Ιατρική Πανεπιστημίου Πατρών: Ουδετερότητα του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στη συνάντηση με τον πρύτανη

Το αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να γίνει αίτημα της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας

Ιατρική

Μάλλον με ουδετερότητα αντιμετώπισε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πάτρας για στήριξη του Τμήματος Ιατρικής και κατ’ επέκταση του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο του μετέφεραν χθες ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας και ο καθηγητής Ιατρικής Περικλής Νταβλούρος.

Το προχθεσινό ραντεβού των κυρίων Μπούρα και Νταβλούρου είχε κλειστεί κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στην Πάτρα, 1η Οκτωβρίου. Αντικείμενο συζήτησης η στελέχωση του δεκάδων κενών θέσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Ιατρικού Τμήματος και η διάσωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

«Ζητήσαμε να μας δοθούν 40 θέσεις από την κατανομή που πρόκειται να γίνει. Δέκα μάς τις οφείλουν από την προηγούμενη κατανομήΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ καθώς μας δόθηκαν μόλις 15 και 30 από τη νέα. Μας άκουσε ο υπουργός, αλλά πιστεύω ότι οφείλει το πολιτικό σύστημα της περιοχής να στηρίξει το αίτημά μας» ανέφερε στην «Π» Ο κ. Μπούρας.

ΙατρικήΑπό την πλευρά του, ο κ. Νταβλούρος, ο οποίος εκπροσώπησε στη συνάντηση το Ιατρικό Τμήμα αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δήλωσε στην «Π»: «Μαζί με τον πρύτανη μεταφέραμε τις θέσεις της Ιατρικής και του Πανεπιστημίου, διεκδικώντας το μέγιστο αριθμό καθηγητών Ιατρικής από τις θέσεις που θα δοθούν. Ο υπουργός μάς άκουσε προσεκτικά και υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τα δεδομένα που του παραθέσαμε και θα επανέλθει χωρίς να δεσμευτεί για κάτι επί του παρόντος».

Δεδομένης της ιδιαίτερα δυσλειτουργικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της υποστελέχωσης δεν υπάρχουν περιθώρια μη ικανοποίησης του συγκεκριμένου αιτήματος. Οταν μάλιστα η Αθήνα φέρεται ήδη να έχει εξασφαλίσει έναν σημαντικό αριθμό από τη νέα κατανομή των θέσεων.

«Μαζί με τον κ. Νταβλούρο, αλλά και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτημά μας. Εάν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να μιλάμε για Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, για την εκπαίδευση και την έρευνα» υπογραμμίζει ο κ. Μπούρας.

Μάλιστα, μας γνωστοποίησε ο κ. Μπούρας ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε από κοινού όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια στα οποία εδρεύει Ιατρικό Τμήμα να διεκδικήσουν ικανό αριθμό θέσεων μελών ΔΕΠ. «Θα ζητάμε να στηριχτούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια διότι δεν μπορούμε να βιώνουμε διαρκώς αυτή την αδικία σε επίπεδο κατανομών θέσεων. Επαναλαμβάνω, όμως, και τονίζω ότι αυτό το αίτημα απαιτεί στήριξη απ’ όλους. Δεν έχουμε περιθώρια για σιωπές. Αρκετά τις έχουμε πληρώσει. Καλώ για μία ακόμα φορά τους φορείς, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να σταθούν δίπλα μας. Το θέμα μάς αφορά όλους» τονίζει ο κ. Μπούρας.

Από την πλευρά του έχει ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη με τον οποίο αναμένεται να έχει άμεσα και διά ζώσης συνάντηση.