Πάτρα – Ριγανόκαμπος: Τα σχέδια για Πάρκο έγιναν καταυλισμός – 10 χρόνια αδράνεια και στασιμότητα

Ενα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της ανατολικής Πάτρας, που ο Δήμος οφείλει στους κατοίκους της, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την επί σειρά ετών λειτουργία του πρώην σκουπιδότοπου.

Ριγανόκαμπος

Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ο Δήμος Πατρέων κατέθεσε επίσημα το πρώτο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ -σήμερα Υπερταμείο- για την απόδοση του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, με σκοπό τη μετατροπή του στο λεγόμενο Ανατολικό Πάρκο.

Ενα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της ανατολικής Πάτρας, που ο Δήμος οφείλει στους κατοίκους της, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την επί σειρά ετών λειτουργία του πρώην σκουπιδότοπου.

Η περιοχή του Ριγανόκαμπου, με έκταση 140 περίπου στρεμμάτων, λειτουργούσε από τον Δήμο, από το 1973 έως το 1992, ως σκουπιδότοπος της πόλης. Η έκταση αυτή, στις 7/9/1973 πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το ακίνητο, όπως και το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και με το Ν. 4389/2016 έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ που διοικείται από το Υπερταμείο.

Το θέμα βρισκόταν κάποτε, ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της δημοτικής αρχής, αλλά σήμερα δείχνει να έχει ατονήσει και μείνει στην άκρη, με τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Πατρέων προς την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, να έχουν καταλήξει ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, όπως κατέληξε και το μεγαλεπίβολο σχέδιο της εποχής του δημάρχου Ανδρέα Καράβολα, για το ανοικτό θέατρο στον Ριγανόκαμπο.

ΡιγανόκαμποςΣυνεργάτες του σημερινού δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, επισημαίνουν στην «Πελοπόννησο» ότι το σχέδιο για την απόδοση του πρώην σκουπιδότοπου για τη μετατροπή του σε ανατολικό πάρκο δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Παραμένουν ενεργά, αλλά, για το ότι δεν έχει γίνει ως τώρα τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή.

«Εχουμε ζητήσει συνάντηση για το θέμα με την κυβέρνηση και με το Υπερταμείο, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης για να λυθεί» αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει σήμερα.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Συλλόγων Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας, Δημήτρης Δημητρόπουλος τόνισε στην «Π» ότι η διεκδίκηση του ανατολικού πάρκου από το Υπεταμείο είναι θέμα που συνδέεται με την ύπαρξη του καταυλισμού Ρομά ως εστία παραβατικότητας στην περιοχή του Ριγανοκάμπου και παράλληλα, με το πάγιο αίτημα της κατασκευής του ανοικτού θεάτρου στον Ριγανόκαμπο.

Τα τρία αυτά ζητήματα μπορεί να δείχνουν διαφορετικά μεταξύ τους, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν κάτω από ενιαίο πρίσμα, κατά τον κ. Δημητροπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι η διεκδίκηση από το Υπερταμείο πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Και αυτή η αφετηρία είναι το ανοικτό θέατρο στο διπλανό ακίνητο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΡιγανόκαμποςΟ κ. Δημητρόπουλος αποκάλυψε πως η ΣΕ, επισκέφθηκε προ ημερών τον αχαιό υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, από τον οποίο ζήτησε «να σηκώσει το θέμα της κατασκευής του ανοικτού θεάτρου στις πλάτες του», καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως ιδιοκτήτης του χώρου, δεν έχει αρνητική θέση απέναντι στην κατασκευή του. Παράλληλα, σε άλλη επικοινωνία που είχε ο φορέας με τον πατρινό μελετητή του θεάτρου και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πέτρο Συναδινό, έλαβε την διαβεβαίωση ότι, από την πλευρά του, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια επικαιροποίησης της μελέτης, που είχε γίνει το 2006.

Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε πως, αν ο Δήμος Πατρέων έχει στα χέρια του ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για το ανοικτό θέατρο Ριγανοκάμπου και παράλληλα, αν διευθετήσει το πρόβλημα της στέγασης των Ρομά, τότε θα έχει και ισχυρά επιχειρήματα έναντι του Υπερταμείου, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις το ανατολικό πάρκο.

«Εάν ξεκινήσουμε με το ένα θέμα, τότε θα επηρεαστούν και τα άλλα, ώστε να δρομολογηθεί μια συνολική λύση ανάπλασης για τον Ριγανόκαμπο και να φτάσουμε στην παραχώρηση της μεγάλης έκτασης από το Υπερταμείο. Ο Δήμος Πατρέων, όμως, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει» είπε ο κ. Δημητρόπουλος, που πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον υφυπουργό Πολιτισμού. Να μην αφήσουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία να πάει χαμένη για την πόλη».

Ριγανόκαμπος

Βασίλης Αϊβαλής

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής δήλωσε στην «Π»: «Εμείς είμαστε σύμφωνοι στο να μπει ένας φραγμός στην αυθαίρετη επέκταση του καταυλισμού και να προχωρήσει επιτέλους ο σχεδιασμός του Δήμου για το ανατολικό πάρκο, μέσω παραχώρησης της διεκδικούμενης έκτασης από το Υπεταμείο. Μαζί με τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την ανάπλαση του χώρου και τη μετατροπή του, σε ένα κέντρο αναψυχής και ψυχαγωγίας των πολιτών».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και προς την πλευρά της δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα. «Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Πρέπει να μπουν και οι απαιτούμενες συνεργασίες στο τραπέζι της συζήτησης για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί από το Υπερταμείο την απόδοση του χώρου και από το Πράσινο Ταμείο τους απαιτούμενους πόρους για την ανάπλαση. Πρέπει να παρουσιάσουμε μια πρόταση ολοκληρωμένη, να φτιάξουμε έναν φάκελο διεκδίκησης, να τον ωριμάσουμε και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις, αιτιολογημένα» τόνισε ο Βασίλης Αϊβαλής.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου Πατρέων είναι σε τρεις κατευθύνσεις. Ζητείται η άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου για 50 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.

Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από προγράμματα οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και να προκηρυχθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 και παραμένει σήμερα σε αδράνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εστίαση και φιλοδωρήματα: Το νέο καθεστώς και τα θολά σημεία

Η αλήθεια Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων μέσω TikTok

Ναυάγιο με μετανάστες στην Κω, δυο παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς ΦΩΤΟ

ΔΟΥ Κέρκυρας: Μια προφυλάκιση για το κύκλωμα εκβιασμών, τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Νίκος Παπαγγελής: «Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι παιδί και να δίνεις μάχη με τον καρκίνο», ποδηλασία αγάπης 240 χιλιομέτρων ΦΩΤΟ

Παναχαϊκή: Επίσημο το τέλος με τον Γιάννη Τάτση