Εισαγγελική παρέμβαση για το… «Ζεφύρι της Πάτρας» μετά την αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ

Κατεπείγουσα έρευνα για τον καταυλισμό των ρομά στον Ριγανόκαμπο, προκάλεσε η αυτοψία της «Πελοποννήσου» στις πολύπαθες περιοχές Εγλυκάδας και Περιβόλας.

αυτοψία Αεροφωτογραφία – ντοκουμέντο » από τον καταυλισμό. Δέκα νέα κτίσματα "ξεφύτρωσαν" το 2024

Σχεδόν καθημερινά, οι Ρομά είναι εκείνοι που διαβαίνουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Πάτρας, με διάφορες ποινικές αφορμές. Αυτή τη φορά, όμως, η Δικαιοσύνη ακολουθεί ανάστροφη πορεία, αφού αποφάσισε να «μπει» αυτή στον καταυλισμό Ρομά, στον Ριγανόκαμπο της Εγλυκάδας.

ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ρηγόπουλου στην «Πελοπόννησο», για την άναρχη κατάσταση στον καταυλισμό, που έχει προκαλέσει τρόμο στους περίοικους, ευαισθητοποίησε τις δικαστικές αρχές, που αντέδρασαν αστραπιαία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Νίκος Νικολάου, έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, βασιζόμενη στην αποκαλυπτική αυτοψία της «Π». Θα διερευνηθεί αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο τέλεσης ποινικών αδικημάτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, κλοπή δημόσιας περιουσίας κ.ά. Πιθανότατα η έρευνα θα διαβιβασθεί στην Ασφάλεια

Αδέσποτοι πυροβολισμοί στο…Ζεφύρι της Πάτρας

«Σας παρακαλούμε, προς Θεού: Μη βάλετε το όνομά μας στην εφημερίδα, μη μας φωτογραφίσετε! Κινδυνεύουμε να μας κάψουν ζωντανούς, μέσα στα σπίτια μας!».
Με αυτή τη δραματική επωδό υποδέχθηκαν οι έντρομοι και απεγνωσμένοι κάτοικοι της Εγλυκάδας και της Περιβόλας τον φωτογραφικό φακό της «Π», που προχώρησε σε αυτοψία στην πολύπαθη περιοχή της Πάτρας, η οποία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από την παραβατική συμπεριφορά κάποιων ομάδων Ρομά, που έχουν παρεισφρήσει στον καταυλισμό του παλαιού σκουπιδότοπου.

Οι εναέριες λήψεις της «Π» φανέρωσαν την έκταση του προβλήματος, που μέρα με τη μέρα διογκώνεται ραγδαία: Στον παράνομο καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, εντός του 2024, προστέθηκαν τουλάχιστον 10 επιπλέον παράνομα κτίσματα, ακριβώς πάνω στις παρατημένες ιδιοκτησίες της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου Πατρών!

Ετσι, με δεδομένη αυτή την κατά 30% επέκτασή του, είναι ευεξήγητος ο λόγος που στον καταυλισμό παρατηρείται έξαρση παραβατικότητας.

Οπως λένε οι κάτοικοι στην «Π», η ζωή τους έχει γίνει αφόρητη: «Σε καθημερινή βάση οι παραβατικοί Ρομά του καταυλισμού -όχι όλοι- προχωρούν σε καύση κάθε είδους υλικών (ελαστικά, πλαστικά κ.ά.) για να αφαιρέσουν τον χαλκό και το σίδερο που περιέχουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοξικού νέφους. Το οποίο μάλιστα, και αυτό είναι το τρομακτικό, διέρχεται πάνω από τις ανοικτές δεξαμενές των διυλιστηρίων της πόλης, τις κατοικίες και τους χώρους εργασίας της ευρύτερης περιοχής…».

Καταυλισμός ρομά Εγλυκάδα

Τοξικό νέφος στην περιοχή από καύση ελαστικών στον καταυλισμό

ΡΙΨΕΙΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ

Επιπλέον, όπως λένε στην «Π», οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, γίνεται χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων με μετάδοση μουσικής στη διαπασών, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι γίνεται απροκάλυπτη ρίψη πυροβολισμών, τόσο από κυνηγητικά, αλλά κυρίως από πυροβόλα όπλα!

Επίσης, γίνεται εμφανής διακίνηση ναρκωτικών με αυτοκίνητα ή πεζούς, σε κοινή θέα και με μεγάλη συχνότητα, ενώ στην οδό Ηρακλέους τα διερχόμενα αυτοκίνητα γίνονται στόχος των μικρών παιδιών, που επιδίδονται σε πετροπόλεμο.

Οι κάτοικοι απεγνωσμένοι ζητούν «να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα, να εφαρμοστεί ο νόμος για τις αυθαίρετες κατασκευές, τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους ενοίκους αυτών.

Να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής μας με το άμεσο σταμάτημα των καύσεων υλικών και της ηχορύπανσης, καθ’ όλο το 24ωρο. Να σταματήσουν οι κλοπές και οι διαρρήξεις στα σπίτια μας! Μας έχουν ρημάξει! Εχουν σηκώσει όλα τα σιδερικά: Φράκτες, πόρτες, συρματοπλέγματα, σχάρες κ.ά. Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο!».

Καταυλισμός ρομά Εγλυκάδας

Εχουν «σηκώσει» φράκτες, πόρτες, συρματοπλέγματα

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ

Οι κάτοικοι έχουν ήδη προβεί σε 8 επίσημες καταγγελίες προς την Αστυνομία και προετοιμάζουν και την 9η κατά σειρά έγγραφη καταγγελία τους: «Πρέπει να υπάρξει προστασία από τους αδέσποτους πυροβολισμούς, θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο!

Πλέον, επιφυλασσόμεθα κάθε δικαιώματός μας, στην ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας» λένε στην «Π» και ζητούν από τον Δήμο Πατρέων να συντάξει μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου: «Η Κτηματική είναι πρόθυμη να παραχωρήσει το δικό της τμήμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Δήμο. Αλλά για να γίνει αυτό, ζητάει να κατατεθεί μελέτη έργου. Γιατί ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι, οι οποίοι βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την αβελτηρία.

Παράλληλα προβαίνουν σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη: «Θα γίνουμε Ζεφύρι εδώ! Πέφτουν αδέσποτοι πυροβολισμοί καθημερινά και αδιακρίτως! Ρίχνουν ακόμα και με πυροβόλα όπλα! Μέσα στον καταυλισμό επικρατεί το άβατο! Δεν μπορεί να εισέλθει, όχι Αστυνομία, αλλά ούτε πυροσβεστικό όχημα! Οσες φορές έχουν βάλει φωτιά και πήγε πυροσβεστικό, το έσπασαν με πέτρες!».

Καταυλισμός ρομά Εγλυκάδας

«Μπούκαραν» στην οικία και άφησαν μόνο…τους τοίχους!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυφώνας «Μίλτον»: Η ώρα της «αποκάλυψης» στη Φλόριντα, αναφορές για πολλούς νεκρούς ΒΙΝΤΕΟ

Τζορτζ Μπάλντοκ: Τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού

Πάτρα: Κατήγγειλε για απόπειρα βιασμού τον 55χρονο πρώην συντροφό της

Αχαΐα: Ξυλοδαρμός υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ από εξαγριωμένους!

Ξυλόκαστρο: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον αντιδήμαρχο για την καταστροφική πυρκαγιά