«Στον πάγο» παραμένει η «Καλλιμάνης» – Ζημιές δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα

Το business plan των Τούρκων της «Dardanel» για την «Καλλιμάνης» έκανε λόγο για πωλήσεις που θα άγγιζαν τα 30 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 263.000 ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Καλλιμάνης

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η αιγιώτικη βιομηχανία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης» πέρασε στον έλεγχο του τουρκικού ομίλου «Dardanel» μέσω του πτωχευτικού κώδικα με ένα φιλόδοξο σχέδιο εξυγίανσης, αλλά τα νούμερα… δεν βγαίνουν.

Κι αυτό γιατί, πέρυσι οι πωλήσεις της Dardanel Greece ΜΑΕ (διάδοχο σχήμα της Καλλιμάνης) παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 155% σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο, η εταιρεία εμφάνισε σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της κλειόμενης χρήσεως ανήλθε σε 8.132.549,09 ευρώ έναντι ποσού 3.179.716,96 ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε -2.418.162,62 ευρώ έναντι του ποσού 5.791.351,08 ευρώ πέρυσι. Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων της χρήσεως (EBIT) ανήλθαν σε ζημίες -3.537.397,76 ευρώ, έναντι κερδών 5.476.282,09 ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων της χρήσεως (ΕΒΤ) ανήλθαν σε ζημίες –3.678.201,48 ευρώ έναντι κερδών 5.367.555,45 ευρώ της προηγουμένης χρήσεως.

Το business plan των Τούρκων της «Dardanel» για την «Καλλιμάνης» έκανε λόγο για πωλήσεις που θα άγγιζαν τα 30 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 263.000 ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Το δεύτερο έτος, η εκτίμηση για τον τζίρο μιλούσε για αύξηση στα 26,2 εκατ. ευρώ, για τα κέρδη στις 830.000 ευρώ, ενώ για τον τρίτο χρόνο ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 31,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη το 1,57 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, το τέταρτο έτος, ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 36 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 2,3 εκατ. ευρώ και το πέμπτο έτος, οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τα 40,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι προβλέψεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, όπου η εταιρεία προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά και με προϊόντα εκτός κατάψυξης, όπως είναι ο τόνος, βασικό προϊόν της τουρκικής μητρικής, οι πωλήσεις εμπορευμάτων αυξήθηκαν στα 3,256 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 619.432 ευρώ) και προϊόντων στα 3,843 εκατ. ευρώ έναντι 1,934 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα ταμειακά της διαθέσιμα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά, μόλις στα 35.366 ευρώ ενώ σημαντική είναι η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της στα 53 άτομα από 61 άτομα που ήταν στη χρήση του 2022.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις κάνει λόγο για χρονιά σταθεροποίησης όσον αφορά τον κύκλο εργασιών σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε εκτίμηση, για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος είναι παρακινδυνευμένη με βάση το περιβάλλον και την χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οι απειλές από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που για το 2023 καθιστούν ευάλωτα των οποιοδήποτε προβλέψεων κύκλου εργασιών και εσόδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρικής εταιρείας, ο κλάδος των τροφίμων δείχνει αντοχές όσον αφορά το υπάρχον χαρτοφυλάκιο και οποιαδήποτε εκτίμηση, όμως, για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος είναι παρακινδυνευμένη με βάση το περιβάλλον και την χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Dardanel Greece συνεχίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική στην κατεύθυνση της επίτευξης στρατηγικών συνεργασιών με προμηθευτές και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους και την βελτίωση των υποδομών και των συστημάτων της τα οποία αναβαθμίζει συνεχώς καθώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού της.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Βρέθηκε το όπλο… ληστείας σε γνωστό κομμωτή, τι ισχυρίστηκε ο Αιγιώτης «πορτιέρης»

Πάτρα: Από σήμερα διαθέσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης, πού θα κυμανθούν οι τιμές

Τον Νοέμβριο η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Αθήνα

Πάτρα: Εκαψαν αυτοκίνητο, σε ποιον ανήκει ΦΩΤΟ

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1962 ξεσπά η «Κρίση των Πυραύλων», με πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζον Κένεντι, τι άλλο συνέβη

Τραγωδία στην Πρέβεζα: Φονική πτώση σε βόθρο για 86χρονη στην Φιλιππιάδα

Περιπέτεια για τουρίστες στη Σαντορίνη, λεωφορείο «κόλησε» μια ανάσα από γκρεμο!

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και μείωση του ψηφιακού χάσματος

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρός 57χρονος οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση με αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Πάτρα: «Δεν προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες»