το κεφάλι σε γατάκι και άφησε απειλητικό μήνυμα

Την Τετάρτη τελικά η κηδεία του Μίμη Πλέσσα

ΔΥΠΑ – «Ημέρες Καριέρας»: 190 επιχειρήσεις με 6.000 θέσεις εργασίας

Συμβόλαια κατοικίας: Η έκπτωση ΕΝΦΙΑ έφερε αύξηση 20,2%

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στροφή στα μπλε τιμολόγια και σταθερές τιμές στο προσκήνιο