Την επόμενη εβδομάδα η εκλογή νέου δημάρχου Αιγιαλείας: Στην «Π» υποψήφιοι διάδοχοι και δύο πρώην δήμαρχοι

Η ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Καλογερόπουλου για την εκλογή νέου δημάρχου προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα

δημάρχου Ενας απ' όλους θα βγει μπροστά για να εκλεγεί νέος δήμαρχος

Η «μάχη» για τη διαδοχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου μόλις ξεκινάει… Οι σύμβουλοι που θα διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου Αιγιάλειας αρχίζουν να βγαίνουν και επίσημα στο προσκήνιο.

Μπορεί να μοιάζει και ν’ ακούγεται άστοχο, χρονικά, σκληρό και άβολο, αλλά είναι κάτι που επείγει. Ο Δήμος Αιγιάλειας, μετά τον ξαφνικό θάνατο του εκλεγμένου Δημ. Καλογερόπουλου, πρέπει να διοικηθεί. Η δημαρχιακή καρέκλα πρέπει άμεσα ν’ αποκτήσει νέο κάτοχο.

Το ρεπορτάζ της «Π» έχει ειδήσεις.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος και ο Γιώργος Ντίνος επισημοποιούν, μέσω της «Π», την υποψηφιότητά τους, ενώ ο Νίκος Καραΐσκος ήταν εξαφανισμένος!

Ο Δημήτρης Φιλιππάτος ξεκαθαρίζει πως δεν θα κατέβει υποψήφιος, το ίδιο και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ η Μαρία Γιδά αποκαλύπτει πως ακόμα δεν έχει πάρει οριστική απόφαση.

Η «Π» μίλησε με όσους και όσες ακούγεται ότι θα θέσουν υποψηφιότητα και τους ζήτησε καθαρά απάντηση: Θα είστε υποψήφιος/α για τη θέση του δημάρχου, ναι ή όχι;

Βασίλης Χριστόπουλος (εκτελών χρέη δημάρχου μέχρι να εκλεγεί ο νέος και αντιδήμαρχος Εργων, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού): «Το έχω αποφασίσει. Θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου».

Μαρία Γιδά (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου): «Δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για το αν θα θέσω ή όχι υποψηφιότητα, ούτε έχω μοιραστεί τις σκέψεις μου με κανέναν άλλο».

Γιώργος Ντίνος (εντεταλμένος σύμβουλος-βοηθός δημάρχου για θέματα της δημοτικής Ενότητας Ερινεού): «Εχω αποφασίσει να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συμβούλων της δημοτικής μας ομάδας. Και αυτοί θ’ αποφασίσουν».

Δημήτρης Φιλιππάτος (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και καθημερινότητας): «Εχω πάρει την απόφασή μου. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος, γιατί θεωρώ ότι ο ίσκιος του Δημήτρη Καλογερόπουλου είναι πολύ βαρύς και μεγάλος και δεν μπορώ να τον σηκώσω στις πλάτες μου. Δεν το αντέχω αυτό το βάρος και γι’ αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος και έχω ενημερώσει τους συναδέλφους μου στη δημοτική ομάδα. Αλλωστε, εξ αρχής δεν ήρθα στον Δήμο για να κάνω καριέρα».

Γιώργος Αγγελόπουλος (αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας): «Οχι, δεν είναι στις προθέσεις μου να θέσω υποψηφιότητα. Καμία τέτοια πρόθεση εκ μέρους μου».

* Ο Νίκος Καραΐσκος (αντιδήμαρχος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Πράσινου, Κοινόχρηστων Χώρων) παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις που δέχθηκε από την «Π», όλη τη μέρα χθες, απέφυγε να εμφανιστεί και να πει το παραμικρό, παρότι οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποφασίσει να κατέβει ως υποψήφιος αλλά να το ξανασκέφτεται…

⦁ Η ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Καλογερόπουλου για την εκλογή νέου δημάρχου προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Καταληκτική ημερομηνία η 26η Οκτωβρίου, άρα λογικά, η διαδικασία πάει για την επόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Για την εκλογή νέου δημάρχου, που θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, απαιτούνται 9 ψήφοι, σε σύνολο 17. Αν ούτε στη 2η ψηφοφορία συγκεντρώσει κάποιος 9 ψήφους, πάμε στην 3η ψηφοφορία, που αρκεί η απλή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία, τότε ο νέος δήμαρχος θα εκλεγεί με κλήρωση μεταξύ των δύο ισοψηφισάντων!

Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο;

Η «Πελοπόννησος» ζήτησε επί του θέματος και την άποψη των δύο προηγούμενων δημάρχων Αιγιάλειας. Του Στάθη Θεοδωρακόπουλου και του Θανάση Παναγόπουλου. Το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν σαφές: Με την εμπειρία και προϊστορία σας ως δήμαρχος, ποιον ή ποια από τους 17 συμβούλους της παράταξης θα θεωρούσατε ικανότερο για νέο δήμαρχο; Και ακόμα: υπάρχει κάτι άλλο που ενδεχομένως σας προβληματίζει στο θέμα;

δημάρχουΣτάθης Θεοδωρακόπουλος: «Κανένας δεν ξεχωρίζει»

«Από τους υπάρχοντες 17 συμβούλους, δεν θεωρώ ότι συγκεντρώνει κάποιος ή κάποια τα χαρακτηριστικά για να πω ότι θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν και καμία, απλώς λέω τη γνώμη μου. Δεν θεωρώ ότι κάποιος έχει το εκτόπισμα, τις διασυνδέσεις και την προσωπικότητα για να γίνει δήμαρχος. Μπορεί κάποιος να είναι άψογος στο αντικείμενό του, αλλά αυτό δεν τον κάνει και ικανό για δήμαρχο. Εκτιμώ, δηλαδή, ότι από τους υπάρχοντες δεν υπάρχει ένας που να ξεχωρίζει τόσο έντονα, ώστε να πω αυτός ή αυτή είναι ο πολύ καλός για νέος δήμαρχος. Ισως θα σας έλεγα ότι ο γιατρός, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, υπερέχει σε προσωπικότητα από τους άλλους όλους, αλλά αρκεί μόνο αυτό; Δεν αρκεί…

Δεν ξέρω, βεβαίως, και τι τακτική θα επικρατήσει κομματικά. Αν το πάνε κομματικά, μπορεί να βγει αυτός που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Οπως είδατε, ήρθαν όλα τα μεγάλα στελέχη στην κηδεία του.

Το ιδανικό, πάντως, θα ήταν να γινόντουσαν ξανά εκλογές για να αποφάσιζε ο λαός ποιος από τους 17 θα γινόταν νέος δήμαρχος. Αλλά αφού ο νόμος προβλέπει άλλη διαδικασία, πρέπει να τη σεβαστούμε».

 

Θανάσης Παναγόπουλος: «Δεν θα έχει λαϊκή εντολή»δημάρχου

«Κατά την κρίση μου, το πιο ιδανικό σενάριο, μετά τον εντελώς απρόσμενο θάνατο του δημάρχου μας, θα ήταν να αναλάβει δήμαρχος κάποιος που έχει και την προσωπικότητα και τις γνώσεις και κυρίως την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα. Δεν αρκεί ένας δήμαρχος να είναι καλός διεκπεραιωτής ή άριστος γραφειοκράτης. Πρέπει να έχει ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να μπορεί να σταθεί και εκτός Αιγιάλειας. Για μένα υπάρχει κάποιος που συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία, αλλά όσο κι αν με πιέσετε, δεν θα σας πω όνομα, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Το κρατώ για τον εαυτό μου.

Πέρα απ’ αυτό, είναι άλλο πράγμα να εκλέγεται δήμαρχος από τον λαό και άλλο πράγμα να εκλέγεται από 17 δημοτικούς συμβούλους. Γιατί εν προκειμένω μπορεί να υπεισέλθουν κι άλλοι παράγοντες: συσχετισμοί, προσωπικές συμπάθειες, κρυφές συνεννοήσεις.

Κατά τη γνώμη μου, όποιος εκλεγεί νέος δήμαρχος, θα έχει μόνο το υπηρεσιακό καθήκον να ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τις επόμενες εκλογές. Και αυτό γιατί δεν θα έχει τη λαϊκή εντολή από τον κόσμο. Η εκλογή δημάρχου έχει προσωπικά στοιχεία. Ο κόσμος ψηφίζει αυτόν που θεωρεί πως έχει τα φόντα να διοικήσει τον Δήμο καλύτερα. Δεν ψηφίζει τόσο την παράταξη όσο το πρόσωπο που ηγείται αυτής.